Az ilyen locspocs-borzasztó időkre tökéletes, melengető desszert a crumble, ami nem csak almás lehet, hanem sokféle, csináltam már kockára vágott almával és körtével vegyesen, illetve csak almával is, ami reszelve volt, és a fagyasztómból került elő. Nem a szépségéről híres, de annál istenibb. :)
Hozzávalók
- kb. 1 kg alma (vagy alma és körte vegyesen, vagy csak körte, szilva…)
- 3 evőkanál baracklekvár
- 10 dkg hideg vaj (plusz még valamennyi a tepsi kikenéséhez)
- 3 evőkanál cukor (felesben vagy teljesen barnával isteni)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál fahéj
A sütőt 180°C-ra előmelegítem. A tepsimet kivajazom, az almát (és/vagy körtét) meghámozom, kimagozom, felkockázom, és beleszórom a tepsibe. Rájuk merem a baracklekvárt, és ugyanazzal a kanállal egy kicsit átkavarom őket, hogy mindenhol érje a lekvár a gyümölcsöt. A hideg vajat a cukorral (ízlés szerint nyugodtan lehet több is, én a lekvár miatt nem teszek bele többet), vaníliás cukorral, fahéjjal és liszttel összekeverem kézzel, addig sündörgetem az ujjaim között a hozzávalókat, amíg jó kis morzsás nem lesz. A morzsát rászórom a gyümölcsre, és mehet is be a sütőbe az egész, amíg pirosas nem lesz a teteje, kb. 25-30 perc.
A BBC Good Food receptje volt a kiindulópont.
Hazsart mondta
Ma szemre mértékegységgel megcsináltam nyári almából és rebarbarából, kicsivel több baracklekvárral. Zseniális….
Via mondta
Egészségetekre! :) Ez tényleg ilyen könnyen variálható, összedobós cucc. :)
qjudit mondta
Megcsináltam, fél kg körtéből, mert olyan rettenet soknak tűnt az az1 kg. Legközelebb nem gondolkodom, hanem recept szerint csinálom egy egész kilóból… Nyamiiiiiiii! :D
marywolf mondta
A húgom fedezte fel ezt a „sütit”, mi is nagyon szeretjük. Mikor a megbeszélések elején fél pillanat alatt összepakolom, majd a vége felé lehet is kanalazni.