Megsütöttem Niki hűtős kenyerét (eredeti recept itt), és nagyon finom kis házi kenyérkém lett. :) DNK-t (dagasztás nélküli kenyeret) próbáltam párszor régebben, de az nem jött be ennyire. Egy kis összehasonlítás:
Amiben hasonlítanak a hagyományos DNK-val:
- kevés időt kell aktívan foglalkozni vele
- sok időt kell várni a kelesztésre
- finom, házi kenyér lesz a végeredmény
Hűtős kenyér pro:
- kezelhetőbbnek tartottam az állagát – tényleg dagasztott kenyértésztára hasonlít inkább, és nem nokedlire
- nem kell a forró jénaival szórakozni
- egyszerre elkészíthető egy nagyobb adag, és arra egész héten rá lehet járni, ha friss kenyeret akarunk készíteni (2 vekni jön ki az alábbi receptből)
Hűtős kenyér kontra:
- sütés előtt 1-1,5 órát pihentetni kell (nagyon hideg a tészta), ezért nem lehet rögtön friss kenyeret reggelizni
- hűtőbe rakás előtt is kell pihennie, úgyhogy nincs az, hogy összekeverem aztán elmegyek aludni, mert még utána be kell raknom a hűtőbe
- 24 órát kell pihennie az első használat előtt
Mindezzel együtt szerintem megéri a tervezést, isteni, ropogós héjú házi kenyér lett belőle. :)
A recept (csak hogy meglegyen magamnak is):
- 91 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (egy kocka fele) morzsolva
- 6-6,5 dl víz
- 2-3 teáskanál só
Mindent össze kell kutyulni (én először 5+1 dl vizet adtam hozzá, végül a maradék félre nem is volt szükség), nem kell dagasztani, csak összekeverni egy lapáttal – mivel olyanom volt, robotgéppel kevertettem össze, de nem hagytam, hogy kidolgozza. Egy tálba áttettem a tésztát – a tupperes kelesztőmet használtam, mert annak van teteje, de ezúttal nem raktam rá -, hagytam pihenni 1,5 órát, majd ment a hűtőbe (ekkor már tetővel). 36 órát pihent elsőre, mert tegnap este nem tudtam már megsütni, de 24 is elég neki.
Sütés előtt kivettem egy darabka tésztát (kicsit kevesebbet, mint a felét), lisztezett deszkán veknit formáztam belőle, áttettem egy sütőpapírra, letakartam konyharuhával, hagytam pihenni. Mikor szépen megnőtt, bekapcsoltam a sütőt 230°C-ra és betettem a pizzasütő lapomat. Amíg felmelegedett a sütő meg a lap, a tiszta, spriccelős flakonomat feltöltöttem vízzel. A kenyérke tetejét bevágtam, hogy csíkos legyen, és a sütőpapírral együtt átemeltem a sütőlapra. Niki nagyon szemléletesen írta le, hogy “ész nélkül” telespriccelte a sütőt, hasonlóan jártam el. :) Ajtó becsuk, és vártam, hogy süljön. A teljes átsüléshez nem elég, ha picit piros a teteje, a fenti képen is látszik, hogy a csücske még fehéres, ekkor még enyhén nyers a közepe. Kell neki egy 35-40 perc, hogy belül is átsüljön. Ki kell tapasztalni.
Ebből a tésztából két veknicske jön ki, a másik felét majd felhasználom akkor, amikor akarom. :) Szerintem hétfő lesz belőle.
Eddig a kétórás kenyérrel kísérleteztem, általában fele adagból sütöm, de kipróbálnám ezt is. Tetszik hogy a hűtőből kiveszem, pihen és sül, nem kell 2-3 órát rászánni egy nap :) Lányok, kb. mekkora edénybe fér bele a tészta? Van egy hatalmas kerámiatálam, a hűtőbe sajnos nem fér be. Láttam fedeles ételtárolókat, 3-5 literesek, elég neki ekkora? Köszi :)
Jaj de jó!Már keverem is!:)
Köszi Via!
Lányok,valaki próbálta már por élesztővel?Nincs itthon friss élesztőm,meg a boltocskában sincs.De nagyon szeretném kipróbálni!Azzal is jó lehet?
Persze!
Igen nagyon:) És annyiban felturbóztam a receptet, hogy szórtam a tetejére magokat sütés előtt (tökmagot meg szotyit).
Tök jó. :) Van, aki felesben csinálta teljes kiőrlésű liszttel, úgy is nagyon finom lett állítólag! Én is ki fogom próbálni.
Nagyon finom lett, köszi a segítséget:) Nagypapám ezt mondta a kis kóstolóra, amit vittem neki: “az a lány, aki már tud kenyeret sütni férjhez mehet”:D
És ízlett neki? :)
Szia! Ma fogom megsütni a kenyérkémet, már egy napja a hűtőben pihen. Amikor kiveszem, akkor ne hagyjam a dobozban inkább? Attól félek, hogy ahogy még dagad vagy kel (nem tudom pontosan mi történik) eldeformálódik. Hogy csináljam? Köszi a választ:)
Ne vedd ki a dobozt, csak annyi tésztát vegyél ki belőle, amennyit megsütsz egyszerre (én a felét szoktam). A többi marad a helyén a hűtőben! A tésztát lisztezett deszkán formázd, aztán tedd a sütőpapírra és takard le. Megkelni fog, nem elfolyni, nyugi. :)
Sziasztok!
Én megsütöttem: szárított élesztővel (az volt itthon), 20 dkg. teljes kiőrlésű rozslisztet is tettem bele, sütőpapír nélkül csak sütőlapon, és edényben tettem vizet a sütőbe.
Az eredmény: TÖKÉLETES!!!
Eddig gépben sütöttük a kenyeret, de ez sokkal jobb, és alig van vele munka.
Köszi!
Egészségetekre! Nálam is most sül. :))
Sziasztok!
Én még nem sütöttem itthon kenyeret, de mindig is izgatott a dolog(imádom a friss, meleg kenyeret), de valahogy féltem belevágni!
Most viszont ezt kipróbálom! (mint nagyon sok dolgot amit ezen a honlapon találok)
Köszi a receptet a sok más hasonló okos ötlettel, tapasztalattal együtt.
Kellemes hétvégét!(habár az idő már ennél vacakabb nem is lehetne)
Nagyon szép lett!
Köszi a receptet! Már én is gondolkodtam rajta, hogy ki kellene próbálni a házi kenyérsütést, de kenyérsütő gép nélkül nem mertem belevágni. Ám ha sütőben is lehet…
Próbáltad “reform” liszttel is, vagy csak fehérrel?
Nem, ez ma sült, és még van belőle a hűtőben, nem keverek be újat, amíg el nem fogy. :)
Ja és egy barátnőm kenyeres könyvében írták, hogy kenyérsütéskor egy (nyilván fém vagy kerámia) tálban vizet kell betenni a sütőbe. Lehet, hogy ennek az alternatívája a spriccelés?
Szerintem igen. :)
Nagyon köszi. A napokban említetted a kelesztés nélküli kenyeret, most aztán bajban vagyok, hogy melyiket próbáljam ki először.:)
Nem ragadt hozzá a sütőpapír?
Nem, simán leemeltem róla.
Hű, de jó, ki fogom próbálni, köszi!
A 91 deka nagyon tetszik. Csak ezért ki fogom próbálni.
:D Nekem sajnos nem pontos a mérlegem kijelzője, úgyhogy úgy mértem ki, hogy 90 “meg egy kicsi”. :))