Andi kérte e-mailben, hogy kérdezzelek meg Titeket!
Ami számomra nagyon hiányzik, hogy nem találtam semmilyen segítséget a főzéshez. Ki mikor főz, pl. munka és gyerek mellett, melyik a jobb: egyszerre több félét főzni hétvégén, vagy csak normál, de akkor hétközben hogyan osztható ez be? Nálunk is (mint nálatok) a másnapi ebédet csinálom meg mindig, 2-3 naponta. Jó lenne olvasni, hogy Te illetve mások is ezt hogyan veszik be a napi, heti rutinba. Nekem talán ezt a legnehezebb még beszúrni a rutinok közé.
Nálunk a jelenlegi felállás: 2 (többnyire) otthon dolgozó ember, gyerkőc nincs. Napi egyszer eszünk meleg ételt, méghozzá ebédre – a vacsora hideg (neki), vagy semmi/gyümölcs (nekem). Úgy oldottam meg a főzést, hogy amikor lehet (= van jó ár-érték arányú vega kaja), akkor ételfutártól rendelünk (Bon Appetit & Kétkerétkem), akár csak egy levest vagy egy főzeléket is, mert nekem nagyon kizökkentő, ha munka közben neki kell állnom főzőcskézni, utána mosogatni, stb. Időben behozza az árát — mindig felezzük az adagokat, a Bon Appetitnél hat decis a leves és a főzelék is, egyet-egyet eszünk meg ketten, fejenként 400 Ft alatt kijön az ebédünk, nekem ennyit megér, ráadásul rendes főtt kajáról van szó. A főzelékhez feltétet, kenyeret én adok. (Vega virsli, grill sajt, zöldségpuffancs, ilyesmik – de csak ha van itthon.) Amelyik napon nincs rendelt ebéd vagy csak leves, akkor főzőcskézek; hétköznap gyorsat és frissen, hétvégén ráérőset, szintén frissen és nem előre (kivéve, ha olyanom van, és reggel felteszem a levest vagy az akármit, amit elő kell készíteni).
Előző este csak akkor kezdek el főzni, ha másnap reggel csomagolt ebédet kell vinni, de mivel most már jórészt itthonról dolgozunk mindketten, illetve ebédre haza tudunk jönni, ez ritkábban fordul elő. Előre elkészíteni alapanyagokat szoktam: felaprított vagy párolt zöldségeket, kelt tésztát, stb. Kész, csak melegítést igénylő ételt nem szoktam fagyasztani, sose lesz olyan, mintha frissen készült volna, vagy csak pár napot állt volna a hűtőben.
Ez tehát az én gyerektelen, otthondolgozós megoldásom. Most Ti jöttök! Milyen körülmények között és mikor főztök?
anitarozi mondta
Mi ketten élünk két éve, és azt hiszem picit másképp csináljuk a főzést. Mivel T. nagyon szeret főzni, és van kb egy tucat receptje, általában ő főz hétvégén meg heti egyszer, mivel 2 napot itthon dolgozik. Én 8 órában dolgozom, 1,5 órát utazom, és elég olcsó a menza, bár nem túl egészséges. Vagy viszek otthonit, vagy veszek a menzán, plusz reggeli zabpehely, jóreggeltkeksz tízóraira. Heti egyszer csinálok én vacsorát, nekem is van 2-4 receptem ami váltogatok.
A vásárlás terén elég sokat segített az okostelefon idén. Nem kell felmászni a lakásba a bevásárló listáért, mert közös listát vezetünk a telón, és aki jobban ráér a lista alapján bevásárol, lehúzza amit megvett. (Azt a napot várom már, mikor a mindmegette. hu megcsinálja a andoridos apps-ét, amivel nekem alkalmanként 20 percet tud majd ezt a két apps spórolni, ami szuper lesz:)
Én is főztem előre, néha még most is elkap valami és sütök, de 80%-ban inkább a mosogatás- takarítás-pakolás-vasalás részt választom, amit jobban is élvezek mint a főzést. Így egyenlően oszlik meg a házimunka és mindenki azt is csinálja, amit szeret.
ghilea mondta
Mi ketten élünk a párommal, én egyetemista, ő dolgozik. Gyerekünk nincs, csak a cica :)
Általában heti egyszer megyünk bevásárolni (bár pont egy hipermarket mellett lakunk, de rengeteg idő megfordulni akár csak egy kiló kenyérrel, mert persze végig kell gyalogolni az egészen, kerülgetni a kocsikat, a sorok meg hosszúak, hiszen a legtöbben nagybevásárlást tartanak). Utána főzök, vagy este éjszakába nyúlóan, vagy a következő nap. Ilyenkor nagy adagokat készítek, és megy is be mind a fagyasztóba. Igyekszem úgy csinálni, hogy a fagyasztó mindig tele legyen készétellel, ez nagyon kényelmes, főleg hogy mindkettőnknek elég kiszámíthatatlan a napirendje.
Alapanyagokat is szoktam bőven itthon tartani, a polcon van többféle méz, tea és liszt, valamint zabpehely, búzadara, morzsa, rizs, tészták, fűszerek, olaj, pudingpor, tartós tej, krumpli, hagyma, kakaó, paradicsompüré… a hűtőben mindig van tejföl, sajt, uborka, túró, kolbász/sonka (a felvágottakat nem bírom megenni), csírák, margarin, sütőmargarin, vaj, élesztő, sok tojás, meg a felbontott savanyúságok, lekvárok. A felső szekrény (alias kamra) tele van az anyukáktól kapott lekvárokkal, befőttekkel, és a legkülönbözőbb dolgokkal, spéci fűszerek anyós kertjéből, sós vízben elrakott karfiol (mondjuk ezt hónapok óta nézem, de nem bírok rájönni, mit kezdjek vele, ha valakinek van ötlete, szívesen veszem) és hasonlók.
Gyümölcsöt/zöldséget nem tartok itthon, mert a lakás meleg és hamar megromlanak, és két percre van egy non-stop zöldséges, ahol bármikor megvehetem, ami éppen kell, ők pedig addig is szakszerűen tárolják.
Moira mondta
Nálunk két ygerek ( nayg 4 éves, kicsi mindjárt kettő), péntek délutántól vasárnap délutánig plusz egy férj. Meg persze én. :)
Mnden nap főzök, sőt ha megkívánom, akkor este összedobokmég magamnak valami kaját, általában tésztát. Amikor a nagy oviban van, akkor könnyű dolgom van, miután beadtam az oviba, hazafelé bemegyek a kicsivel a piacra, megveszük a napi gyümölcsadagunkat, meg ami még kell és délelőtt nyugiban meg tudom főzni. Ha itthon van a nagy is, akkor változó, hogy mikor jutok ki a konyhába. Hétvégére meg általában küld anyós valami kaját, így egy nap nem kell főznöm.
Ami a kamrában van. Tészták-spagetti, rigattoni, ruute,penne, csiga,betűtészta. :)
Rízs, csicseriborsó, búzadara,liszt, mindenféle ízesítők (szója-, halszósz, ilyesmi).Tojás, lekvár, esetlegesen gyümölcskonzerv, pudingpor.
Krumpli, hagyma, fokhagyma, gyümölcs.
Hűtőben tej, vaj,natúrjoghurt-házi, hűtendő zöldségek, ha itt a férj, akkor valamilyen felvágott is.
Fagyasztóban mirelit krumpli, hús (általában csirke), most egy adag házi gnocci. Régebben volt félkész pipifasírt, ilyesmi, de a férjjel együtt ezek is mentek a lakásból.
De a piac tíz percre van busszal, úgyhogy ha valami éppen nincs itthon, az sem tragédia. :)
Edy89 mondta
Nekem színte bármikor van lehetőségem főzni.. vagyis anyunak segíteni, nem csak főzésben de végetérhettelenül tudja sorolni a házimunkát…. ezért igyekszem távoplt tartani magam akonyhától mert tudom ha csak 1 apróság miatt hív oda akkor ott ragadok és színte velem csináltatja meg az egészet… de mégse az egészet mert akkor legalább elmoondhatnám, h én csináltam meg…. amúgy szeretek sütni-főzni… de inkább úgy szabadon, h azt akkor és úgy csinálok ahogy én akarok és senki se áll a hátam mögött és kötöszködik… az eredmény így is úgyis ugyanolyan jó csak a mód más kicsit pl máshogy fogokmeg v mit… szóval inkább úgy szeretek főzni h ÉN kitalálom h mit akarok főzni, anyu elmondja h h kell és megcsinálom amikor csak enyém a konyha… nyáron akartuk h én is besegítek a főzésben, de valahogy mégse sikerüklt megszervezni…. ezért szoktam sütni mert azt senkivel nem kell leegyeztetni anyu főleg mióta cukros meg mi nagyobbak vagyunk már 1re kevesebbet süt… így nincs olyan h ő betervezet valamit sütni, erre én keresztbe sütök neki…. szóval mivel állt úgysincs sütve így akkor és azt sütök amit tudok és akarok… :)
amúgy anya kb minden 2. nap főz… csak h válaszoljunk a kérdésre….
amúgymeg ha nincs sok időtök, és jól álltok anyagilag csináljatok Sthal Juci féle kajákat mert az mind “gyors” és különleges hozzávalói “már hipermarketekben is kapható” :)
Reka mondta
Meg a gyümölcsrizs. Pillanatok alatt kész, laktatós és könnyen el lehet csomagolni, nem kell melegíteni. Szóval ez olyan igazi szaladgálós, rohanós napokra a legszuperebb étel.
Reka mondta
Eljutottam a kommentek feléig, de tovább már nem jutottam. :) Lehet, hogy az azt követők közül már írták, de én mindenképpen megemlítem a lecsót. Nálunk nagy divat előre összefőzni és eltenni üvegbe. Főleg télire, de ha többet csinál az ember akkor húzósabb napokon is szuper. Csak rá kell ütni a tojást vagy rizset főzni hozzá. :) Nekem ez az egyik kedvencem ill. a tükörtojás. Nálam ezek a JOKER ételek. :)
Anna mondta
Még annyit akartam hozzáfűzni, hogy néha egészen egzotikus alapanyagokat sikerül vásárolnunk, azaz főleg a páromnak. Olyankor ő is készíti el, és nagyon élvezi, hogy különleges dolgokat készíthet.
A többiekhez felsoroltakhoz képest én mindig tartok a fagyóban gombát, nem csak csiperkét, hanem illatos erdei gombákat, stb, amikkel nagyot lehet dobni a kaján. Aztán nálam mindig van hal és tengeri herkentyű is a fagyóban, mert mi azt is nagyon szeretjük. A nem fagyóban pedig a paradicsomszószok mellett salzát is mindig tartok, egy csomó kajához jó alapanyag (chips-et bezzeg soha nem eszünk.)
Anna mondta
Nekem a párom ide 200 km-re dolgozik, így csak hétvégén van itthon. Ebből egyrészt az következik, hogy hétköznap kisgyereket egyedül nevelő dolgozó nő vagyok, hétvégén meg a párom is elvárja, hogy több időm legyen rá.
Hétköznap a boltba sem nagyon jutok el, és mikor este a bölcsödéből hazaesek az éhes és fáradt gyerekkel, akkor hipergyorsnak kell lenni, vagyis nincs főzőcske (melegételt kap a bölcsödében), csak kenyér, kolbász, paprika, sajt, és hasonlók, meg kakaó, és aztán fürdés, fogmosás, alvás. Utána én következem – mert esténként még tanulok is, hogy nehogy unalmas legyen az életem. :)
Szombaton szoktam elrángatni a családot bevásárolni, de ott kisgyerekkel és férfiemberrel megintcsak gyorsnak kell lenni, plusz kimosni az ember heti szennyesét, és időt szakítani a beszélgetésre is. Ezért szombaton csak egyfélét főzők. A konyhám és a fagyóm is kicsi, kamra nincs. Vasárnap, ha otthon vagyunk, több fogás is van, igyekszem úgy készíteni a szombatit és vasárnapit is, hogy le lehessen fagyasztani, illetve könnyen szállítható legyen a párom számára, azzal a hét első felét ki tudjuk húzni. (Azért folyamatosan bízom benne, hogy ha már nem olyan messze fog dolgozni apa, meg a gyermek is nagyobb lesz, esetleg nagyobb lesz a konyhám is valami csoda folytán, akkor majd igazi mintaháziasszonyként fogok főzőcskézni.)
Mirimanoo mondta
Nálam a tervezéses rendszer nem vált be. Mindig közbejött valami ami miatt nem tudtam éppen megfözni a tervezett friss hozzávalókat és rengeteg zöldséget, húst dobtam ki, mert rendszeresen elfelejtettem lefagyasztani öket. Tehát marad a “beszaladok a szomszédba”. Szerencsére minden van a közelben, délutánonként a lányommal séták alkalmával megejtjük.
Rongybaba, miért lenne a te feladatod a fözés? Ha a párod szeret a konyhában pepecselni, neked meg semmi örömöd benne, hát nosza! Ismerek sok párt ahol a férfi föz, egyáltalán nincs benne semmi kivetnivaló.
rongybaba mondta
teljesen igazad van, mégis néha olyan ciki ezt másoknak beismerni, mindig olyan furán néznek. pedig egyszerűen csak más a munkamegosztás nálunk, én is bevállalok olyasmit, amit legtöbb háztartásban a férfi csinál. szóval lehet, hogy csak megfelelési kényszerem van :-)
Via mondta
Rongybaba, szerintem ha a férjedet nem zavarja, hogy ő főz, akkor Téged se zavarjon, hogy nem Te főzöl. :) Nálunk sincsenek férfias meg nőies feladatok. Feladatok vannak, amiken osztozunk — van, ami megfelel a “norma” szerinti beosztásnak, van, ami nem. Na és? :D
Ha megjön a kedved a főzéshez, a világért se fogd vissza magad, de erőltetni szerintem is felesleges.
rongybaba mondta
a férjemet az zavarná, ha én főznék :-D amúgy teljesen igazatok van.
Via mondta
Hát akkor ha Titeket nem zavar, másnak igazán semmi köze hozzá. :) Neki jó főzőcskét, Neked meg jó étvágyat! ;)
mulan mondta
Sziasztok! Én a kollégámtól kaptam egy jó ötletet, ami olyannyira bevált, hogy csak ajánlani tudom!! A kolléga készített egy -ahogy ő hívja – “tápnaptárt” :) Ez lényegében egy excel tábla, havi beosztással (ha kicsit jobban értenék a nethez megmutatnám – de szívesen elküldöm kérésre,) minden hétre – napra előre ki van találva napi egy meleg étel, amit aznap főzünk. Ami különleges benne, hogy az alapanyagok is fel vannak hozzá sorolva fajtánként (külön husi, zöldés, fűszer, tojás…stb), így az alapján gyors bevásárló lista is készíthető. Én heti bevásárlást csinálok hozzá (szombaton reggel piac). Szerencsés vagyok, mert van most spájzunk, így alapdolgos raktáram nekem is van (liszt, cukor, tej, tészták, krumpli, rizs, hagyma..stb) így csak a friss zöldséget, húsit kell szombaton megvenni. Egyébként a párommal és anyukámmal élünk hárman, a főzés nálam kedd, csütörtök kivételével az estékre marad, így lesz meg mindig a másnapi ebéd. Kedden és csütörtökön Anyum főz, ő akkor itthon van. Amiben még nagyon hasznomra vált ez a rendszer, hogy kb. 30 ezer forintot tudunk megspórolni a bevásárlásokon havi szinten, nem veszünk már felesleges dolgokat… :)
KemálAmál mondta
Jól hangzik! Nekem ha van kedvem, akkor készítek táptervet, de hónapokkal előre nem tudom kitalálni a dolgokat. Persze igyekszem idényzöldségekből főzni, amikor lehet, de egy hétnél előbbre “nem látok”.
Melinda mondta
Szia, Mulan! Megtennéd, hogy átküldöd nekem azt a bizonyos excel táblát?! Ha ki van töltve, az sem baj!!! :)) Sőt!!! :)) bmeli75 kukac yahoo.com
kmary mondta
Kedves mulan!
Kaphatnék én is egy példányt ebből az excel táblából a koprim@freemail.hu-ra?Nagyon megtetszett ez a dolog, és kíváncsi lennék, hogy működik.Via!Neked pedig köszönöm ezt a sok HASZNOS dolgot, amivel itt foglalkozol az oldaladon. Végre nem ostoba női pletykákkal, hanem hasznos információkkal gazdagodom. :)
Via mondta
Szívesen! :)
Moni mondta
Kedves mulan! Ha még itt vagy a blogon, szeretnélek én is megkérni, hogy küldd el nekem is ezt a praktikus tápnaptárat a mamafericitakukacmamainvacantapontcom e-mail címre. Előre is köszönöm! Móni
Via! Köszönöm a munkásságod, sokmindenben inspirál. Köszönöm!
rongybaba mondta
ez az első kommentem ide :-)
nos, nálunk annyival rendhagyóbb a helyzet, hogy a férjem főz. én egyáltalán nem szoktam, mert nem szórakoztat, míg őt igen, és sokkal jobban is ért hozzá.
hétközben dolgozunk, reggeli és ebéd is a munkahelyen történik. esténként vagy hideget eszünk, vagy a férjem összeüt valami gyors kaját (tésztafélék előnyben). gyakran szervezünk baráti vacsorákat, ez kétnapi vacsoránkat is megoldja, mert marad másnapra is. igaz, ez jár a legtöbb idővel, mivel a férjem igazi gasztromán, így 3-4-5 speciális fogást készít, és ez jópár órába beletelik.
nagybevásárlást mindig péntek délután vagy szombat délelőtt tartunk, a corában, mivel a hiperek közül az tűnt a legnormálisabbnak, valamint ha időnk engedi, akkor a vásárcsarnokba megyünk zöldségért és húsfélékért.
hétvégén általában van főzés, de időnként elmegyünk valahová vacsorázni, és akkor aznap csak nagy villásreggeli van itthon.
nyilván mindez meg fog változni, ha jön a gyerek, de egyelőre jó ez így. mindenesetre próbálkozom magam is meglelni az örömet a főzésben, végülis azért az én dolgom lenne, előbb-utóbb kiveszem a fakanalat a férjem kezéből :-)
KemálAmál mondta
Náluk sem én vagyok a főnök a konyhában! De miért lenne ez baj? Én inkább kuktáskodom és “eltakarítom a romokat”, néha állok csak oda a tűzhely elé. Működik :) Hagyni kell a férfiakat érvényesülni, főleg ha jól megy nekik!
anyahajo mondta
Esténként főzök, csak villámgyorsat. Meglepő, mennyi minden elkészül fél óra alatt. Ami nálam segített: heti egy ngy bevásárlás a piacon. Akkor még általában nem tudom, hogy mit fogok főzni, tehát nem az van, hogy előre kitalálom a menüt. Így a meglévő anyagokból mindig azt tudom kihozni, amihez épp kedvem van. Olyan ez tkp mintha rendelnék egy bioládát, amiben mindig a szezonális zöldségek vannak és azt kellene felhasználni.
Ha nagyon nincs időm még erre sem, akkor egyszerűen szendvicset készítek, olyat, amiben sok saláta is van.
A recepteket a http://www.meinlunchbox.blogspot.com oldalon lehet olvasni.
Persze a munkámból adódóan sokat utazom és olyankor nem főzök (a család meg amúgy is el van látva oviban, munkahelyen), de amúgy szinte minden nap belefér ez a 20-30 perc. A gyerekek meg ezalatt vagy játszanak vagy rajzfilmet néznek, hadd legyen kicsit nekik is jó ;)
gyongy-szirom mondta
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a sok hozzászólást a körkérdéshez. Nagyon sokat írtatok. Sajna ma rendkívül zűrös napom volt, de ígérem holnap elolvasom a javaslatokat és ötleteket.
Barib mondta
3 gyerekem van. Naponta kétszer eszünk főtt ételt, ebből az egyik szinte biztosan kifőzdés kaja, a másikat én főzöm, többnyire este 6 és 7 között. Ha nagyobb adag készül (pl. egy tepsi rakott krumpli), akkor másnap ebédre is azt esszük. Többnyire egyszerű kajákat eszünk: főtt rizst, tésztát, zöldséget, krumplit, tojást, nyers zöldségekkel, sajttal, néha édességet (tejberizs, túrgombóc). A kevésbé leterhelt időszakokban több energiám van tervezni, olyankor van, hogy az ebédet, és vacsorát is én főzöm, esetleg készülnek nagyobb mennyiségek, és akkor fagyasztok is (palacsintát, fasirtot, töltött paprikát, pörköltet, más húsokat).
Kreativ konyha mondta
Tessék mondani, gasztrobloggerek is hozzászólhatnak? :))
Kettő gyerkőc mellett oldom meg a főzés/sütés/ bevásárlás/ mosogatás soha véget nem érő feladatát…. Komolyan úgy érzem néha, hogy állandóan a konyhában vagyok :) Nagyobbik fiam óvodás, így ott eszik tízórait és ebédet, valamint uzsonnát is, de uzsonnából itthon repeta van. Kisebbik pedig másfél éves múlt, viszont többet eszik, mint a 6 éves…. Férjem egy héten 2 napot itthon dolgozik, a többi napokon menüt eszik. A főzést – bevásárlást csak úgy tudom megoldani, hogy abszolút előre tervezek mindent, a teljes heti menüt. Még a reggelit és az uzsonnát is…. Ebédre szinte mindig van valamilyen egyszerűbb leves (pl.: krémleves). Ha arra már nincs energiám, akkor kiadósabb egytálétel vagy főzelék feltéttel. Gyakran készítek kalácsokat, töltött kifliket uzsonnára, mert azokat a gyerekek szívesen eszik. Vacsora többnyire hideg (mert arra már végképp nincs energiám).
Szerencsére spájz, fagyasztószekrény van, továbbá kaptam egy óriás állványt a garázsban, hogy ott tároljak olyan dolgokat, amikből nagyobb mennyiséget szerzek be pl.: liszt, tej.
Az ételeket előkészítem este, amikor a gyerekek már alszanak. Például a holnapi sült csirkéhez a csirkét már bepácoltam fokhagymás tejbe, a kapros-túrós lepény töltelékét előkészítettem, a leves csipetkéje készen van. Napközben délelőtt szuperaktív kisfiam mellett csinálgatom a kaját, amikor lefekszik 11-kor, akkor pedig turbótempóban jönnek a végső simítások. Ebéd 1 órakor van.
Előny, hogy még nem dolgozom, csak német felsőfokúra készülök, így a napi 8-10-12 óra munka nem veszi el az időmet :))
Munka mellett többször fogunk az ételrendeléshez folyamodni :)
Tamcsi mondta
Pontosan a “mikor főztök” kérdés mocorog a fejemben pár napja.
A fiam húst hússal eszik, mást nemigen vesz a szájába.
Munka mellett hétközben nem jut idő, energia főzizni.
Én szombatonként főzök többfélét és dobozkákban fagyasztom. Így csupán köretet kell kreálnom hétköznap.
Bár a tarhonya és a rizs is szuperül fagyasztható : )
andreakis mondta
Mi ketten vagyunk, a párom napközben eszik a munkahelyén, ő kap kajajegyet, és jó a menza, szeret ebédre meleget, változatosat enni, de arra sosem venném rá, hogy vigyen magával dobozban ennivalót :)
Mivel mi estére mindig hideget eszünk, és ez saláta, az ehhez valók mindig a hűtőben vannak. Szerencsére minden hozzávalót jó előre is meg lehet venni, salátát (simát, vagy zacskós keveréket), mozzarellát, paradicsomot, paprikát, stb.
Én napközbenre mindig viszek magammal enni, sokszor levesport, és salátának valót, vagy pedig husit. A húsokhoz is évek óta salátát, zöldséget eszem csak, semmi krumpli, semmi rizs, semmi kenyér, így egyszerű a dolog, mivel az esti salik miatt az ebédhez is van elegendő. A húst pedig 10 perc este (vagy akár reggel) megsütni egy serpenyőben – csirkét, szűhúst, tarját szoktam, mind fagyasztható is. Ha tudom, hogy este sütök belőle, reggel csak átteszem a mélyhűtőből a hűtőbe, estére kiolvad.
Mélyhűtőben mirelit zöldség, húsok, vaj, néha felvágott (sonka, tarja) van, és ez bőven elég is, mert akár salátához, akár köretként is fel tudom használni.
Ha megkívánom, hazafelé veszek friss zöldséget (zöldbab, borsó, lencse, stb.) – útba esik a piac és 6-ig oda is érek, és még délután, kora este megcsinálom főzeléknek, ami szinte magától fő, levesnek, vagy egytálételnek (csőben sült zöldbab juhtúróval, csirkével, stb.), amik szintén nagyon egyszerű receptek, csak vagdosni, mártást összekeverni, rétegezni kell, aztán sül. Fél óra max.
Nagy ritkán eszem rizst, ez mindig rizottó formájában készül, ami kb 40 perc azzal együtt, hogy merőkanalanként adagolom a levest a rizshez. 30-50 deka rizsből elég nagy adag készül, két embernek is legalább két napra elég (tekintve, hogy én egyszerre nem eszem nagy adagot), hűtőben napokig eláll.
Péksütit, kenyeret (irtó ritkán, inkább hullámokban kívánom meg) kenyérsütőben dagasztok, és utána sütőben sütöm (csak pár perc meló megformázni és áttenni tepsibe – én nem szeretem a kenyérsütő üst formájú kenyeret). Ehhez vajat, sajtot eszünk, akár ebédre is viszek belőle, szintén kiadós, mert a kenyér is pár napig teljesen jó állagú.
Visszatérve a fő kérdésre: délután főzök, ha olyan kaját kívánok, húst sütni tényleg 10 perc serpenyőben, ezt este, vagy reggel, de inkább este, hétvégén pedig a hosszabbakat (rizottó, kenyérsütés).
Marry86 mondta
Húú spejz nekem is nagy álmom vagy kamra vagy valami. Egyszerűen idegesít, hogy nem tudom normálisan tárolni pl. befőttjeim. Jelenleg a hálószobánkban a szekrény tetejére vannak száműzve, de valljuk be eléggé idétlen hálószobai tartozék. Vagy most van a krumpli szezon mindenhol olcsón árulják nagy zsákokba, de hova tegyem? Az most a teraszon pihen, de sokáig nem lehet hagyni, mert jön az eső, hideg… Párom mondta, hogy végső soron betesszük a vízaknába aztán mindig el hoz 1-1kg mikor kell. Csak ne essen nagy hó vagy áshatunk. :D
radyrpok mondta
Én imádom a lakásomat, de a spájz az nagyon hiányzik nekem is. Egyrészt az élelmiszer tárolás miatt, másrészt olyan jól el lehetne oda dugni a vasalódeszkát, porszívót, létrát, satöbbit!
Via mondta
Nekem is egy konyhai szekrény néhány polca a “spájz”. :( Az ideális házamban van nagy kamra meg mosókonyha is. :))
crysteena mondta
Ha megengeditek,szeretnek egy kicsit kommentalni. Ha jol tudom nalunk a polentat puliszkanak nevezik. Ajanlom figyelmetekbe a turos puliszkat es desszertkent puliszkat vmilyen savanyubb lekvarral vagy tejjel.
drica mondta
Nálunk két felnőtt, egy gyerek, munka, egyetem. Amíg itthon voltam minden nap, vagy max. kétnaponta főztem, két fogás került az asztalra. Volt egy táblicskum, amibe nagyjából összeírtam a lehetőségeket és abból szemezgettem. A főzés akkoriban nálam vagy este zajlott (az egész napos babázás után felüdülés volt bebújni a konyhába, Apa meg kiélhette magát a lányán), vagy napközben (mialatt még délelőtt aludt, később már úgy, hogy ő is elszuttyogott a közelemben: gyurmázott, pakolgatta a műanyag edényeket stb.)
Mióta már visszamentem melóba, azóta nincs napi főzés. Párom a fél országot bejárja, hol Szegeden tárgyal, hol Miskolcon, így a vivős kaja kilőve. Mostanában menüzik különféle éttermekben, így Ő este már csak leül velünk, de ritkán eszik (max egy kis alma, sajt). Csajszi menzás, ez a lehető legrosszabb, de szükségszerű megoldás. Én is a melóhelyen eszem, de nálunk jó a beszállító, bőségesek az adagok, így az ebédem felét minden nap hazaviszem, ezt eszi meg a kiscsaj este (ma pl. olasz zöldségleves volt és tejszínes csirkés tészta – 700pénzért). Én csak szendvicset eszem vacsira. Hétvégén már főzőcskézek, ha ezekből valami marad azt hétfő-kedd vacsira megeszi, aki kéri. Kamrám van, külön fagyasztóm nincs, csak három alsó mélyhűtő fiókom.
A kamrában mindig van elegendő burgonya, vörös- és lilahagyma, fokhagyma, liszt (többféle), cukor (többféle), tészta sokféle, lekvár (általában házi), savanyúságok, konzervek (olivabogyó, vörösbab, halak), tea, kávé, kakaó, méz, dara, keményítő, bab, lencse, sárgaborsó, tojás, szárított fűszerek, idény gyümölcs (most alma, körte, szőlő), tartós tej 2-3 karton, gyümölcslevek, szörpök, ásványvíz.
Fagyasztóban: gyümölcs a kertből (meggy, cseri, szilva, eper), fagyi, tortilla lap, z.borsó, kukorica, fejtett bab, z. bab, zeller, paradicsom, kapor, csirkecomb, pulyka- és csirkemell, sertéscomb kockázva.
Hűtőben: tejföl, joghurt, felvágottak, sonkák, sajtok, margarin, zsír, vaj. Paradicsom, paprika, kigyóubi, s.répa, petrezselyemgyökér, citrom.
Szeretek főzni, inkább az jelent gondot, hogy kitaláljam, mit? Hárman 15 félét eszünk hétközben, így mindenki másra vágyik, leginkább arra, amit valaki már biztos evett a héten. :)
zeugma mondta
Ha az ablakon berepülne egy főzőcske-ügyi jótündér, egész biztosan egy kamrát és egy fagyasztóládát (illetve annak elhelyezésére szolgáló helyet) kérnék tőle. Nem is értem, hogyan tervezhettek tömegesen olyan lakásokat, amikben még egy icipici spájz sincsen. Oké, hogy a hatvanas években az üzemi konyha meg a konzerv volt a divat, de az elvtársak sose kaptak a falun élő szüleiktől pár üveg lekvárt, és nem tartottak otthon lisztet-cukrot-olajat?
Mena mondta
Nem, mert már nekik sem volt :) Padláslesöprések és egyebek. Különben is, minek a felhalmozás? Úgyis van a boltban, vegye meg nincsen… vagy nincs a boltban, hát, akkor pláne nem kell hely neki…
Marry86 mondta
Én 2 gyerekkel vagyok itthon. 2,5 éves és egy 3 hónapos. Igyekszem 11-kor nekiállni, hogy fél 1-re ebéd legyen az asztalon, ha 20 perces kaja akkor is, mivel. Olyan nincs, hogy ha valamit el kezdek ne kelljen fél úton megállni valami miatt. :P Ha másnap programunk van délelőtt akkor 1. variáció 2 napra főzök előre. 2. variáció este mikor itthon van már férjem kezdek neki a főzésnek. Időigényesebb ételeknél is ezt csinálom. Sose rendeltünk még kaját, ha visszamegyek dolgozni akkor viszont lehet inkább ehhez fogunk nyúlni, mivel fél 6-ig dolgozok, mire haza érek… így is lesz mit csinálnom. :P De ez a távoli jövő, de húúú, de közel van. :P
Hazsart mondta
Körülmények: két felnőtt, két gyerek. Apa heti kb. 2x itthonról iroda, többi napon utazik (kb. lehet előre megsaccolni, mikor van itthon, rendszerint borítják a menetrendet :-(, nagy ovis, kicsi itthon velem.
Ha sikerül belőni, hogy apa mikor van úton, akkor arra a két-három napra a közeli fogadóból normális, ehető kihordós kaját rendelek, olyat, amivel sok a pepecs, vagy amit itthon nem tudnék megcsinálni gyorsan gyerek mellett (pl. sztrapacska, töltött káposzta, rántott hús, pörkölt). Ezt ketten megesszük a kicsivel, a nagy eszik az oviban, ha nem jó a kaja, este egy tejbegrízt, zöldborsófőzeléket, levest összeütök. A maradék napokon (ez ált. H-K vagy CS-P) leves, tészta vagy főzelék, hétvégén pedig valami időigényesebb, úgy, hogy a hét elejére és a fagyóba is jusson.
Fagyó/kamra tartalma: nagyjából megegyezik az előttem szólókkal, kiegészítve: néhány üveg speckó lekvár (eper, csipke, szeder) muffinba és palacsintába, levesgyöngy és főzőtejszín krémlevesekhez, a fagyóban előre bepanírozott kiklopfolt rántott húsnak való karaj vagy csirkemell, kis adagokban fagyasztott töltött káposzta, és kukoricadara polentának.
Ui: mivel találtam jó ételfutárt a környéken, így heti párszor nekem megéri, hogy mást is el tudjak intézni főzés helyett. Egyébként hiába hozták olcsóbban a nagyobb futárcégek a kaját, inkább főztem egy héten hatszor, minthogy a szemetet együk…
radyrpok mondta
Egyedül élek, nem otthon dolgozom. Hétvégén eltervezem a heti menüt, hétfőn bevásárolok, és hétfő este meg is főzöm, amit kell. Ez ált. 3-4 dolog, mert egy adagot nehéz lenne főzni, így több napig eszek egy fogást. Ebédre szendvicset eszek, és a vacsora meleg étel, nálunk ez gyerekkoromban is így volt. Azért kell megfőznöm előre mindent, mert délután ötkor vacsorázom, és ha hazaérkezés után még főzőcskézni kellene, éhen halnék! :-)
Ja, és készletek építésére nincs túl sok lehetőségem, kicsi a konyha kevés konyhaszekrénnyel. Tészta, cukor, rizs, csicseriborsó és tea van mindig itthon, zöldségkeverék és csirkemell a mélyhűtőben. A többi dolgot akkor veszem meg, mikor szükség van rá.
pjbijou mondta
én csak néha főzök (ritkán). Fincsi lasagna, spagetti vagy egyéb tésztafélékhez bolognai, tejszínes sonkás-gombás-sajtos-brokkolis-amiszembejön dolgok, husis raguk (mézes-mustáris-currys, édes-savanyú, provance-i husi besamell mártással stb.) a “specialitásaim” (hadd legyek nagyképű). A mártásokat magam készítem, szeretek pácokat kutyulni. Így már nem 20perces kategória, de mivel ritkán készítem, ámde nagy élvezettel, ez nem jelent gondot. És általában hétvégén.
Sütni is szeretek, főleg muffinokat, fél óra előkészítéssel, kutyulással, mosogatással együtt :-)
KemálAmál mondta
Nálunk szerencsére egész jó menza van a munkahelyen. X összeggel feltöltött kártyát kapunk minden hónapban, amit ott fogyaszthatunk le. Ez mondjuk sose lenne elég, de ha hazamegyünk, a szülők mindig adnak 2-3 napra elegendő fagyasztott ennivalót .
Régebben kétnaponta főztünk, néha éjszaka, ahogy időnk volt rá. Most ritkábban tesszük.
Ha nincs idő/kedv este, akkor reggeli közben megsülnek a jénaiba tett csirkedarabok gombával és fűszerrel, vagy megfő a tészta (van, hogy csak a szószt készítjük el előző este). Vannak dolgok, amik másnap melegítve már nem jók (rántott hús/karfiol), de a főzeléket, tészta+szószt melegítve is szeretjük.
Vasárnap mi is szoktunk egy nappal (vagy kettővel, ha két adag lesz) előre főzni.
Ja, a körülmények: két felnőtt, nuku gyerek, nuku háziállat, 4 szobanövény :)
zeugma mondta
És a szobanövényeknek mit szoktál főzni? ;-)
KemálAmál mondta
Semmit. Fényen és vízen élnek :)
Etti mese mondta
Én esténként szoktam főzőcskézni. Amíg egyedül laktam, elég volt két naponta fakanalat ragadnom. De mióta egy plüssmacskával osztozom a lakáson, nem tudok elég ételt kotyvasztani… :-)
https://ettimese.blog.hu/2011/09/29/hadd_fozzek_ma_magamnak_1
Gerzson, a plüssgólya
Mirimanoo mondta
Aki német nyelvetrületen él, a levesgyöngyöt Backerbsen néven keresse a száraztészta/rizs/liszt környékén.
Mirimanoo mondta
a folytatás…
A mélyhütöben van borsó, karfiol, zöldbab, meggy, eper, sárgabarack, csirkemell, darálthús, vaniliafagyi. A már kész ételek közül jól fagyasztható a pörkölt, mindenféle szószok (vadas, bolognai), a lecsóalapot, paradicsomszószt is nagy adagban megfözöm, leturmixolom (a paprikadarabkákat én se szeretem) legutóbb muffinformákban adagonként lefagyasztottam, miután már keményre fagytak egy zacskóban lehet öket tárolni és egyesével elövenni (a pinteresten lesett ötlet). Kábé ennyi, ezekböl némi friss zöldséggel (paradicsom, paprika, cukkíni, karalábé, gomba…) szerintem elég változatos dolgokat lehet fözni különbözö füszerekkel nagybevásárlás nélkül is. Ja van itthon szárazborsó és lencse is…
Ezekböl mindig van itthon, ha látom hogy már csak egy utolsó csomag/doboz van itthon, akkor egyböl felírom hogy véletlenül se fogyjon el.
laniko74 mondta
muffinformáról jut eszembe, a maradék vörösbort jégkocka tartóba önteni, mélyhűtőbe tenni és gulyáslevesbe vagy a pörköltbe felhasználni. A leszűrt -tészta, zöldségnélküli húslevesből mini adagokat lefagyasztani, és van kész levesalapunk, amikor a recept megkívánja.
laniko74 mondta
Én otthon élek “így már egy két generációsházban”
Kamra alias spájz tartalma. Sárga- illetve őszibarack befőtt, körte,cseresznye, meggybefőtt- süteményekhez, palacsintához tökéletes. Száraztészták-spagetti,nagykocka, szarvacska, tarhonya, gríz, liszt, cukor,só, tojás. Savanyúság- idén csak kovászos uborkát tettünk el. Száraz bab, lencse, sárgaborsó.
Frissen leveszöldség, paprika, burgonya, hagyma, fokhagyma. Alma- frissen és desszertnek is gyorsan elkészül az almakompót, sütőpor, vaniliás cukor, mazsola Ha esetleg vágunk disznót- bocsánat Via- sonka, szalonna. Hűtőben tej, margarin, felvágott, virsli, zöldborsó, zöldbab, lecsóalap–házi( nagynéni kertjébe elmenni, leszedni, elrakni) gyalult tök, spenót. Ha a házi elfogyott jöhet a bolti.
Mi ma estére-mivel mindenki dolgozik, és holnap úgyis a hétvégi nagy főzés lesz- tejbegrízt csinálunk.
Betty mondta
Én hivatalban dolgozom, naponta négyig, néha tovább. A nagyfiam vidékre jár középsuliba, így ő menüs egy étteremben. A kicsi otthon ebédel suli után, a párom viszi a munkahelyre a kaját és én is. Én vasárnap délelőtt többfélét főzök, a hétre előre. Így esténként már csak kisebb munkák pl. köret maradnak. Ill. általában csütörtök este már rendes főzés van, azaz komplett kaját készítek.
Előre tervezem a heti menüt, általában csütörtök este, pénteken délután bevásárlás, vasárnap délelőtt konyhai robot. Na jó, a szép új konyhámban már nem érzem robotnak.
Mirimanoo mondta
Na akkor a mi éléskamránk jelenlegi tartozékai:
száraztészta több kivitelezésben, spagetti, szarvacska, tarhonya, cérnametélt, (ki mit szeret), rizs
hámozott paradicsomkonzerv, és paradicsompüré, szárazbabkonzerv, kukoricakonzerv, tonhal (nem olajos hanem saját lében, azt jobban szeretem)
A hütöben tejföl, tej, sajt, szalámi (szerencsére van egy nagy szeletelögépem, így mindig rúdban veszem, vékonyra tudom vágni, nem romlik meg olyan gyorsan) szalonna, túró, natúrjoghurt.
Répa, krumpli, hagyma, egy kis vegyes leveszöldség…
folyt köv, jön a család ebédelni… Mivel szabin vagyunk…. Most pl teljes kiörlésü spagetti lesz sajtos paradicsomszósszal, (paradicsom egy kis olajon megfuttatva, összeturmixolva hogy a lányom ne akadjon ki a darabkákon, só, bors, a kifött spagettit belforgatni, egy csomó reszelt sajtot még a serpenyöben összeolvasztani vele, imádja mindenki) alig 10 perc az egész….
Gabi mondta
Tavaly újévi fogadalmaim egyike: többször lesz meleg vacsora. Igyekszem azóta is betartani. Hálás érte a család nagyon!
Legnagyobb főzés/sütés pénteken délután van, aznap vacsora, szombati ebéd és a vasárnapi ebédből annyi, amennyit előre lehet készíteni.
Minimális fagyasztási lehetőségem van, évek óta sírok miatta, majd valamikor talán…
Házhoz max. pizzát rendelünk.
Nekem nem a főzés jelenti a gondot, hanem a bevásárlás beillesztése a heti programba. Utálok bevásárolni! Ráadásul mindig ugyanazokat veszem, pedig igyekszem változatosan főzni. Mégis mindig meglepődöm, ha a férjem megy boltba, mert olyan dolgokat is hoz (mert kedve szottyant rá), ami nekem soha eszembe nem jutna. Fura ez.
Szavaa mondta
Ketten vagyunk, egy csomó állattal, gyerek nélkül, munka, egyetem. Általában éjszaka főzök, este 8 körül érek haza, utána fújok és akkor igyekszem egyszerre többfélét főzni. Mióta van kenyérsütőgépem, azóta sokkal több tésztafélét is készítek, időzíthető, egy levessel jó vacsorára és megvan a másnapi reggeli-tízórai.
Általában igyekszem úgy főzni, hogy osztható legyen, ha elkészítek egy nagy pörköltalapot, akkor a feléből pörkölt, a másik feléből krumplistészta lesz, a pörkölt fele pörkölt, a másik fele hortobágyi palacsinta, stb…
Ha kevésbé sikerül megtervezni, nem jutok ki a piacra húsért, akkor meg a fagyasztóból élünk, gyors 20-30 perces receptekkel.
Melinda mondta
Az előbb kérdeztem meg Mirimanoo-t, hogy neki mik vannak a hűtőjében, meg úgy általában otthon. Tőled is megkérdem, hogy mik vannak a fagyasztódban, amikből 20-30 perc alatt kaját lehet varázsolni.
Sarosdi Virag mondta
Minden délelőtt főzök.
Előre eltervezem a heti menüt, hétvégén bevásárolom a hozzávalókat, de a zöldséget frissen veszem a zöldségesnél.
Délre el kell készülnöm, mert akkor hozom haza a két kisebbet a suliból, itthon ebédelnek.
A gyerekek második hulláma 2-3 körül érkezik, a harmadik hullám 5-7 között. Ők tulajdonképpen vacsorára esznek meleget. (Nem szeretik a menzát, nincsenek befizetve)
Általában két fogást készítek, néha még sütit is sütök. :)
Mirimanoo mondta
Következö felállás: férj eszik a munkahelyen, este nem igényel már meleg kaját, gyerek eszik az oviban (az ovonök szerint igen jól, csodálkozni szoktak hova teszi a sok kaját), de általában az az elsö kérdés amikor kettökor elhozom, hogy anya föztél, éhes vagyok? èn most éppen félállásban, 9-töl 1-ig. Tehát mindenki evett csak én nem, de mire hazaérünk már bizony kopog a szemem. Tehát hétköznap csak valami friss gyors kaja van, míg megfö a tészta, addig lazán elö lehet varázsolni valami szószt, vagy sajt-tejföl-túró-szalonna kombót, vagy salátát, virslit, tükörtojást, ilyesmit. Még életemben nem ettem jó futáros kaját, tehát eszembe se jut rendelni. Meg különben is, míg az kijönne, megcsinálom én is. Alaphozzávalók mindig vannak itthon. Hétvégén persze rendesen fözök, általában nagyobb adagot, ami lefagyasztva (arra figyelek, hogy dátummal, tartalommal ellátva, mert egy idö után lövésem sincs hogy mit mikor tettem be) várja a hétköznapokat, hogy ha nem jut éppen eszembe semmi akkor az is hipp-hopp megvan. Persze ez egy fagyasztószekrényt és egy káoszt türö nagy konyhát igényel, ha nincs éppen idöm fözés után elmosogatni, rendbetenni a konyhát.
Melinda mondta
Lehet, hogy Viának kellene feltennem a kérdést, úgy több választ kaphatnék, de én most Tőled kérdezem meg, hogy mik az “alaphozzávalók”, amik mindig vannak Neked otthon? Ugyanis nekem még azzal s bajom van, hogy mit tartsak a hűtőben, mi legyen itthon mindig a kamrában, mi az, amihez bármikor “hozzá lehet nyúlni”, ha gyorsan kell… Ja, és mik azok a kaják, amiket gond nélkül (értsd felolvasztás után is ehető!!!) le lehet fagyasztani? Köszi!!!
Via mondta
Az enyém itt van! :)
https://www.urban-eve.hu/2008/06/07/szinre-lep-a-kamrapolc/
Melinda mondta
Hűűű, de gyors vagy! Köszönöm! Megyek, és olvasom!
Melinda mondta
Levesgyöngy… Hol lehet kapni? Én nem Magyarországon élek, ezért kérdezem…
Via mondta
Tésztáknál, liszteknél. Crouton néven talán megtalálod!
Emese mondta
Nálunk nincs gyerkőc (még), és vagy közvetlen munka után hazaérve főzök, vagy reggel (pl. egy este beáztatott lencséből főzeléket, amíg készülődöm, megpuhul, és már csak egy gyors rántást kell beledobni – ilyen típusú dolgokat).
Hétköznap általában egyszerűeket, és amit lehet fagasztani, abból többet, hogy legyen tartalék néhány adag.
Hétvégén nekiállok pepecselősebbeknek is, pl. rengeteg pizzát gyártani, aminek egy része mirelit pizzaként él tovább (de ha a férj tudja, hogy van, folyamatosan azt veszi elő ebédelni/vacsorázni, úgyhogy a világ összes házi pizzája sem elég nálunk)
Szti mondta
Amikor otthon voltam két kicsi gyerekkel, minden reggel főztem, 10 órakor indultunk levegőzni, délig kint voltunk, utána már csak ebéd és délutáni fektetés, a párom este ette meg az “ebédet”, vagy elvitte dobozban a munkahelyére.
Amikor visszamentem dolgozni, a gyerekek a suliban ettek (ha ízlett nekik a menza), mi a férjemmel rendeltünk magunknak kaját, de egy adag menüt azért vittem haza a gyerekeknek is, azt mindig szívesen megették és akkor még ez a mennyiség elég volt a két gyereknek.
Ma már bonyolultabb az élet, mert hatalmas kamaszok lettek. Továbbra is befizetem nekik a sulikaját, mert 3-fél4 mire hazaérnek. Mi családi vállalkozásban dolgozunk a férjjel és a tesómmal, úgyhogy főzök minden reggel, már csak azért is, mert a gyerekek hiába esznek a suliban, (a kaja finom, de nagyon kevés) így amint hazaérnek első dolguk, hogy emelik a fazék fedelét, “Mit főztél anya, éhes vagyok!” Ehhez hozzá tartozik, hogy egyik sem túlsúlyos, csak rengeteget nőttek az utóbbi időben, a fiam 15,5 évesen elérte a 190 cm-t, a lányom 13.5 évesen 172 cm, nem csoda, hogy kell nekik az energia. Szóval 5 főre főzök naponta, nagyon ritka, hogy marad valami másnapra, esetleg egy kis leves.
katy27 mondta
Ketten vagyunk a férjemmel és mindketten itthon dolgozunk. A hétköznapok és a hétvégék nem különülnek el ilyen élesen, mint Viáéknál, a szakfordító élete elég kiszámíthatatlan :) Ma pl. nem dolgozom, hétvégén ki tudja? Este 6 felé már okosabb leszek.
Kb. heti 5ször kajálunk itthon, kétszer házon kívül (a szüleimnél, vagy bevásárlós napokon bent a városban pizzát vagy gyrost, ilyesmik). Előre megtervezem a heti menüt, mivel heti egyszer járunk bevásárolni (minden normális bolt legalább 20 km-re van), de csak összeírom a kajákat, a sorrend nem fix. Mivel elég későn (10-fél11 körül) reggelizünk, így az ebédet sem sietjük el, 3-4 között kerül rá sor. Frissen készítem el, bár ha lehet, igyekszem duplázni az adagot és másnap is azt esszük. Előre rendelni a kiszámíthatatlanság miatt nem tudunk, ha beesik valami sürgős meló, akkor az egyszem pizzéria kínálatából élünk.
Vacsorázni nem szoktunk, vagy max. hideget, jobb napjaimon fehérjeturmixot edzés után. A meleg vacsorát egészségtelennek és nagyon hizlalónak tartom. Tudom, hogy sok helyen alap, de nekem hiányzik a világképemből, gyerekkoromban is szendvicset vacsoráztunk, meleg vacsi címen max. virsli volt :)
Ha nem itthon dolgoznánk, akkor valószínűleg mindketten rendelnénk valamit és a munkahelyünkön kajálnánk. Kizártnak tartom, hogy este főzzek másnapra, amikor eljártam dolgozni, akkor is képtelen voltam rá. Most azt az 1-2 órát amit más a munkábajárásra szán rá tudom fordítani az ebédkészítésre.
Via mondta
Én is hasonló munkakörben dolgozom, a hétvége azért különbözik, mert akkor általában nincs rendelt kaja, de egyébként dolgozni dolgozom, csak adok magamnak kicsit több időt a főzésre. :)
maris mondta
Ja, és még!!!!
Rosszabbul élek, mint négy éve :-) Tehát gyakorlatilag reggelitől kezdve az uzsonnáig, sőt néha vacsoráig bezárólag mindent otthonról viszek magamnak, mert a munkahelyi büfé és a menza drága. És a Körtéren a sarki kisbolt árai is elég pofátlanra sikerültek. Ott csak ásványvizet veszek, ha veszek, mert azt cipelje Kispestről, akinek hat anyja van.
Ez persze nem a főzéssel, inkább a bevásárlással van összefüggésben. Így a napi elemózsiás csomagban mindig szerepel egy szendvics reggelire (mert folyton rohanok, és csak akkor eszem meg, amikor már beértem a munkahelyemre), valami joghurt/gyümölcs/müzliszelet tízóraira, aztán a dobozos ebéd, majd uzsonnára valami tízóraihoz hasonló.
Persze reggelente úgy indulok, mint aki többéves száműzetésre indul valahová Szibériába, de ez van, így tudom a legtöbb pénzt megtakarítani.
animoka mondta
Munkanélküliként szinte minden nap főzök, hol délelőtt, hol este. Ez attól függ, hogy a párom 14-kor vagy 22-kor esik haza. Én is 2 napra szeretnék főzni, de sokszor már első nap elfogy :) Magam miatt sosem főznék csak max. krémleveseket, és sütiket sütnék :D De ő ezekkel ugye nem tud fizikai munkát végezni 8 órán át, plusz még olyannak is kell lennie, amit kb. 10 perc alatt meg tud enni, és nem folyik ki útközben. A rendelés is tök jó, amikor Bp-en éltem, én is rendeltem néha magamnak kaját, de sosem vitt rá a élek, hogy pl. krumplistésztáért 500-600 ft-ot kifizessek…
Via mondta
Na igen, pont a krumplistészta és barátai (sajtos-tejfölös tészta, négysajtos tészta) állnak nálam a rossz ár-érték arányú vega kaják kategóriájában. Sajtot reszelni én is tudok annyi pénzért. :)) Meg tésztát főzni is. Tésztákat sosem rendelek, annyira hamar megvan egy zöldséges ragu is hozzá, hogy ha már nekiállok tésztát főzni, húsz perc alatt megvan az egész.
maris mondta
Milyen körülmények között? :-D Egy rendetlen, zsúfolt és pici panelkonyhában :-D
Egyébként pedig egyszemélyes háztartás vagyok, nem otthon dolgozom, és délutánonként…. este érek haza :-)
Ha és amennyiben legalább a hétvégét sikerül otthon töltenem, akkor főzök többfélét előre. Amit gyorsan meg kell enni, azt előreveszem, és gyorsan megeszem, de ami fagyasztható, abból 1-2 ebédesdoboznyit mindig lefagyasztok, és aztán rájárok. Persze ezzel mindig igyekszem spórolni az időhiányos vagy lusta napokra, ezért amikor esténként nem mosogatórongy-állapotban érek haza, akkor hétközben is főzök, 1-2 alkalommal. Ilyenkor szigorúan a max. 45 perc alatt elkészülő ételeket választom, meg az olyanokat, ami mellett nem kell álldogálni.
Sztics mondta
Majdnem úgy mint Veronika, felállás is majdnem olyan: 3 gyerek, 2 ovis 1 kicsi (pár hós). Első körben mikor még nem volt ovi, akkor 11-12 főzés volt, igyekezve úgy hogy két napra kitartson (akár kis változtatással) de mióta ovisok és több az ügyintéznivalóm is amit kb ebédidőben tudok megtenni (3ra oviba kell érnem értük) jobb az ha előre tudok többfélét főzni+fagyasztani…Nemrég betegek voltak, akkor sokat főztem, fagyasztottam, ezek most elfogytak és bevallom gőzöm sincs mikor lesz időm újra nagyobb adagot főzni hogy tudjak fagyasztani mert a hétvégénk is tele (családi progik, nagyik, stb)
Veronika mondta
Én két gyerek mellett, viszont GYES-en, tehát otthon, 11-től délig szoktam főzni. Általában 2 napra elegendőt, hogy ne kelljen mindennap. Nálunk nem nagyon van kiküldős kaja, illetve csak a suli menzája, de arra nem vágyunk. Így legalább egészséges dolgokat eszünk…
p_tunde mondta
Két gyerekkel vagy reggel, mert a nagy kb 1 órát reggelizik, vagy du-i alvásidőben, vagy este, de azok sokszor félresikerülnek, mert fáradt vagyok nagyon. De megnézem mostmár ezt a Bon Appetit-et, emrt sokszor járok úgy, hogy mégsincs időm, és akkor elég drága helyben venni….