Nigella Lawson legújabb tévésorozata, a Nigella Express megérkezett hazánkba is. A Spektrum március 16-tól minden vasárnap este egymást követően lead 2 részt a magyarul Nigella minden esetre keresztelt műsorból. Kedvenc házi istennőnk ebben a sorozatban gyorsan elkészíthető ételeket mutat be, szokásos imádnivaló stílusában.
Múlt héten amúgy kézbesítette az AbeBooks első Nigella könyvemet, ami alapműnek számít: How To Be a Domestic Goddess. Vegaként már nem látom értelmét megvásárolni a nem specifikusan vega szakácskönyveket, lévén általában 60%-uk húsos receptet tartalmaz, ezzel a könyvvel azonban kivételt tettem, mivel sütőbibliáról van szó, és 95%-ban édesség/zöldséges sütnivaló szerepel benne. :) A Brownie receptet már ki is néztem, bár kicsit megijeszt, hogy nem fog-e a 4 tábla beleolvasztott étcsokitól + 325 g cukortól tövig rohadni a fogam, de egy próbát megér. Majd beszámolok a fejleményről.
Hozzászólások
Házszabály
Ha új hozzászóló vagy, az első hozzászólásod moderálás alá kerül, és az elfogadásig nem publikus. A visszatérő hozzászólók bejegyzései automatikusan megjelennek.
A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)
Via mondta
De jó! :) Mazsolázz itt, hátha akad még több hasonlóság is: https://charmed.animehq.hu/blog/about/
:D
szilda mondta
teljesen meg vagyok lepve, hogy te is vega vagy!!! mi is:) újabb közös pont!! egyre lelkesebb vagyok itt!!
Via mondta
Hát én se fotózom le és teszem közzé az összes kreálmányomat, az első palacsintáim inkább emlékeztettek valami tengeri szörnyre, mint palacsintára, de azóta már belejöttem. :D De még mindig van, hogy „ronda és finom” kajákat eszünk. Persze sokszor nem a mi hibánk, van olyan, hogy a recept rossz… Gyakorlattal azonban már azt is ki lehet szűrni, és akkor neki se állok vagy módosítom, mielőtt megcsinálnám.
Szerintem muffint úgy tutibiztos lekvárral enni, hogy egy natúr ízű muffint sülés után kettévágsz és megkensz vajjal és lekvárral, mint valami brióst vagy kalácskát. Úgy tuti nem terül szét. :D
dortimcsi mondta
Én egyedül egy éve főzök, meg a Szalonikiben töltött hónapok alatt is előfordult néhány alkalommal hogy a konyhában szorgoskodtam.Meg otthon volt olyan időszak amikor nagypapám velünk élt,Anyu dolgozott, nekem meg ritkán kellett egyetemre bemenni (vagy épp nyár volt..) és akkor nekem kellett elkészíteni az ebédet.Így sikerült megtanulnom főzni.Néha én is ellentmondok a recepetnek, vagy hozzárakok még egy-egy fűszert vagy elveszek vmi hozzávalót.:-)
Vagy magam találok ki új recepeket.(ami valószínű nem új, csak még nem olvastam a receptjét)
Persze közel se vagyok tökéletes háziasszony,és néha érdekes eredménnyel jár a konyhai ténykedésem.
Szombaton készíteni akartam lekváros muffint,amit még korábban nem készítettem..Így történhetett meg,hogy sok lekvárt raktam a formába és így kicsit lehúzta a tésztát és szétterült a formában…Az íze viszont fincsi volt.Csak épp amorf muffinokat ettünk:)
Via mondta
Én azóta főzök, hogy egyedül élek, tehát 19 éves korom óta, 3,5 éve. :) Az elején sokszor volt olyan, hogy telefonos segítséget kértem egy-egy alap cucchoz, de most már én is magabiztosan főzök, a recepteket átalakítom, ha úgy tetszik, és sokszor érzem úgy, hogy „okosabb” vagyok, mint a recept, és nagyon átalakítom vagy ellent mondok neki. :)
Margarin és étolaj nálunk sincs, zsír se, mert az állatka. :) Vajat és olívaolajat használok. Anyu finoman főz, de mostanában már volt olyan, hogy azt tervezgettük anyuéknál Ádámmal, hogy de jó lesz, ha hazamegyünk, akkor ezt meg azt főzzük, az milyen finom lesz. :D A főzés közös programnak sem utolsó egyébként, és az a legjobb, hogy ez egy olyan hobbi, aminek a kellékei nem halmozódnak fel, mert megesszük őket. :)
Nyugodtan írhatsz húsos kajákat is, nem leszek rosszul, ha olvasom őket. Anyuék is húsevők, nem fogok sírógörcsöt kapni, ha meglátom a töltött csirkét majd hétvégén, max. én nem azt fogok enni. Nem vagyok térítő őrült vega. Mindenki azt eszik, amit/akit akar. :D
dortimcsi mondta
Azt hiszem nekem nem okoz gondot a paprikás krumpli és a zöldborsófőzelék sem,de biztos van kezdőbb háziasszony olvasód is;)
Nekem szerencsém volt anno anyuval,mert megtanultam mellette az alapokat,így amikor összeköltöztem Manóval nem kellett minden az alapoktól tanulni.
Mára vannak kialakult szokásaim,amelyeket a tapasztalataim alapján magam határoztam meg.
Ilyen az,hogy szinte mindent olivaolajjal készítek.A párolt rizst,hagymás rántottát,ragus husikat stb.Olvastam, hogy mennyivel egészségesebb mint a napraforgóolaj vagy a zsír,egy ez utóbbiakat igen ritkán használom.Persze a sült krumpli nálam se olivaolajban sül meg,ahogy ha párom bundáskenyeret kér,akkor az zsírban sül.
Na és persze ott is a különbség Anyu és az én főztöm közt,hogy én sokkal merészebben merek kevésbé hagyományos fűszerekhez nyúlni mint ő.Az én konyhámban már készült fahéjjal fűszerezett hús,vagy a szójaszósz sem olyan ritka vendég mint otthon volt.Szóval azt mondhatom,hogy lassan kialakault a saját ízlésvilágom, főzési technikám.Ami persze nem azt jelenti,hogy ne enném meg szívesen anyu hagyományos sült csirkéjét:)
Na szép..írom itt a husis kajákat….de nálunk ezek is a mindennapok részei…
Via mondta
Tervezem az egész repertoáromat megosztani. :) Mondjuk azt nem tudom, hogy olyan alapok is kellenek-e, hogy Paprikás krumpli vagy Zöldborsófőzelék. De szívesen összeírom azokat is. A Brownie-t majd ha kipróbálom, leírom, hátha kell valami változtatás, kipróbálás nélkül nem akarom megosztani. Talán ma már leszek olyan jól, hogy ki tudjam próbálni (egy hete gégegyulladásom van, köhögök és nem tudok beszélni, mert nincs hangom). Szerencsére voltak előre megírt cikkeim, ezeket postoltam most, amíg pihengettem. :)
A Nigella Express-be meg csak belenéztem, az első részt láttam már angolul, de a másodikat ki is kapcsoltam, amint az elején felsorolta, hogy miket főz; az egyetlen dolog, amikben nem volt hús, az a desszert volt. :D
dortimcsi mondta
Ugye a receptet is megosztod velünk?:D
Via mondta
Köszönöm! Hétfőn megírom, hogy milyen lett. :)
Lidi mondta
Öhm, 2×5-ös téglalapokra (csíkokra?) szoktam. :D De mikor vendégség van és sok az ember akkor én is mindent 3×3-ra vágok, az 5×5-öt nehéz beosztani, vagy túl keveset eszik az ember vagy túl sokat.
Via mondta
Köszi! Én még sosem csináltam, meg nem szeretem a nagyon édes cuccokat, azért féltem tőle. Most nincs hozzá itthon elég dióm, hétfőn meg fogom sütni.
Te mekkora kockákra vágod? A fotókon mindig 5×5-ös kockák vannak, de szerintem nekem 3×3-asok egyszerre bőven elegek lesznek.
Lidi mondta
Nyugi, képtelen leszek megenni annyit a brownie-ból, hogy megártson. :) Én is hasonló (4 táblás) arányokkal csinálom, és pár szelet a maximum amit kibírok, ami nálam szinte semmi. Nagy előnye, hogy sokáig eláll, és 1-2 nap után sokkal finomabb (legalábbis az enyém addigra szikkad meg egy kicsit), így nem gond ha nem fogy el egyszerre. :)
Via mondta
Köszi. :)
Dave mondta
Hmmm. Ez egy frankó blog szerűség, nem az a tipikus, elsőre furcsa de egyszerűen fantasztikus! Gratulálok, sok sikert hozzá!!! :D
Via mondta
Örülök, hogy segíthettem. :)
Nigella tényleg csodálatos, azt olvastam róla a múltkor egy külföldi oldalon, hogy tipikusan az a nő, akibe nők is beleszerelmesednek, olyan szenvedéllyel főz. :D Tök igaz. :)
Egyébként én se nézem a tévéműsort, csak most veszem a tévéből Donnát, és közben láttam a Spektrum ajánlóját, hát gondoltam megosztom az infót. :)
Dorottya mondta
Jajj, de jó, hogy szóltál! Nem vettem volna észre magamtól, nem nagyon szoktam a Tv műsort megnézni, de úgy tűnik rá kell szoknom :) Nagyon szeretem Nigella műsorát, a receptjeit és persze a stílusát is. Fantasztikus egy nő, olyan élvezettel főz… Jajj, most olyan boldog lettem :)