Vegáknak, diétázóknak és hóvégi kasszasakkozóknak is ideális ez a könnyű, finom mártásrecept, ami gyorsan elkészül és változatosan felhasználható. Anyutól.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagya
- 2 bébicukkíni (két kb. 18 centis picike zöldség)
- 25 dkg gomba
- egy üveg (650 g-os) paradicsomsűrítmény (passata)
- 10 dkg szójagranulátum
- olívaolaj
- bazsalikom, oregánó, só, bors
- édes darált paprika (vagy bolti Édes Anna)
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. A cukkíniket megmossuk (meghámozni nem kell), a sajtreszelőn lereszeljük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A zöldségeket rádobjuk a hagymára, kicsit összepároljuk őket. Beletesszük a szóját, összekeverjük, felöntjük a paradicsommal (ha nagyon sűrű, kis víz is mehet hozzá, pl. kiöblíthetjük vele a paradicsomos üveget, és akkor a maradék paradicsom is belekerül a szószba). Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, édes paprikával. Felforraljuk, és megkóstoljuk, hogy kell-e még bele valami.
Hűtőben jól tárolható, spagettivel vagy más tésztával tálalhatjuk, de pizzafeltét vagy lasagne is lehet belőle, és melegszendvicskrémnek is remek. Ebből 6 tésztáravaló adag lesz.
Via mondta
Jó étvágyat hozzá! :)
Andi82 mondta
Köszi az ötleteket, így mindenkinek ízleni fog! Férjem nagy tésztaimádó, megfőzöm majd simán spagettivel és lasagne-nek is :)
Via mondta
Szia! Annyira nem szükséges hozzá, hogy azóta nem csináltam így a receptet, hogy kitettem a blogra. :) Azóta full zöldségesen csinálom, éppen mi van itthon. Gomba, reszelt cukkini, kockára vágott padlizsán a legjobb, ha többféle van, akkor akár kombinálom is. Persze a leggazdagabb az úgy néz ki, hogy olajon (néha fűszerolajon) apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymagerezdeket pirítok, rádobom a megtisztított, feldarabolt gombát, kockára vágott padlizsánt, hagyom levet ereszteni. Közben lereszelem a cukkinit és egy nagyobb répát. Mehet még bele gerezdekre vágott paradicsom is, sok-sok pizzafűszer (vagy bazsalikom, oregánó, stb.), a végén meg nyakonöntöm paradicsomlével (passata). Szokott bele menni egy kevés a nagypapám darált csípős paprikájából is. Ez jó darabos szósz, és isteni az íze. Ezt a szószt rétegelem egyébként besamel mártással is, és akkor meg lasagne lesz belőle. :)
Andi82 mondta
Szia Via!
A szójagranulátum feltétlenül szükséges a mártáshoz? Mi mással lehet pótolni? Vagy úgy is jó, ha egyszerűen kihagyom?
A fiam allergiás a szójára, ezért nem használhatom.
Candííh mondta
Nem szeretem a szóját és a gombát (csak rántva), de azt hiszem mindjárt mondom is anyumnak, hogy mi legyen szombaton az ebéd. :)
miou_vicioso mondta
szárított olajbogyó szok’ lenni az Auchanban akciósan, szárított szicíliai paradicsom pedig a Vásárcsarnokban a jobb soron a szarvasgombaárusnál. amit ő árul, az nem az üveges, olajban eltett fajta, viszont elég olcsó. Úgy emlékszem, 250 HUF/10 dkg (vö. üveges 999 HUF/ 300 ml). mielőtt főznél vele, érdemes pici olajban megáztatni, hogy felpuhuljon. az olajat tudod utána még használni természetesen, a parit pedig apróra vágva belefőzni a mártásba. vagy rátenni a pizzára.
Via mondta
Már kétszer ettem belőle azóta, és ilyen sorrendben is jó volt a szója. :) Régen anyu is csinálta padlizsánkockákkal. Szárított paradicsomot hol lehet beszerezni?
miou_vicioso mondta
én előbb párolnám meg a szóját, aztán adnám hozzá a cukkinit, majd a gombát, de ez ízlés kérdése :) nagyon klassz a hamis bolognai apróra vágott padlizsánkockákkal (szezonjában), szárított fekete olajbogyóval, egy darabka szárított paradicsommal (fenséges ízt ad neki és sózni sem kell utána), pici füstölt sajttal.
uhh. want.
ManotClaw mondta
Na, anyunak feladom a rendelést :)
Kicsit meglepődtem… Amikor nem töltött be az oldal, csak anyi jött be a receptből, hogy 1 fej XD