Vegáknak, diétázóknak és hóvégi kasszasakkozóknak is ideális ez a könnyű, finom mártásrecept, ami gyorsan elkészül és változatosan felhasználható. Anyutól.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagya
- 2 bébicukkíni (két kb. 18 centis picike zöldség)
- 25 dkg gomba
- egy üveg (650 g-os) paradicsomsűrítmény (passata)
- 10 dkg szójagranulátum
- olívaolaj
- bazsalikom, oregánó, só, bors
- édes darált paprika (vagy bolti Édes Anna)
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. A cukkíniket megmossuk (meghámozni nem kell), a sajtreszelőn lereszeljük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A zöldségeket rádobjuk a hagymára, kicsit összepároljuk őket. Beletesszük a szóját, összekeverjük, felöntjük a paradicsommal (ha nagyon sűrű, kis víz is mehet hozzá, pl. kiöblíthetjük vele a paradicsomos üveget, és akkor a maradék paradicsom is belekerül a szószba). Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, édes paprikával. Felforraljuk, és megkóstoljuk, hogy kell-e még bele valami.
Hűtőben jól tárolható, spagettivel vagy más tésztával tálalhatjuk, de pizzafeltét vagy lasagne is lehet belőle, és melegszendvicskrémnek is remek. Ebből 6 tésztáravaló adag lesz.
Jó étvágyat hozzá! :)
Köszi az ötleteket, így mindenkinek ízleni fog! Férjem nagy tésztaimádó, megfőzöm majd simán spagettivel és lasagne-nek is :)
Szia! Annyira nem szükséges hozzá, hogy azóta nem csináltam így a receptet, hogy kitettem a blogra. :) Azóta full zöldségesen csinálom, éppen mi van itthon. Gomba, reszelt cukkini, kockára vágott padlizsán a legjobb, ha többféle van, akkor akár kombinálom is. Persze a leggazdagabb az úgy néz ki, hogy olajon (néha fűszerolajon) apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymagerezdeket pirítok, rádobom a megtisztított, feldarabolt gombát, kockára vágott padlizsánt, hagyom levet ereszteni. Közben lereszelem a cukkinit és egy nagyobb répát. Mehet még bele gerezdekre vágott paradicsom is, sok-sok pizzafűszer (vagy bazsalikom, oregánó, stb.), a végén meg nyakonöntöm paradicsomlével (passata). Szokott bele menni egy kevés a nagypapám darált csípős paprikájából is. Ez jó darabos szósz, és isteni az íze. Ezt a szószt rétegelem egyébként besamel mártással is, és akkor meg lasagne lesz belőle. :)
Szia Via!
A szójagranulátum feltétlenül szükséges a mártáshoz? Mi mással lehet pótolni? Vagy úgy is jó, ha egyszerűen kihagyom?
A fiam allergiás a szójára, ezért nem használhatom.
Nem szeretem a szóját és a gombát (csak rántva), de azt hiszem mindjárt mondom is anyumnak, hogy mi legyen szombaton az ebéd. :)
szárított olajbogyó szok’ lenni az Auchanban akciósan, szárított szicíliai paradicsom pedig a Vásárcsarnokban a jobb soron a szarvasgombaárusnál. amit ő árul, az nem az üveges, olajban eltett fajta, viszont elég olcsó. Úgy emlékszem, 250 HUF/10 dkg (vö. üveges 999 HUF/ 300 ml). mielőtt főznél vele, érdemes pici olajban megáztatni, hogy felpuhuljon. az olajat tudod utána még használni természetesen, a parit pedig apróra vágva belefőzni a mártásba. vagy rátenni a pizzára.
Már kétszer ettem belőle azóta, és ilyen sorrendben is jó volt a szója. :) Régen anyu is csinálta padlizsánkockákkal. Szárított paradicsomot hol lehet beszerezni?
én előbb párolnám meg a szóját, aztán adnám hozzá a cukkinit, majd a gombát, de ez ízlés kérdése :) nagyon klassz a hamis bolognai apróra vágott padlizsánkockákkal (szezonjában), szárított fekete olajbogyóval, egy darabka szárított paradicsommal (fenséges ízt ad neki és sózni sem kell utána), pici füstölt sajttal.
uhh. want.
Na, anyunak feladom a rendelést :)
Kicsit meglepődtem… Amikor nem töltött be az oldal, csak anyi jött be a receptből, hogy 1 fej XD