A legutóbbi piacrazzia után még mindig tele volt a hűtőm, így azt néztem meg, hogy mi az, amit már égetően meg kéne enni. Szegény spenót jelentkezett a leginkább, és ricottám ugyan nem volt, de házi tehéntúróm igen, úgyhogy összeütöttem ezt az abszolút nem autentikus ad hoc tésztaételt. Bezabáltuk, és felkerült a menüre. :)
Hozzávalók
- 20 dkg friss leveles spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl tejszín
- 1 ek rétesliszt
- 25 dkg túró
- 40 dkg farfalle (vagy más tészta)
- kevés parmezán
A legnagyobb meló a spenót megmosása és megpucolása. Ha ezzel megvagyok, csíkokra vágom a spenótot (több levelet egymásra fektetve szivarszerűen feltekerek aztán a “szivart” felaprózom késsel). Ekkor teszem fel főni a tésztát. Kevés vajon megpirítom az apróra vágott/reszelt/átpasszírozott fokhagymát, aztán rádobom a spenótcsíkokat, megsózom, meglocsolom olívaolajjal, és összefonnyasztom őket. Nagyon összemegy a spenót, nem kell megijedni. :) Nyakon öntöm a tejszínnel, egy pici réteslisztet is tettem rá, hogy összefogja, összemelegítem, belemorzsolom a túrót és felforralom a szószt. Kóstolás után még sózom, borsozom, ha kell. A leszűrt tésztát tányérra teszem, rámerem a masszát és parmezánt reszelek a tetejére. 3 adag lesz belőle.
Via mondta
Igen, a C&V-set láttam tegnap. :) A spenótfőzelékért én magam se rajongok annyira, Ádámot meg nem akarom vele terrorizálni, a spenótot épphogy kezdi megkedvelni. Nem rontunk ajtóstul a házba. :D
A Zilahy linket köszi, nem tudtam, hogy a mek-en fenn van! Ez mondjuk elborzaszt: “Borju agyvelõ czitrommal”. De imádom a főzelékeket, ma lencse volt, a hétvégén lesz székelykáposzta. :)
miou_vicioso mondta
én most ilyent készítek: https://tinyurl.com/3x29xh Chili&Vanilia recept.
egész télen pastát ettünk minden formában, mostanra bőven elég lett belőle, jöhetnek a lájtosabb cuccok.
sőt sőt, a Zilahy-féle szakácskönyv alábbi fejezetében ott a régi, klasszikus spenót magyarosan.
https://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/zilahy/html/zilahy2.htm#2
sőt sőt sőt, ricottával, vagy fetával összetörve, (hozzá bors, citrom reszelt héja, pici szerecsendió, sült fokhagyma, 1 tojás sárgája) még rétestésztába is bele lehet tölteni és megsütni.
Via mondta
Olyan nem volt itthon. :) De majd veszek, még mindig maradt a spenótból, és közkívánatra megint ilyen kaja lesz belőle. :D
miou_vicioso mondta
pirított fenyőmagot vagy diót a tetejére! itt is abszolút megy a spenót-fokhagyma páros ;)