Ha a menüírás már megy, akkor egy idő után könnyű észrevenni a tendenciákat, hogy mi az, ami jobban fogy, miből érdemes “bespájzolni”. Jó, ha van egy jól felszerelt kamránk, ugyanis – akármennyire is szeretnénk – nem vagyunk mindig felkészülve a vészhelyzetekre, és hiába tervezünk aznap estére ráérős főzőcskézést, ha jön egy határidős munka vagy barátnői vészhelyzet. Na ilyenkor lehet benyúlni a kamrába, és összeütni valami tápláló és finom ételt anélkül, hogy gondolkodnunk kellett volna rajta.
Sok helyen külön helyiség a kamra/spájz, de vannak olyan pici lakások, ahol erre már nem jutott hely – nekem is egy nagy konyhaszekrény két polca vette át a szerepet. :) A lényeg, hogy jól szellőző, tiszta, száraz helyen tároljuk a “kamrás” dolgokat.
Az alábbi kamra-rehabot érdemes félévente elvégezni!
- Első lépés, hogy mindent kipakolsz, a polcokat egy nedves ronggyal áttörlöd.
- Ezután következik a dolgok átnézése. Minden, ami lejárt, végezheti a kukában. Minden, ami még jó, de biztos nem fogod megenni (mert egy leárazási-őrületben felhalmoztál egy halom konzerv akármit, amiről aztán kiderült, hogy nem is ízlik…), add le egy jótékonysági központban, ahol szívesen fogadnak ilyesmit, vagy kérdezz rá közeli barátoknál, rokonoknál, hogy nem kell-e – ők talán nem veszik sértésnek, hogy kaját kapnak, ráadásul az egyetemisták mindig örülnek egy kis plusznak. :D
- Terméktípusok szerint tedd egy helyre a dolgokat – legyenek együtt a lisztek/cukrok és a többi porok, a lekvárok és befőttek, a konzervek, stb. Ha lejárati idő is van írva a termékekre, az kerüljön előre (tehát azt fogod előbb elhasználni), ami hamar lejár.
Ha ez megvan, figyelni kell arra, hogy mi az, amire sokszor van szükség, és ha eltartható sokáig, akkor nyugodtan lehet belőle tartalékolni. Az alábbi lista az én alapfelszereltségem, tényleg csak ötletadónak van itt, de kis gyakorlattal elkészítheted a sajátodat. :)
Alap dolgok, amik mindig vannak itthon
- rizs, tésztafélék (pasta és levestészta is)
- lisztek (többféle), búzadara
- levesgyöngy
- tengeri só, bors, piros paprika
- fűszerek, fűszerkeverékek, ételízesítő
- porcukor, kristálycukor, vaníliáscukor (nem vanilin)
- sütőpor, szódabikarbóna, szalalkáli, porélesztő (vészhelyzet esetére, a frisset preferálom)
- tejszín, néhány doboz tartós tej
- növényi olaj, olíva olaj, egyéb olajok
- ecetek
- szárított hüvelyesek: lencse, bab, sárgaborsó
- konzervek: kukorica, paradicsomszósz (passata), sűrített paradicsom
- kész termékek: mustár, majonéz (bár házilag is pofonegyszerű előállítani), torma, ketchup
- néhány alap zöldség: burgonya, vöröshagyma, fokhagyma
- savanyúságok (csalamádé, ecetes uborka)
- lekvárok, dzsemek, befőttek
- méz (többféle)
- kakaó (nem instant), teák
- bio-müzli (aszalt gyümölcsökkel, zabpehellyel, magokkal)
Beszáll a fagyasztó
- fagyasztott zöldségek: zöldségkeverékek, zöldborsó, zöldbab, spenót, gyalult tök
- fagyasztott friss zöldfűszer (petrezselyem, kapor)
- előre lepárolt gomba (tésztákra, pizzákhoz, szószba)
- előre elkészített, csak kisütésre váró zöldségpuffancsok
- fagyasztott bogyós gyümölcsök
- leveles-vajas tészta
Ebből a listából bármikor elkészülhet
- fokhagymakrémleves
- paradicsomleves tésztával vagy rizzsel
- zöldségleves
- pasta paradicsommal és gombával
- zöldséges pizza
- sárgaborsófőzelék
- zöldséges rizs
- zöldségpuffancs rizzsel vagy párolt zöldkörettel
- leveles-vajas tésztából gyümölcsös vagy zöldséges “párnák”
- zöldborsófőzelék
- fokhagymás lángos
- tejberizs, gyümölcsrizs, tejbegríz
- erdei gyümölcsös shake
…ha van itthon egy kis doboz tejföl is, akkor
- lencsefőzelék
- babfőzelék
- tökfőzelék
- tejfölös krumplifőzelék
- paprikás krumpli
- kukoricasaláta
…ha van itthon néhány tojás is, akkor
- palacsinta
- lekváros fánk
- császármorzsa
- meggyes muffin
Réka mondta
Klassz cikk:)
Niki mondta
Via, olyan szuper az oldalad, hogy az aktuális bejegyzeseken túl elkezdtem a legelejétől olvasni az összest! Most itt tartok, ezt gyorsan el is mentettem es bar nekem sajna nincs külön spájz (anyának van, úgy irigylem), de van szuterén polcokkal, ami segíthet egy kicsit, mar alig varom, hogy hozzafogjak!! :D
Via mondta
Kezdésnek ez is jó! Lesz még neked is naaagy spájzod! (Meg nekem is egyszer.)
BookaholicGirl mondta
Ez a cikk is fantasztikus, mint mindegyik! 18 éves vagyok, egyetemista és kolis és ez a cikk most nagyon sokat segít nekem, hogy mit is tartsak ott :D Bár kicsit nehézkes lesz összeegyeztetni a helyet a 2 szobatársammal..
Mellesleg nagyon inspirálóak a posztjaid, csak így tovább! :D <3
Via mondta
Örülök, hogy hasznos volt! :) Osszátok be, hogy melyik polc kié, és aztán el a kezekkel (ezekből szokott konfliktus lenni). Hűtőben detto!
hanna mondta
Évek óta szeretnék egy spájzot! A helység meg van, csak ki kéne pakolni a sok szemetet belőle. Valamikor még anyósom használta, de már egy jó ideje be sem lépett senki. A konyhából nyílik, zárható ajtaja van, egy kis ablaka, hogy valami fény is legyen bent.
Ilyenkor jövök rá, hogy a párom mindig visszahúz! Annyiszor kértem, hogy csináljuk meg, mindig azt mondta, majd télen! Télen pedig azt, hogy majd nyáron!
Hát nem várok tovább, nekem az kell! Főleg így, hogy van rá lehetőségem is. Mert ha építkezni kéne miatta, akkor valószínűleg csendben maradnék, de így ragaszkodom hozzá!
Jelenleg a konyhaszekrényem egyik tagja szolgál kamraként, de nekem kevés, nem tudok semmiből elegendő mennyiséget tartani otthon, így általában a hirtelen jött ötleteknél mindig dugába dől a dolog, mert valamelyik hozzávaló tutira hiányzik!
Via mondta
Akkor hajrá a lomtalanításhoz! :)
KemálAmál mondta
Csak most találtam ide :)
Nálunk mindig van paradicsom- és gombakonzerv (más is, de ezt mindig pótoljuk). Ha nincs más ötlet, jöhet a tészta paradicsomos gombás szósszal, megspékelve az éppen fellelhető egyéb nyalánksággal (sajt, spárga, szalonna, csípős paprika…)
dortimcsi mondta
Na azt hiszem sikerült kevernem kavarnom a dolgokat:D:Daz előre lepárolt gombára gondoltam…csak kissé fáradt vagyok ma…Eladtuk Anyu szülői házát, és abból pakoltunk ki mindent és vittük el az üresen álló garázsunkba..”Picit” vagyok csak fáradt az egész napos pakolástól, állástól…
Via mondta
Szárítottat még én sem. :)
dortimcsi mondta
Ezek nálam is megtalálhatóak a kamrában szinte kivétel nélkül…Nálam még van doboz májkrém, paradicsomos hal, olajos hal. A fagyasztóban pedig húsok.Persze ezek nálad természetesen nincsenek;)…
Gombából nálam csak üveges szokott lenni, szárítottat még nem próbáltam..