Ez a gyorsan elkészíthető kuglóf jó kísérője egy bögre tejnek vagy kakaónak tízóraira, uzsonnára, vagy csak úgy. Az olaj miatt még napok után is omlós és isteni marad. Próbáljátok ki! :)
Hozzávalók
- 30 dkg kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 6 tojás
- 37 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 1 zacskó (12 g azaz 2,5 teáskanál) sütőpor
- 1 púpos evőkanál édesítetlen kakaópor
- Ízlés szerint mazsola, 1 citrom reszelt héja
A sütőt előmelegítem 160°C-ra. Előveszek két nagy tálat (az egyik a KitchenAidem tálja, de ha kézi robotgépetek van, legyen az a tál, amelyikben habot szoktatok verni). A tojásokat kettéválasztom, a habverősbe megy a 6 fehérje, a másikba a 6 sárgája. Bekapcsolom a KitchenAidet, hogy verje a tojásokat, amíg én elkészülök a többivel. A sárgájához hozzáadom a cukrokat, kikeverem, aztán lassan hozzácsurgatom az olajat és a vizet. Végül belekeverem a sütőport, a lisztet, a mazsolát, és belereszelem a citrom héját. Pont el is készült a tojáshab, ezt is laza mozdulatokkal belekeverem a sárgás krémbe. Kevés olajjal vagy vajjal kikenem egy nagy, 3 literes lábas belsejét, és kevés lisztet körberázogatok benne. Bármilyen olyan lábas lehet, amit be tudtok tenni a sütőbe. A tészta durván felét beleöntöm a lábasba, a maradékba belekeverem a kakaóport, és rácsurgatom. Kb. 1 óráig sütöm, ha elválik az edény falától, akkor kész van. (Ha elkezdene nagyon égni a teteje, alufóliával le lehet takarni!)
A standard kuglófformám sajnos pici ehhez a mennyiséghez, de gyönyörű, 2 literes forma pl. ez, amit szerintem muszáj lesz beszereznem, mert finom lábasból is a kuglóf, de külalakra inkább egy gombóchoz hasonlít. :) Tradicionálisabb ez a forma, de mindkettőhöz csökkenteni kell a recept mennyiségét.
SZERK. 2016 — Azóta lett egy rendes kuglófformám is, Görögországban, a sykiai piacon vettem egy csodásat pár éve, aminek lyuk van a közepén, és pompásan működik! A recept pedig durumliszttel, eritritollal és egy halom magozott meggyel is isteni. :) És most már tudok szép képet is mellékelni, bár a teljes kuglófról nem sikerült, mert a borongós napok után mire lett egy fotózásra alkalmas fényes délután, a kuglófból már nem maradt sok… :D
bevi mondta
Megcsináltam regelire, nagyon fincsi lett, bár legközelebb szerintem kevesebb cukorral :) Köszi!
Andi82 mondta
Via! Ez a kuglóf családi kedvenc lett :) Minimum havonta 2x sütök :)
Via mondta
Nagyon örülök! :) Egészségetekre!
Andi82 mondta
Via megsütöttem! A végeredmény finom lett, az elkészítéssel ügyetlenkedtem egy kicsit. A szilikonos sütőformámat használtam, belefért az egész keverék, úgy hogy még volt helye megnőni is. A végeredményről tettem képet a blogomba. :)
Via mondta
Úgy örülök, hogy a kisfiadnak is ízlett! :)
Andi82 mondta
nekem olyan formám van mint a második amit linkeltél. szerintem veszek mellé mini kuglófos formát, és a maradék keveréket abba öntöm. így a nagy kuglóf marad itthon a miniket meg férj viheti magával egyben :))
Via mondta
Ez tök jó ötlet. :) Maga a massza amúgy kb. 2 liter lesz, de jól telenövi a 3 literes lábosomat, azért kell ekkora.
bevi mondta
Nyammi, épp most keresgetek olyan recepteket, amiket előre tudok csinálni, és magammal tudom vinni a melóba, hogy ne állandóan csak szendvicset vigyek, köszi!
Via mondta
Nagyon jól szállítódik! A másik, amit szoktam még így vinni/küldeni Ádámmal, a fonott kalácsom, két szelet közé egy kevés vaj, egy kis lekvár (csipkebogyóval imádom), és meg is van az ebéd utáni nasi.
https://charmed.animehq.hu/blog/2008/09/12/fonott-kalacs/
Persze ezt is be kell csomagolni valamibe, hogy ne folyjon ki a tartalma, de szendvicsnek nem szendvics. :)