Ha egy kicsit ünnepibbé szeretnénk varázsolni a hangulatot például a karácsonyi vacsoránál, nagyon szépen tud mutatni egy ilyen kedves – és praktikus – hajtogatott szalvétacsoda. A hajtogatást érdemes előtte egy kicsit gyakorolni, hogy Szenteste már biztos kézzel menjen. Szükség lesz hozzá annyi négyzetalakú textilszalvétára, ahány vendéget várunk, és egy vasalóra is, hogy szépek legyenek az élek. És persze annyi zsemlére, ahány szalvétát meghajtogattunk. :)
Maga a technika az első pár lépésben egy kicsit hasonlít a sótartó/tátogató/jósda hajtogatáshoz, a végén lesz egy picikét nehezebb. Az ötlet – természetesen – Martha Stewarttól származik (és a fotók is).
- A szalvétát visszájával felfelé terítsük magunk elé, és a csúcsokat hajtogassuk középre. Az éleket vasaljuk le.
- Ezután 45°-kal fordítsuk el, és ismét hajtsuk középre a csúcsokat. Vasaljuk le az éleket.
- Újabb 45°-os fordítás után egy még kisebb négyzetet kapunk, ha a újra behajtjuk a csúcsokat középre. Megint vasalunk.
- Megfordítjuk a négyzetet, és még egyszer, utoljára behajtjuk a csúcsokat középre. Vasalunk egy utolsót.
- Most jön a neheze. Az egyik kezünkkel lefogjuk az egyik legutoljára behajtott csúcsot, a másik kezünkkel pedig a szalvéta alá nyúlunk, és kiemeljük a lefogott csúcshoz tartozó alsó fület, hogy szirom-formát képezzen. Ezt kell gyakorolni, elsőre ritkán sikerül szépen.
- A többi “szirmot” is kiemeljük, és végül belehelyezzük a zsömlét.
mantus mondta
..én egyszerűen imádlak… majd beszámolok, hogy a hétvégén a szülinapi asztalon milyen sikerrel szerepelt…
Via mondta
Zseniális, nagyon örülök neki, várom a beszámolót! :D
MeroEvi mondta
tudunk valamit! :-)))
Via mondta
Élni! :)
MeroEvi mondta
…akár pirosban is,az ünnepi asztalra!:-)
Via mondta
Sütivel… pl. porcukros “hófödte” puszedlikkel. :)