Már nagyon régóta piszkálja a fantáziámat a tradicionális amerikai cinnamon roll (nekem csak fahéjas csiga), aminek ráadásul egy nagyon gusztusos, autentikus receptjét találtam itt. Ezzel csak két gond van: őrült nagy adag lesz belőle (8 tepsi), és nagyon nem akaródzik cukros lötyivel nyakon önteni az egészet. Úgy látszik, ez kedvelt angolszász szokás, Rachel Allen pekándiós-fahéjas csigáinak a tetejére ugyanis effektíve 7,5 deka porcukor kerül (forró vízzel krémesre keverve). Türelmesen vártam hát, amíg megtalál az ideális fahéjas csiga recept. A pillanat a Good Housekeeping jóvoltából érkezett el, méghozzá két őrült úriember, a Hairy Bikers (Szőrös Motorosok) receptjének személyében. Nincs cukros lötyi a tetején, nem hadseregnyi mennyiség készül el belőle, mégis kellően fahéjas, süteményes, tejjel ivósan uzsonnás.
Vegán fahéjas csiga recept – az új verzió
SZERK 2020. október 4. Ezt a bejegyzést 2010-ben írtam azóta sok víz lefolyt a Dunán, én meg kikísérleteztem egy sokkal jobb és finomabb fahéjas csiga receptet! Ami ráadásul tojásmentes is, a tej-vaj részét pedig nagyon szuperül lehet helyettesíteni zabtejjel és margarinnal, úgyhogy aki allergiás vagy vegán vagy csak egyszerűen nincs neki otthon tojása éppen, de enne egy fahéjas csigát, annak itt az új recept!
Ebbe a fahéjas csigába már került kardamom is, úgyhogy kicsit vegán kanelbullar hangulata is van (nekem egyszerűbb csigásra tekerni, de természetesen kanelbullarosan is csavarhatod!)
Hozzávalók
A tésztához
- 3 bögre liszt (teljes kiőrlésű is lehet, de akkor picit több tej kell majd, figyeld, hogy ne legyen túl száraz a tészta!)
- 1 evőkanál cukor
- 2¼ teáskanál porélesztő
- 1 bögre tej (nálam zabtej)
- ¼ teáskanál só
- 3 evőkanál vaj (nálam margarin)
A töltelékhez
- 3 evőkanál vaj (plusz még egy kevés a forma kivajazásához)
- ¼ bögre cukor (lehet barnacukor is)
- 1 evőkanál fahéj
- ¼ evőkanál kardamom
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A tálaláshoz
- vaníliasodó vagy cukormáz (ízlés szerint)
Elkészítés
- Mivel porélesztővel dolgozom, nem szoktam külön felfuttatni az élesztőt, de ha te szeretnéd, akkor vagy a lisztbe vájt mélyedésben, vagy egy külön bögrében a tejjel és a cukorral futtasd fel egy kicsit. A tészta hozzávalóit simára dagasztom, és meleg helyen hagyom kelni legalább 40 percet.
- A töltelélkhez egy keverőtálban kikeverem a vajat, a cukrot és a fűszereket a kedvenc szilikon spatulámmal.
- A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra úgy, hogy felém esik a hosszabbik oldala.
- A vajas töltelékkel egyenletesen, vékonyan megkenem, a szélein is, hogy mindenhova jusson a fűszerekből. :)
- A megkent tésztát feltekerem a hosszabbik oldalától kezdve, majd kb 5 centi vastag szeleteket vágok belőle. Körülbelül 10 jön ki egy ekkora adagból attól függően, hogy milyen vastagon hagytad a tésztát és mekkora csigákat vágsz. Én nem vonalzóval főzök, úgyhogy mindig pofára megy. :)
- A kiszemelt formát (vagy tepsit) kivajazom, és vágott oldalukkal felfelé szépen beleültetem a csigákat. Össze fognak érni, de ez nem baj, sok jó csiga kis helyen is elfér. :)
- Hagyom még a formában is nőni a csigákat, amíg bemelegítem a sütőt 180 °C-ra (légkeverésesen 160°C).
- 30-35 percig sülnek. Forrón vagy langyosan, sodóval tálalva a legjobb, de másnap is még finom puha.
Ha ezt a receptet szeretted, próbáld ki a (szintén vegán) banánkenyeremet is! :)
A nosztalgia kedvéért pedig itt a régi, tojásos-tejes-mandulás verzió 2010-ből, ha valaki ezt jobban szerette:
Fahéjas csiga recept – tojásos-tejes verzió
Hozzávalók (kb. 24 darabhoz)
A tésztához:
- 375 ml tej
- 10 dkg vaj
- 7,5 dkg cukor (barnát ír eredetileg)
- 65 dkg liszt
- 7 g (egy zacskó) instant élesztő
- csipet só
- 1 közepes tojás
- 1 zacskó bourbon vaníliás cukor (ez nem volt az eredetiben, de nem lett tőle rosszabb ;))
A töltelékhez:
- 12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj (pont egy 25 dekás tömb fele)
- 10 dkg cukor (barnát ír a recept)
- 2 evőkanál őrölt fahéj
- 2,5 dkg darált mandula (készen vettem, dióval is szuper lehet)
A tetejére
- 1 evőkanál vaj
A tésztával kezdem. Egy lábosba beleteszem a tejet, a vajat, és a cukrot, majd alacsony lángon felmelegítem (ne legyen forró). Közben a robotgépem táljába beleteszem a lisztet, az élesztőt, sót, a vaníliás cukrot. A tojást egy kis tálkába felütöm és villával egy kicsit felverem. Lassan beleöntöm a langyos tejes folyadékba, majd mindezt beleöntöm a lisztes keverékbe. A dagasztófejet ráteszem a gépre, és a KitchenAid elvégzi a munka dandárját. Az eredeti recept azt írta, hogy lisztezett deszkán kézzel tíz perc alatt lehet megdagasztani, örülök, hogy ezt a lépést megspóroltam. :) Nagyon rugalmas tészta lett egyébként a végeredmény, alig maradt a tál falán, szépen egyben maradt, de nem is volt száraz. Nem kell keleszteni, egy picit tesszük csak félre, amíg a fahéjas krém elkészül.
A puha vajat, a cukrot, a fahéjat és a mandulát krémesre kell keverni – ennyi. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom (a recept szerint 35×50 cm-es legyen, bevallom őszintén, elővettem a zollstockot és kimértem, de szemmértékre elsőre sikerült pont akkorára nyújtani :)). Egy spatulával elegyengetem rajta a fahéjas kencét, úgy, hogy mindenhova jusson, egészen a széléig. Két nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, aztán jöhet a tekergetés. A hosszabbik oldalnál kezdve feltekerem a tésztát, óvatosan, hogy ne csurogjon ki semelyik oldalon a töltelék. Kb. 2 cm vastag szeleteket vágok belőle, amiket vágott oldalukkal lefelé elhelyezek a tepsiben, de jó szellősen, mert meg fognak nőni. Most jön a türelemjáték: a tepsiben hagyni kell őket duplájukra kelni (kb. fél óra).
Ha megvannak, 220°C-ra előmelegítem a sütőt, az egy evőkanál vajat mikróba folyósra olvasztom, ezzel bekenem a csigák tetejét. A recept eredetileg még azt is írta, hogy szórjuk meg plusz cukorral meg fahéjjal a tetejüket, én ezt kihagytam, bőven eléggé édes és fahéjas lett így is a végeredmény. Most már tényleg nincs sok hátra, 10-12 perc alatt pirosra sülnek a csigák, langyosan isteni finom. Légmentesen záródó dobozban állítólag 2-3 napig eláll. :)
Suzi mondta
Szia! Én csak most akadtam rá eme csodás csiga receptre. Én csak Fincsiga-nak hivom :) Még nyersen lefagyasztottam és reggelire frissen sütöttem belőle párat. Nagyon finom lett.A fagyasztástól egyáltalán nem veszitett a tészta a textúráján. Ki is próbálom majd sokféle töltelékkel. Van esetleg ugyanilyen finom sós csiga recepted is? Azt is szivesen kipróbálnám :) (A link ami be van másolva, nem működik :( )
Via mondta
Szia! Sós csiga alatt mire gondolsz, pizzatészta szósszal feltekerve, vagy konkrétan sós csiga? Mert annál szerintem sokkal jobb a perec. :)) Van ropogósom meg puhám is: https://www.urban-eve.hu/2010/12/31/ropogos-sajtos-perec/
https://www.urban-eve.hu/2009/05/24/puha-sos-perec/
Carmi mondta
Tegnap megsütöttem, isteni lett!!! Milliószor jobb, mint a bolti csigák :) Ahol én lakom, nagyon nem ízlenek a péksütik, kénytelen vagyok sütni, de nem is baj :) Még ma reggel is finom, omlós maradt, nem száradt ki.
Egy pici hibát elkövettem, nem sütőpapírral béleltem a tepsit, hanem kivajaztam, és hát a vaj picit sok lett, a csigák alja pedig kisülés után is eléggé vajas volt. Nem vont le az ízéből, de azért legközelebb okosabb leszek :)
Via mondta
Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
oneswallow mondta
Jaj, itt az ősz, és annyira kívánom… :) Hogy lehetne vajon alacsonyabb-lassabb szénhidrát tartalmúra átvariálni? Tönkölyliszten gondolkozom, de a sok cukor miatt talán inkább egy sós verziót kellene megpróbálnom… Szerintetek?
Via mondta
Nyírfacukros-kilófaló lisztes? :)
oneswallow mondta
Úú, a kilófaló lisztet nem ismertem, köszönöm! :)
momami64 mondta
Drága? Kedves Via! 48 évesen 4x-es lány anyukaként,1xes nagymamaként – aki szintén lány, Izabell a neve – … Szóval ezt a csigát hirtelen ötlettől vezérelve a református egyház szervezésében családi hosszú 7végére készülvén du. 2-kor volt az indulás – megsütöttem. Óriási volt a sikerem. Másnap is finom, omlós, puha stb. Köszönöm Neked! A blogod fantasztikus! Sok újat mutatsz meg még nekem is. Ezért jó a fiatalokkal veszi körül magát az ember. Igaz én fizikai munkás vagyok. Nincs diplomám nincs nyelvvizsgám és nem vagyok 20 éves, de ezt itt az egészet olvasni lelki felüdülés. Köszönöm! Továbbra is maradj ilyen üde kreatív, még 50hez közel is. Móni
Via mondta
Nagyon köszönöm! 150-hez közel is ilyen üde igyekszem majd lenni! :))
Nem a diploma teszi az embert, aki ez alapján mér Téged, annak fordíts hátat! ♥
vadvirag mondta
Nálunk is szokott készülni kakaós változat is. Ugyanúgy, ahogy a fahéjas tölteléket írod, csak több holland kakaópor kerül bele. Nem tudom eldönteni, melyik is finomabb… :)
Krikri mondta
Nem bírtam reggelig várni, ezért már tegnap este megcsináltam. Isteni finom lett! Férj és gyerek azt vacsorázta tejjel és a mai reggeli is az volt. Már be is írtam a kis receptes füzetemben. A hab a tortán pedig, hogy miután elkészült a konyhát maradéktalanul rendbe raktam, nem hagytam semmit reggelre. :)
Via mondta
Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
kkincseim mondta
Igen, igen. A fahéjast elfelejtettem megkenni vajjal így kicsit szárazabb lett de legalább nem is tocsogott:)
MOst a kalácsod van soron, az aljnélküli túrótorta is már levizsgázott, 100%os eredménnyel :)
Üdv
kkincseim mondta
Szia Via, és mindenki, aki olvas!
Kihirdetem, hogy az összes fahájas csiga recept közül a fenti NYERT egy (mit egy! több 10!) dícséretet! Az igazsághoz tartozik, h a felét kakaósra csináltam :)
Via mondta
Egészségetekre! :)
A kakaós töltelék Nálad is sima kakaópor-cukor keverék volt, mint Bettinél?
mimozagirl mondta
Megcsináltam! Jól sikerült! Köszi a receptet! :)
mimozagirl mondta
Kb mekkora csigából lesz 24 db? Két főre szeretnék csinálni és nem bírom eldönteni mekkora adag kellene? Fél sok lesz?
Lehet, hogy holnap kipróbálom :)
Via mondta
Tenyérnyi (ujjak nélkül).
walkunafraid mondta
A recéssel sem volt jobb..de lehet hogy ügyetlenkedtem csak.:) Ellenben annyira bezsongtam, hogy ma elkészítettem a sós verzióját pestóval, és hát hujujuj.:)
Via mondta
Sós csigából ez a kedvencünk:
https://charmed.animehq.hu/blog/2009/03/10/vendegvaro-ruccolas-paradicsomos-csiga/
walkunafraid mondta
Megsütöttem én is!! A feltekeréssel voltak apróbb gondjaim, azt még gyakorolni kell, de azért vállalható lett..:) Viszont ti hogy vágjátok el szép vékonyra őket?
Via mondta
Szia! Én recés kést használtam, és fűrészelő mozdulattal vagdosam fel. :)
erka mondta
Tegnapelőtt megsütöttem, nagyon finom és nagyon könnyen elkészül!! Nekem nincs Kitchen Aid-em, de a kenyérsütőgép dagasztóprogramja is gyönyörűen és nagyon hamar összedolgozza.
Korábban én is csak a locsolgatós fajtát ismertem, szóval féltem, hogy ez majd nagyon száraz lesz, de a sütési hőfokot és időt betartva könnyű, nem száraz lett a tészta, másnapra maradt még 2 db, akkor is nagyon finom volt míg a locsolgatós fajta frissen jó csak igazán.
Szóval megy a recept a kedvencek közé, köszi! :D
Via mondta
A kenyérsütő dagasztója is jó, vagy bármilyen kézi robotgép, amibe lehet dagasztófejet dugni. :)
BettiB mondta
Ja és vaníliás tejjel locsolgatom sütés közben
BettiB mondta
Kakaópor cukorral összekeverve és vékonyan megszórom Nesquik-kel is:)
BettiB mondta
Ez jónak tűnik és a csigák is szépek. Van egy bevált kakaós csiga receptem, de ezt is elmentem, köszi.
Via mondta
A tejtől, vajtól, tojástól hihetetlenül finom lett maga a tészta, kakaósan is jó lehet!
A kakaós csigádba töltelékként mi kerül pontosan?
midori mondta
Nagyon finom lett, tegnap elkészítettem. Az enyém félig lett kakaós: kevesebb fahéjam volt, így egy evőkanál fahéj, egy evőkanál kakaópor (holland) ment bele. Diót daráltam mellé, nem mandulát, de így is isteni lett! :)
Kár, hogy hétköznap esténként nincs ennyi időm elkészíteni, különben biztos hetente készülne valami kis változtatással :)