Hogy ne csak karácsonyi formákban bővelkedjenek a süteményeink, íme egy nagyon jópofa ötlet, amit gyerekekkel együtt is el lehet készíteni. Használjuk a vonalzókat, szögmérőket, celluxadagolót formának, ezt vágjuk körbe, sütés után pedig dekoráljuk színes mázzal és cukorkákkal. Ceruzákat hegyesre vágott végű stanglikból készíthetünk. Csomagoljuk a másnapi uzsonnáscsomagba, talán így jobban fog sikerülni a matek témazáró. ;)
Tésztának használhatunk bármilyen kinyújthatós masszát, mézeskalácsot, linzert, vagy egyszerű vajas kekszalapot (a recept Martha Stewarttól származik, de átváltottam az értékeket itthon használatosra).
Sugar Cookie
Hozzávalók:
A lisztet, sót, sütőport keverjük össze. Egy másik tányérban keverjük habosra a vajat a cukorral, majd keverés közben folyamatosan adjuk hozzá a tojást, a tejet, a vaníliát. Ezután keverjük bele a száraz hozzávalókat. Az összekevert tésztát lisztezett felületen formáljunk belőle két gombócot, lapítsuk el, és fóliában tegyük a hűtőbe legalább 1 órára pihenni.
180°C-ra melegítsük elő a sütőt, két tepsit borítsunk be sütőpapírral. A korongokat egyenként nyújtsuk ki 3 mm vastagra, szaggassuk ki igény szerint, és tegyük őket a tepsibe kb. 3 cm távolságra egymástól. 10 perc alatt megsül, ne hagyjuk, hogy megbarnuljon.
A mázhoz 2 villával habosra vert tojásfehérjéhez keverjünk 45 dkg porcukrot, osszuk annyi részre, ahány színt szeretnénk, és a kis adagokat egy-egy csepp ételszínezékkel lehet színezni.
Kép: ELLE à table
zsofii mondta
nyami,süti:P