Sokáig eláll, omlós, és gyorsan elkészül – utazások, családi nyaralások csomagolt sütije volt a linzerkoszorú. Most készítettem egy adagot társaságnak remélve, hogy marad belőle későbbre is, de nagyon hamar elfogyott, legközelebb biztosan duplázni fogom a receptet. :) A kiszúróformákkal is lehet variálni, szívecskében szívecske, körben csillag, csillagban csillag… nagyon szép a végeredmény. A lekvárok lehetőségeit már nem is említem – ebbe eperlekvár került.
Hozzávalók (kb. 20 szendvicskéhez)
- 10 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 30 dkg finomliszt
- 1 tojás sárgája
- néhány evőkanál tej
- lekvár a kenegetéshez
A kétféle cukrot, a vajat, lisztet a tojássárgájával összekeverem, és egyenként elkezdem hozzá adni az evőkanálnyi tejeket, amíg össze nem áll. Jó puha, szinte krémes tészta lesz a végeredmény, nem árt neki, ha hűtőben pihen egy kicsit – 10-20 perc elég is neki. A sütőt előmelegítem 180°C-ra. Lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtom a tésztát, és kiszaggatom a formákat, minden második kap egy lyukat a közepébe. Körülbelül tíz perc alatt megsülnek a lapocskák, ha már néhol elkezd barnulni-narancssárgulni a pereme, akkor jó. Egy kicsit hagyom hűlni, majd a lyukatlanokat megfordítom (hogy tuti lapos legyen), ráteszek egy csapott teáskanál lekvárt, és rányomok egy lyukas korongot. Langyosan is nagyon finom, de napok múlva is omlós marad, lehet csomagolni egy-egy darabot ebédhez, tízóraihoz. :)
Bathoagi mondta
Épp most sütöttem meg, annak ellenére, hogy világéletemben féltem a tésztáktól meg a süteménysütéstől! De már nem félek tovább, a sikerélmény meghozta a kedvem is, semmi nem állhat az utamba! :D Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom lett!
Via mondta
Reszkessetek, sütemények! :) Ügyes vagy, egészségedre!
Broxie mondta
:) Majd legközelebb újra megpróbálom, immár vékonyabbra (az általad javasolt 2-3 mm-esre) nyújtani. Csak hát tesóm meg a szemmérték, utána meg már rám szólt, hogy ne csináljam vékonyra én meg nem mondok ellent neki :D
Broxie mondta
Ma megcsináltuk tesómmal… háááát… nem lett a legjobb :D Sajnos vastagabb lett a tészta és emiatt hiába sütöttük, csak nem akart megsülni… végül meg nagyon megkeményedett, remélem majd a lekvártól megpuhul. A tészta íze egyébként nagyon finom, édes de mégsem túl édes és házi lekvárral a legjobb :)
Via mondta
Sajnálom. :( Nekem a 2-3 mm-es vastagság bevált.