Igazi karácsonyi mindent-bele sütemény, jól szállítható és csomagolható, napokig eláll (ha nem fogy el előbb). Maradék csokimikulások elhasználására is tökéletesen alkalmas, és jól bele lehet tenni a zacskókban árválkodó aszalt szilvákat, vagy a befőtt alján levő két kanál magozott meggyet.
Hozzávalók (2 őzgerinc formához)
- 6 egész tojás
- 30 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg rétes liszt
- fél csomag sütőpor
- A finomságok (összesen kb. 25 dkg, de nem szoktam kimérni, mindenből kerül bele egy-egy marék): mazsola, darabolt dió, aprított étcsokoládé, magozott meggy, aszalt gyümölcsök…
A tojásokat felütöm, a fehérjét a robotgép táljába rakom, a sárgákat pedig egy keverőtálba. A sárgájához keverem a cukrokat, a lisztet, sütőport, és az apróra vágott “finomságokat”. Nekem volt itthon darált mandulám, így a rétes lisztből 3 evőkanállal kivettem, és a mandulával helyettesítettem – nagyon jót tett a sütinek. :) Ha nagyon nehezen akarná felvenni, egy-egy csepp tejjel lehet rajta lazítani, de nem kell sokat, mert a tojáshab majd sokat könnyít a tésztán!. A sütőt előmelegítem 180°C-ra és kivajazok két őzgerincformát. A tojásfehérjéket habbá verem, és lazán hozzákeverem a tésztához. Ezután elosztom a formákban, ügyelve arra, hogy mindegyikbe egyformán jusson a “finomságokból” – ezek képesek lesüllyedni a tészta aljára a súlyuk miatt. Tűpróbával ellenőrizzük, mikor lesznek készen, legalább 25-30 perc kell nekik, de ez formafüggő. Nekem az egyik formám egy kicsit kisebb, mint a másik, mindig az készül el hamarabb, a másik még nyers olyankor. Ha a teteje nagyon megbarnulna, alufóliával takarjuk le. Egy bögre langyos tejjel nagyon finom uzsonna. :)
mimozagirl mondta
Most sül a második adag egy héten belül. Fincsi lett az első is, köszi a receptet. Én amúgy fél adagot csináltam és kicsi kapcsos tortaformába, mert nincs őzgerinc formám.
Via mondta
Úgy is biztos szép, angol karácsonyi tortára hasonlíthat!
Victory mondta
Ez szuperül hangzik. Meg is fogom csinálni!:)
bevi mondta
Húú, 35 deka? a másfeles adagba raktam annyit :D És még így is édes lett.. biztos a sok aszaltgyümitől.. de amúgy tényleg nagyon fincsi volt, jövőre is sütök :)
bevi mondta
Csakazértis hozzászólok :) Nem akart beengedni :(
Mindegy.. Megcsináltam a püspökkenyeret (egy kicsit kevesebb cukorral) és nagyon fincsi lett, mindenkinek nagyon ízlett! Köszi!!
Via mondta
Egészségetekre! A cukrot lehet attól függően csökkenteni, hogy mennyire édes benne a többi dolog (gyümölcsök, csoki). Az a lényeg, hogy Nektek finom legyen. :) Egyébként az eredeti recept 35 dekát írt, szóval már ez is egy csökkentett verzió, de lehet, hogy legközelebb én is tovább csökkentem, ha elbírja.