Igazi karácsonyi mindent-bele sütemény, jól szállítható és csomagolható, napokig eláll (ha nem fogy el előbb). Maradék csokimikulások elhasználására is tökéletesen alkalmas, és jól bele lehet tenni a zacskókban árválkodó aszalt szilvákat, vagy a befőtt alján levő két kanál magozott meggyet.
Hozzávalók (2 őzgerinc formához)
- 6 egész tojás
- 30 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg rétes liszt
- fél csomag sütőpor
- A finomságok (összesen kb. 25 dkg, de nem szoktam kimérni, mindenből kerül bele egy-egy marék): mazsola, darabolt dió, aprított étcsokoládé, magozott meggy, aszalt gyümölcsök…
A tojásokat felütöm, a fehérjét a robotgép táljába rakom, a sárgákat pedig egy keverőtálba. A sárgájához keverem a cukrokat, a lisztet, sütőport, és az apróra vágott “finomságokat”. Nekem volt itthon darált mandulám, így a rétes lisztből 3 evőkanállal kivettem, és a mandulával helyettesítettem – nagyon jót tett a sütinek. :) Ha nagyon nehezen akarná felvenni, egy-egy csepp tejjel lehet rajta lazítani, de nem kell sokat, mert a tojáshab majd sokat könnyít a tésztán!. A sütőt előmelegítem 180°C-ra és kivajazok két őzgerincformát. A tojásfehérjéket habbá verem, és lazán hozzákeverem a tésztához. Ezután elosztom a formákban, ügyelve arra, hogy mindegyikbe egyformán jusson a “finomságokból” – ezek képesek lesüllyedni a tészta aljára a súlyuk miatt. Tűpróbával ellenőrizzük, mikor lesznek készen, legalább 25-30 perc kell nekik, de ez formafüggő. Nekem az egyik formám egy kicsit kisebb, mint a másik, mindig az készül el hamarabb, a másik még nyers olyankor. Ha a teteje nagyon megbarnulna, alufóliával takarjuk le. Egy bögre langyos tejjel nagyon finom uzsonna. :)
Most sül a második adag egy héten belül. Fincsi lett az első is, köszi a receptet. Én amúgy fél adagot csináltam és kicsi kapcsos tortaformába, mert nincs őzgerinc formám.
Úgy is biztos szép, angol karácsonyi tortára hasonlíthat!
Ez szuperül hangzik. Meg is fogom csinálni!:)
Húú, 35 deka? a másfeles adagba raktam annyit :D És még így is édes lett.. biztos a sok aszaltgyümitől.. de amúgy tényleg nagyon fincsi volt, jövőre is sütök :)
Csakazértis hozzászólok :) Nem akart beengedni :(
Mindegy.. Megcsináltam a püspökkenyeret (egy kicsit kevesebb cukorral) és nagyon fincsi lett, mindenkinek nagyon ízlett! Köszi!!
Egészségetekre! A cukrot lehet attól függően csökkenteni, hogy mennyire édes benne a többi dolog (gyümölcsök, csoki). Az a lényeg, hogy Nektek finom legyen. :) Egyébként az eredeti recept 35 dekát írt, szóval már ez is egy csökkentett verzió, de lehet, hogy legközelebb én is tovább csökkentem, ha elbírja.