Apai nagyimék bevált receptje következik, gyakran sütik nekünk, és mindig hálásan fogadjuk. Ez a finom, ropogós perec gyorsan elkészül – a hozzávalókat nem kell pihentetni, a szaggatás a legnagyobb meló vele. Annak idején egy írógéppel írt recept mellett megkaptam a perecszaggatót is a Nagyiéktól, azóta ebből sütöm ezt a Szilveszterre is nagyon jó sós süteményt. Térfogatnövelőnek szalalkáli van benne, amitől először rendesen megijedtem, hiszen – ammónium-hidrogén-bikarbonátról lévén szó – pisiszag (pardon) terjengett a konyhában. De ez sütés közben elmúlik, a sütemény ízét egyáltalán nem befolyásolja. Szellőztessünk vagy kapcsoljuk be a szagelszívót, és máris nem hisszük azt, hogy nem takarítottuk ki a vécét rendesen. :)
Hozzávalók 80-90 darabhoz
- 50 dkg simaliszt
- 25 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
- 2 dl tejföl
- 1 csomag szalalkáli
- 1 púpos teáskanál só
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- 20 dkg reszelt trappista sajt
A tészta hozzávalóit összegyűrjuk, lisztezett deszkán fél centisre nyújtjuk, és pereceket szaggatunk belőle. A pereceket megkenjük a felvert tojással, reszelt sajttal megszórjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük – gyorsan kész van, figyeljük, hogy ne égjen meg. Tálon 2-3 napig elvannak, de jól záródó dobozban három héten át ropogósak maradnak.
betti80 mondta
Puha perec titka: 10mp-re forró vízbe tesszük a megkelt pereceket, utána 10 perc pihenő és mehet a sütés max 12 perc, akkor rá a sós lötyi vagy a sajt, fahéjas cukor… onnan még 4-5 perc és kész.
PUHA is marad, ha marad belőle
Via mondta
Puha is van: https://www.urban-eve.hu/2009/05/24/puha-sos-perec/ :)
regimodilany mondta
remek, éppen ki akartam próbálni a két éve kölcsönkapott perecformát :D
Via, Te tényleg gondolatolvasó vagy!
Boldog új évet!
Via mondta
:D Majd beleírom az életrajzomba. :)
Neked is BUÉK!
regimodilany mondta
Pofonegyszerű recept! pont volt időm elkészíteni egy fél adagot, amíg tegnap a párom hazaért a munkából. Kicsit megkínlódtam vele, hogy a sajt a perecekre kerüljön, és ne a tepsire. :) Viszont, ami engem illet, jobban szeretem a puha sósakat, de arra sajnos csak időigényes recepteket ismerek.
A perecformát viszont imádom (kivéve a mosogatást:), nem tudod, hol vehetnék? A kölcsönkapottat illene visszaszolgáltatnom (pont olyan, mint a tiéd). :(
Via mondta
Nem tudom, mivel én is a nagyitól kaptam ajándékba. :(
Egyébként ha nem sütöd túl, akkor ez is puha tud maradni. Én egy kicsit dagibbra hagytam a tésztát, úgy szaggattam, és látod a fotón, épphogy a sajt pirult csak meg egy kicsit. Ja, és ha mellé megy a sajt, nem baj, a „lyukakban” is szépen megsül, és tök finom lesz. :) Ha jó szorosan rakod őket, akkor meg inkább a szomszédra jut a sajt, nem a tepsire. Aztán sziámi perecek lesznek, de az nem zavar senkit. :D