Hívhatnám instant kenyérnek is, de az nagyon műnek hangozna, pedig ebben aztán semmi “rosszaság” nincs. Az Aldiban láttam a Korngold márkájú lisztkeveréket, amiben minden benne van, ami egy kenyérhez kell, csak langyos vizet kell hozzá adni. 1 kg keverék körülbelül 300 Ft-ba kerül, és ebből 2 darab 750 grammos kenyér lesz. A teljeskiőrlésű magos keveréket (a képen a bal oldali) vettem meg először, és a felét hagyományosan készítettem, a másik felét pedig géppel. A hagyományos annyiban macerás, hogy a tészta dagasztása után kell várni egy 40 perc kelesztést, aztán formába rakás után még egyszer meg kell várni a kelesztést, aztán 40 percig sül, tehát circa két óra “meló” van vele, ami inkább felügyeletet, semmint folyamatos munkát jelent. Maga a végeredmény egyébként isteni, ízes, tartalmas, tápláló kenyérke lett, ami 3 napig friss maradt.
A zacskón szerepelt, hogy kenyérsütőben is lehet használni, úgyhogy a másik feléből úgy gondoltam, kipróbáljuk ezt is. Szegény kenyérsütőt úgy is évek óta hanyagoltam, inkább a KitchenAiddel dagasztattam a tésztát, aztán sütőben sütöttem, és már majdnem az is megfordult a fejemben, hogy elajándékozom, de azt hiszem, ennek a keveréknek most sokkal tartozik a gép, mert nem megy sehova. :) Az üstjébe beleöntöttem a 320 ml langyos vizet, ráöntöttem a fél kiló keveréket, beállítottam Normál programra, I-es tésztamennyiségre (750 g-ig van az I-es programom, és 1000-ig a II-es, úgyhogy az I-est választottam ehhez), és közepes színűre kértem. Aztán annyit hozzáadtam időben, hogy pont reggelre legyen kész. És kész is lett, finom langyos kenyerünk volt reggelire. Mivel abban az üstben sült, amiben dagasztódott, a mosogatással se kell bajlódni – nagyon nem szeretek nyers tésztát mosogatni a KitchenAidből, de itt még ez a probléma sem áll fenn. Úgyhogy részemről maximális siker lett a Korngold + kenyérsütő kombináció, legközelebb pedig a többi keverékből is veszek – rozsos, napraforgós és ciabattás is van. Aztán ha reggel kenyeret akarunk, este csak beöntöm a cuccokat, megnyomok néhány gombot, és kész is vagyok. Ennél kevés egyszerűbb dolog létezik, azt hiszem. :)
Egyébként a tésztából lehet kis kifliket, zsemléket is formálni – szerintem ezt is ki fogom majd próbálni. :)
Azoknak, akit érdekel, leírom, mit tartalmaz a keverék: teljes kiőrlésú búzaliszt (72%), lenmag (5%), zabdara (5%), rozsliszt (5%), napraforgómag (4,5%), szárított kovászkészítmény (rozskészítmény, tejsavkultúra), jódozott étkezési só (étkezési só, kálium-jodid), szárított élesztő, árpamalátaliszt, szőlőcukor, malátakivonat (árpa, rozs), savanyúságot szabályozó anyag: nátrium acetát, étkezési sav: almasav, lisztjavító szer: kalcium-foszfát és aszkorbinsab, folsav.
Biene mondta
Eddig mindig csak nézegettem ezeket a lisztkeverékeket, de most vettem egyet én is, még pedig a tökmagosat. No-ban annyira imádtam,nagyon fini volt (a diós-mogyoróssal egyetemben). Ledagasztottam,most türelmesen várom,hogy megkeljen és mehessen a sütőbe. Csak kicsit félek, hogy a Kedvesnek nem fog tetszeni… sajnos olyan,ha valami látszatra nem tetszik neki,meg sem kóstolja. :-(
Via mondta
Remélem az illata meggyőző lesz. :)
Biene mondta
Nagyon fini lett, Kedvesnek is ízlett :-) Azt hiszem,nem utoljára vettem ilyen keveréket.
Via mondta
Tök jó. :) Nekünk a Ciabatta ízlett a legkevésbé, a fehér kenyeret nem próbáltuk, a többi mind jó! Főleg a Bauerbrot.
Biene mondta
Nekem az Aldi Ciabbattaja nem ízlett, már vettünk egyszer. Úgyhogy, bár ez lisztkeverék,de megjegyzem. Köszi! Barátnőm javasolta (ő pedig egy péktől hallotta), hogy ha a kenyér tetejét egy kis mézes vízzel megkenjük, tutira megtapadnak rajta a magok. Az arány 1 dl víz és 1 tk méz. Nem lett ettől édes,de nekem az volt a tapasztalatom vele,hogy nagyon figyelni kell,mert könnyen megéghet.
Scarlettohara mondta
A pasim elektronikai zseni, MINDENT megold :)
Scarlettohara mondta
Eszméletlen ára van! Közben szereztem egy amerikai kontaktot, aki tud küldeni, ha kell. Karácsonyra jó lenne…
Via mondta
Oké, csak nézzetek utána az áramnak meg a konnektornak, hogy stimmelni fog-e.
Scarlettohara mondta
Auuuuu, Kitchen Aid… egyszer nekem is lesz… hol szerezted?
Via mondta
Media Markt, még pont a válság előtt, most már kb. 60-70 ezer Ft-tal drágább! Külföldről már érdemesebb rendelni. Örök szerelem évek óta, imádom. :)
Mirimanoo mondta
Ja, ha van tuti recept akkkor nem akartam beleszólni az istentiszteletbe ;-P
Via mondta
Semmi gond, nagyon jó tipp ez a tejes cserebere is. :)
Mirimanoo mondta
Ha géppel sütöd a kenyeret tegyél bele kábé két kanál étolajat, nagyon szépen meglazítja a tésztáját, sokkal könnyebb lesz töle, én már évek óta használom ezeket a lisztkeverékeket, elötte rengeteg kenyeret kidobtunk, most meg csak akkor sütök ha kell, mindig elfogy. A fehérkenyér vagy ciabatta keveréket szoktam édesen is csinálni, csak tejet teszek bele víz helyett, megy bele egy kis cukor és az utolsó dagasztás elött mazsola (ha túl hamar teszed bele akkor beledarálja), dió, mogyoró, ami éppen van és nagyon finom kalács lesz belöle (ha másnapra esetleg már egy kicsit megszikkadt megpirítva talán még finomabb).
Ja, muszáj volt kilépni az anonimitásból, sajnos nincs annyi idöm hogy magam böngésszek sokat a neten, elintézed helyettem ;-), szeretem a sokszinüségedet. Köszönöm
Ui: Nem helyesírni nem tudok, ilyen a billentyüzet.
Via mondta
Szia! Örülök, hogy regisztráltál, és nagyon köszönöm az étolajas tippet! Éreztük, hogy amikor nem géppel készült a kenyér, egy kicsit lazább volt, remélem, ez megoldja ez a problémát is. :)
Kalácsnak mindig a fonott kalácsomat készítem, annál finomabbat még nem ettem, a KitchenAid megdagasztja azt is, fonogatni meg nagyon szeretem. :))
https://www.urban-eve.hu/2008/09/12/fonott-kalacs/
avea77 mondta
Néztem már korábban ezeket a liszteket az Aldiban, és azért nem vettem meg, mert túl sok mindent tartalmaznak, és mert nem szeretem a malátás kenyereket, de ez más lapra tartozik. Amúgy a feltüntetett adalékanyagok kis mennyiségben valóban ártalmatlanok, de szükségtelenek is egy kenyérbe. Én senkinek nem ajánlanám jó szívvel.
Via mondta
Nem fogtam senkinek se puskát a fejéhez. :) Nekem bejött. Aki nem akarja, ne használja.
avea77 mondta
Ez a lisztkeverék nem tartalmaz mindenféle adalékanyagot, amik miatt valaki a bolti kenyeret messziről elkerüli, és inkább otthon süt?
Via mondta
Pont ezért írtam le az összetevőit. ;) Ha szerinted tartalmaz, ne használd. Szerintem nem tartalmaz.
Limara is tesz aszkorbinsavat a kenyereibe, pedig azokat otthon süti.
Kreativ konyha mondta
Annyi jó bejegyzésed van/ volt, amihez szívesen hozzászóltam volna…
Na most nem akadályoz meg semmi :)
Egyébként gratulálok a honlaphoz!
Via mondta
Köszönöm szépen! :)
Kreativ konyha mondta
Köszönöm a tippet! Eddig csak a Lidl-ben kapható kenyérkeveréket próbáltam ki, de ezt is ki fogom.
Üdvözlet – egy “zúgolvasód” :)
Via mondta
Szia, ex-zugolvasóm! :)