Még sosem ettem pavlovát, de Dolce Vita leírása meggyőzött arról, hogy tényleg nem a kőkemény, karácsonyfára aggatott habcsókról van szó — és így is lett :) Pont volt elfekvőben 5 tojásfehérjém, ehhez módosítottam egy kicsit az eredeti receptet, de mivel abban szép kerek számok vannak, azt írom le, mert egyszerűbb – aztán lehet osztani-szorozni. Az 5 tojásos verzió egyébként akkora, hogy simán 4-5 embernek jó lehet uzsonnára, tea mellé, sőt, akár hatnak is. Az a jó a receptben, hogy egyrészt a hablap sütés után még elvan két napig szobahőmérsékleten, tehát vendégvárónak alkalmas, mert előre el lehet készíteni, illetve az is előny, hogy nem magas hőfokon sül, ezért nyáron, amikor a legjobb idénygyümölcsök vannak hozzá, nem kell félni az elkészítésétől, mert nem csinál katlant a konyhából. Ez a csokis verzió kívül ropogós, belül krémes-ragacsos, engem brownie-ra emlékeztető állagú volt. Igazán különleges, vendégelkápráztató, és közben pofonegyszerű recept. :)
Hozzávalók
a pavlovához
- 4 tojásfehérje (szobahőmérsékletű, én időben kivettem a hűtőből)
- csipet só
- 25 dkg porcukor (öt tojáshoz is ennyit adtam, elég volt – 4-hez 20-at tennék legközelebb)
- 3 evőkanál cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál ecet
a sütéshez
- egy evőkanál olaj
a tetejére
- 3 dl tejszín (nekem egy doboz volt, nem bontottam még másikat mellé)
- porcukor a tejszínhez ízlés szerint
- gyümölcs (eper, meggy, málna, áfonya, ribizli…)
Gyorsan végzünk az előkészülettel, ezért rögtön az elején be lehet gyújtani a sütőt 150°C-ra.
A KitchenAid robotgépem volt megint a segítségemre. :) A tojásfehérjéket és a csipet sót beleöntöttem a táljába, és elkezdtem verni (habverőfejjel). Mikor már habosodott, kanalanként hozzáadtam a cukrot (a 25 deka porcukorba beleszámoltam egy zacskó bourbon vaníliás cukrot, nagyon jót tett neki), és a legmagasabb fokozaton jó keményre, fényesre vertem. Mint egy sűrű krém, olyan lett. Ezután hozzákevertem a kakaót, a keményítőt, végül spatulával az ecetet is belekevertem.
Egy nagy, lapos tepsit beborítottam sütőpapírral, a közepére löttyintettem egy kevés olajat, és kb. 20 cm átmérőjű körlapot kenegettem belőle. Erre a körre ügyeskedtem rá spatulával a krémet – lehet, hogy több, mint 20 centi lett az átmérője, legközelebb keskenyebbre és magasabbra kenem, hogy több legyen a középső, puha részéből. :)
Mikor beteszem a sütőbe, le kell venni a hőfokot 120°C-ra, ezután 75 percet kell sütni — beállítottam a csipogómat, és addig mással foglalkoztam; egyébként is tilos sütés közben kinyitni az ajtót. Ha kész van, a sütőajtót résnyire nyitvahagyva hagyni kell kihűlni. Az én sütőajtóm szerencsére olyan, hogy nagyon kicsit kinyitva is megmarad, így nem kellett semmiféle eszközzel kitámasztanom. Amikor kihűlt, áttettem egy tálra, a közben elmosogatott KitchenAiddel felvertem a tejszínt és a cukrot, ezt ráhalmoztam a hablap közepére, majd jól megraktam magozott meggyel.
Kettőnknek őrült nagy adag, úgyhogy legközelebb csak úgy készítem, hogy vendégek is vannak rá. :)
Sutibaba mondta
Kipróbáltam, és isteni! Köszönöm a receptet!
Via mondta
Egészségedre! :)
Melinda mondta
Jó kérdés… Eddig „érzésből” sütöttem… Biztosan igazad van! Asszem, majd a következő sütőmön ez elengedhetetlen tartozék lesz… Mármint a hőfok fel lesz rajta tüntetve.
Melinda mondta
Van ötleted, hogy mit lehetne csinálni egy ősöreg gázsütővel, amin nincs fokbeosztás? Valószínű, hogy a legkisebb lánggal is legalább 150-180 fokos a sütőm… Vagy mégsem? Nekem a 60 fok elképzelhetetlennek tűnik…
Via mondta
Sajnos fogalmam sincs, de szerintem a takarékláng nem 150 fok, ez viszont csak tipp. Nem tudsz beszerezni egy sütőhőmérőt valahonnan?
Kardigán mondta
szup, köszi :)
Kardigán mondta
énis a bébitortákon gondolkodtam, de azt mennyi ideig süti az ember?
és még azt akartam kérdezni, hogy a kakaót-keményítót még a habverővel keverted bele?
Via mondta
A kicsiket 60 fokon próbálnám, és mondjuk hat felé bontanám, hogy azért ne legyen túl száraz, mert pont a szottyos közepe a jó benne. :) Úgyhogy inkább magasak és dagik lennének, mint sok kicsi lapos izé.
Az ecetet kivéve mindent a haberővel raktam bele, csak a kakaóékat már alacsony fokozaton, mert különben kiverte volna. :) Az ecetet már egy spatulával kevertem hozzá (azzal, amivel aztán elegyengettem a sütőpapíron).
Kreativ konyha mondta
Gratulálok, ügyes vagy! Jól néz ki!
lilikontos mondta
Na, azzal nem lesz gond ;))) Hihetetlen édes szájú családtagjaim vannak..:D
lilikontos mondta
Via, te mindig valami eszméletlenül ínycsiklandó dolgokat készítesz :) Mindegyik recepted arra buzdított, hogy próbáljam ki ;) S ez a kívül ropog, belül nedves és puha meg felettébb lázba hozott ;DDD
Via mondta
Nagyon örülök neki! :) Próbáld ki és írd meg, hogy ízlett! De tényleg baromi nagy adag, egyedül ne állj neki, nagyétkű úriemberekkel vértezd körbe magad. :)
Az is eszembe jutott, hogy legközelebb habzsákba töltöm a krémet, és kicsi kupacokat nyomok belőle, és akkor egyszemélyes adagok lesznek. Úgy civilizáltabban is néz ki. :)