Ha már ilyen egészségesek leszünk májusban (vagyis optimistán fogalmazva: májustól ;)), arra gondoltam, hogy hozok különféle turmixrecepteket, amiket kipróbálhattok. Gyorsan elkészülnek, uzsonnára, sport előtt-után egészséges energiabombák, és a rohanós reggeleken is változatos tápanyagot biztosítanak a szervezetnek. A recepteket úgy kerestem, hogy lehetőleg semmi beszerezhetetlen egzotikus hozzávaló ne legyen benne (azért néha lesz egy-egy mangó vagy avokádó, most már elég sok helyen lehet kapni, egy próbát megér!), és ne mindegyikhez kelljen külön kütyüt beszerezni.
Nem ígérem, hogy minden egyes nap lesz új turmix, de ha találok valami jót, nem ülök rajta, hozom és koccinthatunk! Elsőnek egy olyat hoztam, amit elég nagy valószínűséggel el tudtok készíteni különösebb bevásárlás nélkül.
Banános-joghurtos turmix recept
forrás: Martha Stewart
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 2 teáskanál lenmag
- 1 közepes banán
- 1/2 csésze natúr joghurt
- 1-2 teáskanál méz
- egy marék jég
Az eredeti recept azt írja, hogy először a turmixgépben pürésítsük a lenmagot, szerintem meg jobb, ha eleve lenmagpelyhet/lenmagtöretet veszünk (bioboltokban beszerezhető). Tele van omega-3 zsírsavval, ami nagyon jót tesz. :) De ha jól megdaráltuk a pelyhet, mehet bele a többi hozzávaló, és simára kell turmixolni. (Még egy személyes módosítás: én a jeget abszolút kihagynám, a torkomat sokkolni szokták az ilyen hideg italok.) A turmixban az omega-3-on kívül van még fehérje, kalcium, kálium, és rost is, emellett pedig finom. :) Barna, túlérett banánból is el lehet készíteni, akkor még a méz adagot is csökkenthetjük.
Jó étvágyat!
U.i.: Ha van kedvenc reggeli turmixod, és szerinted a fenti feltételeknek (magyarán: semmi extra nem kell hozzá) megfelel, nyugodtan küldd el e-mailen a receptjét! :) Névvel kiteszem, és az olvasók nevében is nagyon hálás leszek. :)
Aya mondta
Óóóó, igazán nincs mit: szerettem csinálni!
Aya mondta
Kicsit elcsúsztam, bocsánat…….
Az az igazság, hogy lenmagban még pont nem találtam csattanó maszlagot (de rizsben már igen). Lenmagban eddig madárkeserűfűvel és lósóskával találkoztam. Az a lényeg, hogy üzemi méretben képtelenség gyommentesen tartani az állományt, főleg vegyszermentes állomány esetében. Vannak szabványok amik előírják, felhasználástól függően, mennyi idegen mag fordulhat elő az anyagban. A Magyar szabvány elég szigorú volt, de átvettük az uniós szabványt ami megengedőbb.Pl.: Étkezési célu lenmagnál magyar szabvány 99,8% tisztaságot követelt, míg az Eus csak 99,4-et ami 100 magonként ugye máris 4-el több gyommagot jelent. Ezt egyébként átlagminta vizsgálatokkal ellenőriztük és ha nem felelt meg akkor az anyagot újra tisztítottuk. Azok a gyommagok tudnak “elbújni” a lenmagban (és persze az összes többi anyagban is) amik hasonló paraméterekkel (súly, nagyság, felület) rendelkeznek mert azt nem lehet kiszedni belőle sem rostázással sem szeleléssel. Persze van még egy sereg eljárás, csak próbálok érthető maradni. Pl.: a vetőmag felhasználásra szánt lucernából úgy szedjük ki a herefolytó arankát, hogy az egész anyagot bekeverjük olajjal és vasporral majd átengedjük egy mágnesgépen. Mert az aranka mérete és súlya megegyezik a lucernáéval a felülete viszont durva, így beleragad a vaspor és a mágnes már ki is szippantotta. Ha a lucerna viszont étkezési célokra, csíráztatásra ment akkor maradt a kis kezünk és a csipesz………
Via mondta
Fú, hát le a kalappal, és köszönöm a munkádat!
Aya mondta
A nagyon szegény, rossz gyerekek fű helyett elszívják meg teát főznek belőle. Kábultságot okoz……
Via mondta
Olyan, mint az anyarozs?
Aya mondta
Nem, mert az anyarozs, az az egérkaki szerü kis fekete képlet az egy gombafertőzés eredménye.https://hu.wikipedia.org/wiki/Anyarozs
A csattanó maszlag meg egy szép nagy növény. https://www.tananyag.almasi.hu/krez/az_erdo/virag/maszlag.htm
Hatásban meg nem tudom mert egyiket sem próbáltam :D (meg az az igazság, hogy már butulok is mert jó pár éve nem ez a dolgom)
Via mondta
És ez a nagy növény hogy kavarodik akkor a lenmag közé? Bocs, ha nagyon értetlen vagyok, csak érdekel. :D
Aya mondta
Bocsánat a belepofiért, de
a lenmagpelyhet én munkahelyi ártalom miatt nem szeretem (vetőmagtermesztés) az egész lenmagban is mindig vannak gyommagvak, így kiválogatom, de a daráltból nem tudod kiszedni a csattanó maszlagot.
A szójával meg az a gondom, hogy a behozott szója 98% génmodosított. Arról pedig még senkinek semmi fogalma, hogy milyen hatással lesz ránk vagy a gyerekeinkre……..
Via mondta
Mi is szójamentesen étkezünk.
Mi az a csattanó maszlag? Valami konkrét növény? Mit csinál? :)
Andi mondta
Az én kedvenc turmixom is banános! :) Mondjuk ha én készítek, akkor többet szoktam és a gyerkőcök is isszák. Nálunk ez az adag:
2-3 db banán összedarabolva, ízlés szerint méz belecsorgatva, felöntve annyi tejjel, hogy bőven ellepje. Összeturmixolni és ha valaki hígabban szereti, akkor még lehet hozzáönteni tejet. Ha bővíteni akarjuk rostokkal, akkor mehet bele pár teáskanál zabkorpa.
Az biztos, hogy például az eper sem ront rajta! :)
Szép, energikus napot!
Andi
Via mondta
Neked is, köszönöm a receptet! :)
agika magika mondta
általában azt figyelem, hogy hol vásárolnak a legtöbben ….. mindig azt gondolom, hogy ennyi ember nem tévedhet vagy valamit tudnak, amit én nem ……:))))
Általában azon a környéken mozgolódom én is …..
agika magika mondta
Én is imádom. :))) Nekem még ki kell tapasztalnom, hogy itt a fehérvári úti (11. ker.) piacon kinél megbízható az árú ….. :)
Via mondta
Nekem ott a fenti nénik szoktak szimpibbek lenni (a vecsési savanyúság szintjén), de lehet, hogy nekik import még nincs.
agika magika mondta
Én is láttam, hogy már árulják a piacon ….. nagyon megkívántam, de arra gondoltam, hogy ez még tuti nem az igazi …. azt hiszem holnap viszont venni fogok magamnak!
eper GI-besorolása: a – azaz alacsony :))) 8 kcal
málna GI – a 7 kcal
Próbálom betartani a glikémiás index táblázatomat! :))
Via mondta
Ami két hete volt, az még nem volt jó, az spanyol volt. Most görög van (legalábbis Ferinél – ő a zöldséges és a legjobbfej a világon :)), és az már mennyei. Nem vízízű és édes és mmm. Még nem untam meg, örök kedvenc gyümölcs. :))
Dittygirl mondta
Én a banánturmixba is teszek néha gyömbért (vagy ha eszembe jut, egy picuri őrölt szerecsendiót is), finom fűszeres íze lesz tőle
agika magika mondta
A pasik ne igyanak fitoösztrogént! :))
Alig várom az eper szezont, mert akkor lehet csinálni egy frissítő, ébresztő turmixot!
50 g eper, 50 g málna, 150 ml narancslé és egy 0, 5 cm nagyságú friss gyömbérdarabka (hámozva) kell hozzá. Ezt simára turmixoljuk!
Via mondta
Én már egy hete eprezek, igaz, még nem magyar, de isteni, és tök jó ára van (850 Ft / kg). Még örülök neki, hogy van, úgyhogy egyelőre csak magában eszem, se süti, se turmix, se joghurt. :)) Reggeli előtt 10-20 deka az adagom, vagy uzsonnára.
maris mondta
A lenmagot kávédarálóban tök jól meg lehet őrölni. Szerintem pelyhet venni azért nem érdemes, mert úgy vettem észre, hogy hamarabb megromlik. Őrölni pedig mindig lehet annyit, amennyire éppen szükség van.
Én a banánturmixba egy iciripiciri fahéjat is szoktam néha tenni, úgy is finom.
Egyik kedvencem egyébként az epres-banános, a másik pedig erdeigyümölcsös (fagyasztottat szoktam venni), az azért vicces, mert lila lesz :-)
Via mondta
Nekem nincs kávédarálóm. :P Ebben a lakásban nem főtt kávé, mióta itt lakunk (sört se látott egyébként, bort csak azért, mert kaptunk nászajándékba, és még mindig nem ittuk meg azt a két üveget :D). Életemben nem is főztem, max. instantot anyunak. :) Szerintem én vagyok az egyetlen ember, aki se érettségi, se vizsgaidőszak alatt nem kávézott soha. :D
Green Zebra mondta
Azért a nemkávézás még nem kizáró ok. Én se kávézom, aztán mégis van karácsony óta egy kávédarálóm. Remekül lehet vele minden mást is darálni, pl. mákot a beiglihez :-)))
Via mondta
Van mákdarálóm, nagyitól, öntött vas, ölni lehet vele. :D
agika magika mondta
Hasonló a diós-banános “sunrise” turmix.
Elkészítési idő: 10 perc
2 adag
1 narancs, gerezdjeire szedve
1 banán
150 ml szója-vagy sovány tej
25 g dió
1 teáskanál méz
Keverjük össze a hozzávalókat, majd turmixoljuk simára és habosra őket. Ennyi az egész! :))
kcal: 265 (1114kJ) (sovány tej esetén), 273 (1146kJ)(szójatej esetén)
fehérje: 10 g
szénhidrát: 35 g (sovány tej esetén) 30 g (szójatej esetén)
zsír: 11 g (sovány tej esetén), 13 g (szójatej esetén)
GI: A
Megjegyzés: A szója gazdag a fitoösztrogén nevű tápanyagokban, melyek bizonyítottan kiegyensúlyozzák a hormonszintet. Csökkentik az emlőrák kockázatát, és a menopauza tüneteit is elviselhetővé teszik.
Van egy okos könyvem abból írtam ki!!!
Nem látom az oldaladon az e-mail címet! Ha találok még okosságot arra küldeném!
Üdv, Ági
Via mondta
Köszi!
Itt a cím: https://www.urban-eve.hu/rolam/
Én tojok a fitoösztrogénektől, főleg fiúknál, de ez lehet, hogy csak én vagyok. :)
A narancsot egyébként kifacsarnám, vagy legalább a hártyáitól megszabadítanám, mert azok nem túl jók bedarálva.
Ivikusz mondta
Ha csak lenmag van otthon és a mazsolához hasonlóan beáztatjuk, egy óra alatt puha lesz.
Via mondta
Köszi a tippet!
lilikontos mondta
semmibe na :D
Via mondta
Megköszönném, tök jó lenne! :)
lilikontos mondta
Vagy leírhatom az összeset is akár, rövid receptek, nem telik semmiből lefirkantanom :)
lilikontos mondta
Nekem van egy könyvem, Egészséges italok címmel. Rengeteg ínycsiklandó egészséges turmixreceptet tartalmaz! Ha gondolod szemezgethetek belőle és elküldhetem valamelyik nap, pl. pénteken e-mailben :)