Nem is igazi recept, csak egy kis hozzávaló-variálgatás, ötletadónak osztom meg, meg azért is, hogy én se felejtsem el, mert finom volt. :) Túrós tésztát akartunk enni, mert megkívántuk, de szerettünk volna egy kicsit “extrábbat”. Úgyhogy túró helyett a hűtőpultnál egy kis bryndzát vettünk, és amíg főtt a kockatészta (2 személyre 22 deka), összeaprítottam egy jó nagy maréknyi snidlinget (a belső ablakpárkányon nő egy cserpében), ezt beleszórtam a szép fehér tál aljába, háromba törtem a bryndzát, az is ment az aljára. Aztán a kész forró tésztát leszűrtem, beleöntöttem a tálba, ettől jól megolvadt a juhtúró és szépen körbevette a tésztákat, amikor összekevertem. Mivel vegáéknál nem játszik a szalonnapörc, füstölt sajtot reszeltem rá (parenyica volt itthon). Tálra szedéskor még persze ment a tetejére néhány tejfölkupac. :) Nyamm.
Hozzászólások
Szólj hozzá!
Házszabály
Ha új hozzászóló vagy, az első hozzászólásod moderálás alá kerül, és az elfogadásig nem publikus. A visszatérő hozzászólók bejegyzései automatikusan megjelennek.
A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)
Edina mondta
én kaporral szoktam a juhtúrós tésztát enni (és kis tejföllel) :)
Via mondta
Igen, az a juhtúrós-kapros tészta, én is imádom. :)
Tobber mondta
Tetszik! :))
Párod is vega?
Én fokhagymafüggőségben szenvedek, lehet, hogy belenyomnék azt is 1-2-t. :)
A 22 dkg tészta az a kifőtt tészta tömege, ugye? Ezt sosem értem kcal, ch számoláskor. :(
Via mondta
Annyira vega, hogy ő javasolta az ötletet és együtt lettünk azok. :)
A 22 dkg az a száraz tömege, úgy szoktam kimérni, hogy mennyit főzzek meg. Utólag méregeti a fene. :))
Tobber mondta
akkor jó, mert 22 dkg főtt tészta elég kevés lenne 2 főre, köszi nektek! :)))
Via mondta
Hát az tuti, főleg, ha nagyobb étkű az a 2 fő, mint mi. :))
shanti mondta
Jaj, jaj én is szeretnék beleszólni, ha már dietetikus lettem :)
A receptekben a nyers és tisztított hozzávalókat szokták megadni, ha meg nem, azt illendő külön jelezni. A “hivatalos” tápanyagtáblázatokban is így vannak megadva a beltartalmi értékek.
Via mondta
Akkor jól adtam meg? :) A nyers nekem a száraz. Nedves tésztát még sose mértem le, maszatol, a száraz meg nem hagy nyomot a mérleg táljában. :)) De mivel agyonszívja magát vízzel, tuti, hogy sokkal több, mint 22 deka főve a 22 deka száraztészta. (Ebből egyébként kicsit kevesebb, mint a fele az enyém, kicsit több meg Ádámé, és akkor így jön ki a 22. De néha 20. Attól függ, milyen kedvünk van. :))
shanti mondta
Igen, Via, te tökéletesen, én fogalmaztam pongyolán :)
A súlya úgy kábé kétésfélszereződik főzés után a tésztának, rizsnek. Ha ételt készítünk, a köret mennyiségét általában úgy adjuk meg, hogy ezekből a “száraz” hozzávalókból 80-100 g szükséges (rizs, tészta), a nyers zöldségből pedig úgy 250-300 g. Így arányaiban az ételkészítés végére azonos tömegük lesz, mert más mennyiségű vizet szívnak magukba :)
Via mondta
Igen, én is 8-10 dekát szoktam magamnak számolni, attól függően, mennyire vagyok éhes és tésztás aznap. :))
zaziebaba mondta
Meg még nagyon jó a juhtúró olívabogyóval. Juj, most meg is kívántam, kénytelen leszek venni :)
maris mondta
Én is nagyon szeretem a juhtúrót! Elvetemültebb napjaimon még a sztrapacskának is nekiállok, de végzetes lustaság esetén csak sima nokedlit gyártok hozzá, és azzal is fincsi. Meg hát ugye tésztával is :-D Sőőőőőőőőt, pogácsa…. jaj. Meg majd nemsokára mindenféle paradicsomos meg uborkás saláta, amibe juhtúrócafatokat lehet szórni.
(Cserpeséké nagyon jó, de ez nem volt kérdés :-D A máshol kapható tömlős változatok közül viszont sajnos van néhány bűnrossz és/vagy ízetlen.)
Nálam beállhat játszani a szalonna is! :-D