Zoe oldalán találtam egy tök jó általános gyümölcssorbet receptet, amit szépen lehet alkalmazni mindenféle fagylaltra. Be lehet vetni a gyümölcscentrifugát, és készülhetnek az ínycsiklandó gyümölcslevek, ami pedig megmaradt, mehet a fagyiba. Az arányok – amerikai recept lévén – pohárban vannak megadva, ez egy kb. 2,5 decis pohár legyen, és mindent ugyanazzal mérj, hogy az arányok stimmeljenek
Íme az alaprecept:
- 3 pohár gyümölcslé (ha citrom, grapefruit vagy narancslé, akkor 2 pohár gyümölcslé, 1 pohár víz)
- 2 pohár cukorszirup (2 pohár cukorból és 2 pohár vízből főzve) – nem lesz szükség az egészre, a maradékból csinálj limonádét.
- 1-2 evőkanál likőr, ami a jégkockává fagyást gátolja, de kihagyható
- + vendégművész: egy nagyon tisztára csutakolt egész tojás
A tojással a folyadék sűrűségét, elegendő cukortartalmát lehet megmérni. Először be kell helyezni a gyümölcslevet egy olyan tálba, amibe még lehet önteni és a tojás is elfér benne. Bele kell ereszteni a tojást, de óvatosan, mert először le fog süllyedni a cucc aljára. Azután vedd ki, és adj a keverékhez fél pohár cukorszirupot. Keverd el. Tojás megint be, akkor már kicsit feljebb lesz, még fél pohár cukorszirup mehet bele. Utoljára is bemegy a tojás, ekkor kanalanként adagold a cukorszirupot, amíg a tojás ki nem dugja a kopasz fejét a keverékből. Ez a folyamat Zoe-nál szépen le van fotózva, itt meg lehet nézni. Ha kész a keverék, vedd belőle ki a tojást, keverd beke a likőrt, ha használod, és már mehet is az egész a fagyigépbe, amit szokás szerint használj, ahogy a használati utasításban szerepel.
Szerintem isteni lehet citromból, grapefruitból, ananászból, meggyből, szederből… és persze fagyigép nélkül is el lehet készíteni, fagyasztóban, néhány óránként átkavargatva.
Szólj hozzá!