Az úgy volt, hogy vettünk fél kiló meggyet meg fél kiló cseresznyét, csak úgy, enni. Aztán Ádám anyukája adott még egy kiló meggyet, az én anyukám meg hozott egy kiló cseresznyét, és mikor már csurig ettük magunkat, még mindig ott volt egy csomó gyümölcs, és nem akartam megvárni, hogy bepenészedjen és kidobjuk. Úgyhogy mint az ilyenkor már máskor is előfordult, elővettem jó barátomat, az internetet, és több cikket elolvasva + kiegészítve összeollóztam egy nekem szimpatikus receptet. :) A töltelék Martha Stewart (sajnos a neten nem találtam meg a receptet, egy talkshowban láttam, onnan jegyzeteltem ki), bár ő fahéjat is rakott bele, én azt kicseréltem vaníliás cukorra, a tészta pedig Joy of Baking.
Hozzávalók
a töltelékhez
- 1,2 kg magozott meggy (mag nélküli súly)
- 1 pohár (2,5 dl-es) kristálycukor
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 tasak vaníliás cukor
a tésztához
- 350 g finomliszt
- 1 teáskanál só
- 2 tk (3 dkg) porcukor
- 230 g hideg vaj
- 60-120 ml jéghideg víz
- 1 felvert tojás a tetejére
Ez egy olyan süti, ami időben hosszadalmasan készül, de a konkrét munka vele abszolút nem sok. A pihentetés miatt a tésztával kezdtem a menetet. A lisztet, a sót, a cukrot beleszórtam a késes aprítóba, aztán mehet hozzá a vaj, kis kockákra vágva, és egy jó morzsás keverék lett belőle. A robotgép tetején levő nyíláson keresztül vékony csíkban elkezdtem hozzá csorgatni a vizet, miközben alacsony fokozaton ment a motor, nem mértem pontosan, hogy mennyi kellett hozzá, de elég hamar összeállt. A műveletet nem részletezem bővebben, mert itt egy marha jó videó, amin mindent szépen láttok, még azt is, hogy hogyan kell kinyújtani, és a nyújtófára tekerve hogyan kell gyorsan és szakadásmentesen áthelyezni a formába. A lényeg, hogy miután megvan a tészta, folpackba tekerve pihen 1 órát a hűtőben, addig lehet menni mást csinálni, utána pedig ha kihűlt, a felét ki kell nyújtani és beletenni a formába, a másik fele pedig egyelőre marad a hűtőben. A formába rakott nyújtott tésztát szintén vissza kell tenni a hűtőbe, folpackkal lefedve.
Most pedig jöhet a töltelék, amíg a formázott tészta hűl. Nekiálltam magozni – cseresznyét is tettem hozzá, mert az is volt rengeteg, kb. a töltelék negyede cseresznye volt. Az IKEÁs 900 Ft-os mérlegen beállítottam a tálat 0 kilónak, és néha lemértem, hol jár a cseresznye súlyban, amikor pedig elérte az 1,2 kilót, akkor nem pucoltam többet. :) Egyébként nyugodtan lehet 1 kg is, és picit kevesebb cukor, de én imádom a tömény gyümölcsöt minimális tésztával. Ha kész a magozás, mehet a gyümölcsre a cukor, a vaníliás cukor, és a keményítő. Össze kell keverni (vicces lesz a sok fehér por, amikor egyszer csak rózsaszín lesz), és a töltelék ezzel le is van tudva. Elő lehet venni a hűtőből a formát, bele lehet borítani a keveréket, és most jöhet a tészta másik fele, ami majd a piténk teteje lesz.
Martha eredetileg szép kosárfonott mintát álmodott meg a sütijére, de ahhoz nem volt kedvem se, meg kezdőknek szerintem jobb a következő megoldás: a vékonyra nyújtott tésztából csillagokat kell kiszaggatni, és ezzel úgy kell kirakni a pite tetejét, hogy a csücskök érjék egymást. Akit a kosárfonott verzió érdekel, az itt megnézheti, hogy készül, ebből a tésztából kijön az is.
Ha fenn van a tészta a süti tetején, a felvert tojással meg kell kenni, és már mehet is a sütőbe.
A sütés a következőképpen néz ki: 200°C-ra kell előmelegíteni a sütőt, majd kb. 15 perc múlva le kell venni a hőmérsékletet 180°C-ra. A pite akkor van kész, ha szép aranybarna a tészta, és a gyümölcs körül rotyog a lé.
Most jön a legnehezebb rész: hagyni kell TELJESEN kihűlni, akár egy éjszakán át. Ha nem hűl ki, akkor nem lehet szeletelni szépen, ami minket nem zavart meg abban, hogy ezt tegnap kipróbáljuk. :) A fenti szelet már ma reggel készült. Elég szottyos a meggy, rengeteg leve van, úgyhogy a következőket lehet tenni (és lehet, hogy fogom is legközelebb:
a.) több keményítő – hogy jobban megfogja a levet, bár talán nem a legszerencsésebb
b.) a gyümölcsöt először a cukorral szórom meg, majd kis idő múlva kézzel kinyomkodom belőle a levet (mint a reszelt almánál, uborkasalátánál, stb. stb.), amit utána meg lehet inni szörpnek. A kinyomkodott gyümölcshöz keverem a 3 evőkanál keményítőt, így már tutira nem lesz szottyos a tészta, és akár még a készítés után egy-két órával is szebben lehet szeletelni.
Szerintem legközelebb a kinyomkodós verziót fogom elkészíteni, mert azért úgy mégis csak pofásabb, mint kupacként egy halom meggy, lé, meg tésztacsillag. :) De az ízét tekintve mindegy, hogy hogy néz ki, mert a kupacként is marha jó és isteni finom.
Variációk & ötletek
- Ez a vajas tészta (ha gasztrosznobkodni akarsz, a neve pâte brisée – ejtsd: pát brizé) nagyon jó és pillanatok alatt elkészül, a videókban bemutatott trükkökkel pedig még jobban is használható Rachel Allen tojásos verziójánál. Más gyümölcsös pitékhez, quiche-ekhez is tökéletes, sós töltelék esetében a tésztában levő porcukrot el kell hagyni.
- Muffinformában is nagyon édes mini piték készülhetnek ebből a receptből, bár fogalmam sincs, mennyi jönne ki. Egy nagy bögrével kerek lapokat szaggatunk a tésztából, belerakjuk a mélyedésekbe, megtöltjük, és mindegyiknek a tetejére mehet egy csillag. Tálalni biztos, hogy könnyebb így, főleg kinyomkodott töltelékkel, mert akkor az alja se ázik el annyira.
- Befőtt meggyet is lehet hozzá használni nyugodtan, akkor legalább a kinyomkodást meg lehet spórolni, de néhány evőkanálnyi levet öntsünk hozzá, és a cukorból jóval kevesebb kerüljön a töltelékbe, hiszen a befőttben van elég.
- Ha csak cseresznyéből készül, elég sokkal kevesebb cukor is (pl. a fele), és egy kis fahéj sem árt neki, jó kis „gyümölcsleves-töltelék” íze lesz tőle. (Nekem a főtt cseresznyéről mindig a gyümölcsleves jut eszembe, hát még fahéjjal…!)
molnar mondta
nagyon jól néz ki, kedvem lenne most egy szelethez :)
Amúgy nekem jobban tetszik a csillagokkal, mint a rácsos verzió, amit még ajánlottál.
Egyszer a tévében talán Benke Laci bácsit nézve láttam, hogy hidegen kkötő vanília pudingot keverjünk bele a kimagozott meggybe, felveszi a meggylét, és kicsit krémesebb lesz a töltelék :)
köszi a receptet, meg a szép képet
Dittygirl mondta
Én zsemlemorzsa helyett piskótamorzsával sütöttem almáspitét. És nem is kell, hogy igazi piskóta legyen, a babapiskóta is jó, ami tiramisu készítésnél megmarad (én kerek tálban készítem, mindig törni kell belőle).
Via mondta
Ez jó, köszi, még szárazabb és legalább édes is. :)
Kriszti12 mondta
Nagyon tetszik ez a csillagos megoldásod, majd legközelebb én is így csinálom. Egy kis változatosság :-)
Via mondta
És nagyon könnyű lelopni róla, amikor este vissza-vissza jársz a konyhába. :)) Szerintem szívvel vagy virággal is jól nézne ki. A legjobb, hogy ebben a részben lehet segítséget kérni mindenféle kuktáktól (férjek, gyerekek). :) Szaggatni és pakolgatni mindenki tud.
Emese mondta
Tényleg nagyon mutatós, nekem jobban is tetszik, mint a kosárfonott verzió :)
aagi mondta
Nagyon jól néz ki! :) Csak egy ötlet, ahogy én tanultam az almás pitét, de szerintem meggyre/cseresznyére is alkalmazható: az alsó tésztára szórok zsemlemorzsát és/vagy darált diót, erre teszem a kinyomkodott gyümölcsöt. :)
Via mondta
A rétest úgy szoktam, valamiért most nem jutott eszembe, de nagyon akartam követni mindent. Amúgy a rétesnél akkor is kinyomkodom az almát, sőt, néha meg is párolom egy kis fahéjjal (nyamnyam).
aagi mondta
Én is kinyomkodom, nem szeretem, ha eláztatja a tésztát a gyümölcs. Az így keletkező melléktermék sem elhanyagolható: 100%-os almalé. :)
Kicsi mondta
:-)))) gondolom…. nálunk a Hangyák minden gyümölcsöt felesznek szerencsére, ritkán adódik, hogy sütni „kelljen” belóle. :-))
Via mondta
Itt két felnőtt Hangya van meg egy Kisnyúl, utóbbi max. napi 3-4 szemmel tud besegíteni. :))
Kicsi mondta
Via, az 1,2 meggy az gondolom kiló….?
Via mondta
Igen, kimaradt, máris póltom. :)
De amúgy Martha csak 2 pounds-ot mondott, ami 1 kg, viszont nekem még annyi gyümölcs volt elfekvőben, hogy inkább belehajítottam, nem rontott rajta. ;)