Puccosnak hangzik, de nem az. :) Marietta, a Facebook csoport tagja mesélte, hogy egy kis maradék tejszínből és őszibarackból isteni barackfagyit készített. Kikérdeztem, elkészítettem. Hálás köszönetem érte, tényleg pofon egyszerű volt. :) Nem kell főzni, nincs benne tojás, egyszerű, mint egy turmix. Méz helyett természetesen mehet bele cukor is, nem a reformsága miatt választottam, hanem az ízéért. A vaníliát is lehet máshogy is belecsempészni, pl. házi vaníliás cukorral, vagy egy fél vaníliarúd kikapart belsejével, stb.
Hozzávalók kb. fél literhez (könnyen duplázható)
- 4 érett őszibarack
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál méz
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat (ilyenem van)
A botturmixomhoz tök jó 8 decis, csőrös kancsót adtak, úgyhogy mindent abban készítettem. Meghámoztam a barackokat, és beledaraboltam a kancsóba (belefolyt a leve is, ahogy pucoltam, tök jó volt). Ráöntöttem a tejszínt, a mézet, a vaníliát, összeturmixoltam. Előbányásztam a fagyasztóból a fagyigép belső részét, összeállítottam és beindítottam a gépet, majd a pörgő lapátra lassan elkezdtem önteni a folyadékot (éljen a csőrös kancsó!). Kavargatta, aztán elkészült. Tejszín helyett jó zsíros házitejjel vagy joghurttal is ki lehet próbálni, és a folyadékot nyalókaformába is tölthetjük. Sőt, egy löttyintésnyi jó minőségű barackpálinka sem árthat neki, az alkoholtól ráadásul nem is fagy meg teljesen jegesre.
Mandulaforgács és tejszínhab tutira megy hozzá, és én szeretem a barackot csokival, ha vendégeket vártok, készítsetek egy adag csokifagyit is mellé, garantált a siker.
Erka75 mondta
Most tettem be a fagyit a fagyasztóba (korábban mégsem jött össze, hogy megcsináljam), a turmixgép kinyalakodása is élmény volt, alig várom, hogy megfagyjon :D
Via mondta
Na? :)
Linda mondta
Hát, én mire kimondtam, hogy “keksz”, már el is fogyott.:) Köszi, Via! Annyira jól esett ebben a melegben, költözésben, meszelésben! Pedig egyikünk sem a gyümölcsös ízeket szereti fagyiban. Sokkal inkább a csokisért, sztracsatelláért (magyarul lehet már kiejtés szerint írni?) és hasonlókért vagyunk oda. Párom szerint ez attól volt jó, hogy én csináltam (♥), tudtuk mi van benne, és gyorsan kész. A sztracsatellát meg esszük továbbra is a kedvenc fagyizónkban. (Nekik is élni kell valamiből.)
Erka75 mondta
nyami, azt hiszem holnap megcsinálom, ma már nem akarom borzolni a szomszédok idegeit a turmixgéppel :)
Via mondta
Annyira puha a barack, mire kimondod, hogy “zsumm”, már ki is kapcsolhatod. Nem borzolódnak szerintem, mire rájönnének, hogy van miért borzolódni, abba is hagytad! :)
bevi mondta
Fagyigép nélkül is el lehet készíteni?
Via mondta
Igen, tedd a fagyasztóba egy dobozban, és 40-60 percenként kavargasd át. Van, aki átbotmixerezi.
Linda mondta
És úgy mennyi idő után fogyasztható? Vagy hányszor kell átkavargatni?
Via mondta
Fogyasztani bármikor fogyasztható, felőlem folyékonyan i megihatod, az állaga meg azon múlik, hogy hány fokosra van beálltva a fagyasztód, és mennyire szeretnéd krémesen. :) Kb. 3 óra kell neki, de tényleg ízlés- és fagyasztófüggő.
Linda mondta
Nagyon jól hangzik! Este elkészítem! Jól fog esni az egészhétvégés meszeléskor.:)) Jól értem ugye, hogy a fagyigép HELYETT lehet nyalókaformába, vagy akármibe tölteni, és simán lefagyasztani? Pont 4 szép nagy érett sárgabarackom van még itthon, meg 1 deci tejszínem.:) Ezek meg a tejberizses sárgabaracktortából maradtak, ami most fogyott el, és szintén isteni hűs finomság. Volt.
Via mondta
Igen, bár a csokis verziót is előtte megkavartattam a gépben, mielőtt a nyalókaformába töltöttem, de szerintem eleve mehet bele a formába a lötty. :)
tokpela mondta
Nagyon guszta, tetszik! A választott vaníliakivonat különösen. Én itthon házilag készítem 70%os etilalkoholból és sok duci vaníliarúdból :o) 1 hónap alatt oldódik ki az összes aroma, utána meg folyamatosan pótolható.
Via mondta
Én olyan ritkán használom, hogy tök jól elvagyok vele évekig. :)) Szerencsére még nem romlott meg. ^^