Miért jó a kígyónak az esős idő? Nem is jó. Kivéve, ha lehet sütni finom szezonális gyümölcsökből finom süteményeket. Mint például ezt az áfonyás muffint. Áfonyát pár éve ettem először, aztán kiderült, hogy nem is az volt, mert a piacos néni kökényt adott el. Azóta már tudom, mi az áfonya, és Áfonya (a nyúl) is szereti, mi több, odavan érte. De ebből a sütiből nem kap. :) Az alaprecept Martha Stewarttól származik, módosítgattam rajta egy picit, főleg a cukron. Eredetileg 18 muffin jön ki belőle, hát biztos nagyobb Martha muffintepsije, mert nekem pont 24 lett. Igazi tízóraizós-uzsonázzós sütemény, és remekül szállítható, nem ragad, nem folyik. Egy bögre igazi tejjel… mm. És tök más íze van az áfonyának sütve mint nyersen. Most már ezt is tudom. :)
A méréshez egy csészét írt a recept, lemértem, 240 ml-es a csészécském (standard cup méret egyébként), mindent ezzel mértem.
Hozzávalók 24 normál muffinhoz
- 3 csésze plusz 2 evőkanál liszt (nálam rétesliszt, mert az volt itthon – tök jó lett)
- 1 tasak sütőpor
- 1 csapott teáskanál só
- 8,5 dkg puha vaj
- szűk 1 csésze kristálycukor (az eredeti egy és egynegyed csészét írt)
- 1 egész tojás + 2 sárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csésze (2,4 dl) tej
- 2 csésze friss áfonya (lemértem, ez pont 30 dkg)
- A sütőt 190°C-ra előmelegítem, és papírkapszlikkal kibélelem a muffinformát (pont van egy 12 lyukas teflonos, és 2×6-os szilikonos).
- Száraz hozzávalók: a lisztet, sütőport, sót egy tálba szitálom.
- Nedves hozzávalók: egy másik tálban (nálam a robotgép tálja) a vajat kikeverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojást és a két sárgáját, és a vaníliakivonatot.
- Összekeverés: folyamatos kevergetés közben a száraz hozzávalókat és a tejet felváltva elkezdem adagolni a nedves hozzávalókhoz. Liszttel kell kezdeni és befejezni is. Ha megvan, lapáttal (nem a robotgéppel!) bele kell forgatni az áfonyákat.
- Mehet is a kapszliba a tészta, kb. 3/4-ig érjen. A tetejére lehet még plusz cukrot szórni.
- 30 percig sül, 15 perc után meg kell fordítani a tepsit (nem fejre, hanem vízszintesen).
Kassz mondta
“15 perc után meg kell fordítani a tepsit (nem fejre, hanem vízszintesen).” :)))) ezen jót nevettem, elképzelem ahogy valaki fejre állítja a muffinokat:))))
Kassz mondta
nyami tegnap vettem áfonyát ez lesz belőle, holnap utazunk pont jó nasi lesz az útra:))
eredetileg torta lett volna az áfonyából, de végül lusta voltam elmenni ma a boltba kekszért meg mascarponeért:)
Linda mondta
Nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni! Viszont én egy ideje már nem “genyózok” egy muffinnál sem külön a száraz-külön a nedves hozzávalókkal: összedobálom, nekiengedem a mixert, és csókolom. Többfélénél kipróbáltam, ugyanaz lett a végeredmény, mint külön-külön összekevergetve.
Via mondta
Én átszitáltam a lisztet meg a többit, hogy szép legyen, azt meg úgyis egy külön tálban kéne, mert a mixerem táljának nem elég széles a feje.
Bimb mondta
Nyami! Jól néz ki! Én cukor helyett mézet szoktam a tésztába tenni. A folyékony-por hozzávalók arányát talán egy kicsit megborítja, de azért muffin lesz belőle.
Birsalmasajttal már próbáltad? Akkor egyáltalán nem kell bele cukor :)
Via mondta
Nem, még nem próbáltam, de észben tartom, ha belefutok birsalmasajtba (ritkán van). :)
Így csökkentett cukormennyiséggel pont jó volt, örülök, hogy nem tettem bele a teljes javasoltat, az már sok lett volna. Az tetszett ebben a receptben, hogy anélkül lett omlós, hogy ment volna bele két deci étolaj. Az étolajos muffinok nagyon fojtóak nekem. Akkor már inkább legyen benne egy kicsi cukor. :)
Bimb mondta
Hát, ami azt illeti, a birsalmasajt termesztők nem belőlem élnek meg. Kaptam egy “téglával”, és kellett vele valamit csinálni. Ez lett a valami.
Étolajas muffint még nem is próbáltam. Azt hittem, a vaj elég zsiradékot ad.
Via mondta
Én se, csak ettem. :/ Akkor általában tej sincs benne, meg kevesebb tojás. Smucigmuffin. De akkor meg minek, csak egy cukros-zsíros gombóc. Bleh.