Rachael Ray amerikai főzős háziasszony, de nem az a mesterszakács-fajta, mint mondjuk Nigella vagy Rachel Allen, hanem inkább a praktikus, „essünk túl rajta, de legyen finom és tápláló” hozzállást képviseli. Van neki egy jó kis magazinja, főként recepteket tartalmaz, úgy hívják, hogy Every Day with Rachael Ray, ha esetleg külföldön jártok és látjátok, érdemes beszerezni az aktuális lapszámot, dugig van gyors receptekkel (túlnyomórészt húsos mindegyik). A szeptemberi lapszámban egy nagyon érdekes ötletet mutat be: főzz egy napig, és készíts hatalmas adagot 5 ételből, ami aztán 20 további étel alapanyagául szolgálhat. A továbbgondolt ételek a kész alapanyagok miatt már maximum 20 perc munkaidőt igényelnek, így gyorsan kerülhet vacsora az asztalra.
Az 5 dolog, amit meg kell főzni, a következő:
- sült disznóhús (16 pohárnyi lesz): simán megsüti a disznóhúst és cafatokra szedi
- paradicsomszósz (10 pohárnyi lesz): egy konzerv paradicsomból készült, fokhagymával ízesített alap szósz
- sült zöldségek (16 pohár lesz): tepsiben, kevés olajon, fűszerekkel süt meg kaliforniai paprikát, tököt vagy cukkínit, hagymát
- sült csirkecomb és -mell vegyesen (12 pohárnyi lesz): sütőben süti meg
- rizs piláf (15 pohárnyi lesz): egy hagymával, zöldségalaplében megfőtt, zöldborsóval kiegészített rizs, gyakorlatilag rizibizi
Ezen a blogon angol nyelven megtaláljátok az építőelemek receptjeit, a felhasználási módot (hogyan kell lefagyasztani, stb.), aztán néhány példa receptet is, hogy mire használható fel. Ez a blog is ír a cikkről, itt is találtok recepteket.
Rachael így használja az alapanyagokat:
- a húsokat levesben, szendvicsben, salátában használja fel, illetve a piláffal együtt gyors rizses húst készít belőle
- a paradicsomszósz főleg tésztaételekben kap szerepet
- a sült zöldségeket salátába, lepényekbe, pitába, tésztára teszi
- a rizs köreten kívül még levesbetétként is szolgál
Nem tudom, vegaként milyen opciók lehetnek a húsos elemek nélkül, mindenesetre az elgondolás nagyon tetszik, és elkezdtem rajta járatni az agyam valami hasonló megoldáson — ha nem is 20 napra előre, de néhány napra előre nem rossz, ha van egy alap dolog, amit utána már fel kell turbózni, és sűrű napokon mégis van normális étel az asztalon.
Rachael hivatalos honlapját itt találjátok, ezen is szerepelnek gyors receptek.
Ti szoktatok előre főzni? Milyen sokoldalúan kihasználható alaphozzávalót szoktatok nagyobb tételben elkészíteni?
Timi mondta
Nagyon jó ötlet! Bár amilyen viszonyban én a konyhával vagyok, igazából annak örülnék, ha húsz perc főzés – húsz nap vacsora lenne. :D De mindenképp fogok próbálkozni.
minimano81 mondta
A második képen akadt meg a szemem, mert PONT olyan zárhatós zacskót keresek mindenhol! Esetleg tudtok tippet adni merre találok?
Via mondta
Sajnos ilyen elhúzós zacskót nem tudok, de elhúzó nélküli műanyag zacskó van az IKEÁban.
minimano81 mondta
köszi a tippet, ma sikerült is beszerezni! :)
Green Zebra mondta
Húzós van dm-ben.
Zee mondta
Én hamburgerzsömlét és húst fagyasztok nyersen, pizzát, zsömlét, kiflit. Néha maradékokat.
De jó lenne mindez magyarul, sosem fogom lefordítani :(
AnyaSporol mondta
Hát ezek szupi ötletek, valamikor annyira nincs kedvem főzni, hogy már fáj, főleg két gyerek mellett, bár ők tésztát, tésztával is képesek lennének ellenni! Sült zöldséget nem is tudtam, hogy le lehet fagyasztani, én cukkinit, padlizsánt, paprikát, lilahagymát szoktam sütőben sütni olivaolajjal. Múltkor egy nagy adagot dobtam ki :( De már rá sem bírtam nézni a nagy vendégeskedés után! Igaz csak két fakkom van, de ha minden jól megy lesz egyszer nagyobb hűtőm, már csak bebizonyítom, hogy mennyit spórolok vele!!!! :))
Kriszta mondta
A zsiradékot (vajat, olajat) tartalmazó kelt tészták jól fagyaszthatók. Így croissantból, zsemléből, kifliből, fahéjas csigából általában nagyobb adag készül, és egy részük megy a fagyasztóba. Lasagne is mindig nagy tepsiben készül, így egy-két adag abból is a fagyasztóban köt ki. :) Gyerekeim nagy kedvence a húsleves, amit szintén nagy fazékban érdemes főzni, így abból is el tudok tenni, és nem kell olyan gyakran főznöm. Vega létemre ha mondjuk pörkölt főzésre adom a fejem, hogy a család kedvére tegyek, akkor abból is nagyobb adagot készítek, hogy legközelebbre is maradjon.
Tortilla fagyasztás jó ötlet! Legközelebb kipróbálom.
Via! Kukorica lisztet vagy a CBA-ban veszek, vagy ún. Kukorica lepénylisztet a Tesco-ban. (Egyébként fele-fele arányban teszek bele kukorica és búza lisztet, tisztán kukoricaliszttel még nem próbáltam.)
Via mondta
Köszi, akkor majd keresem. Esetleg leírod a tortilla receptjét? :)
Kriszta mondta
Tortilla recept: (Magyar konyha szendvicses különszáma alapján) 30 dkg liszt (én fele-fele arányban használok búza és kukorica lisztet), 1 kiskanál só, 1 kiskanál sütőpor, 5 dkg vaj (én szoktam még pár evőkanálnyi olajat is tenni bele, hogy ne törjön annyira, ha kihűl), 1,5 dl langyos víz (de nem szoktam mérni, mivel a kukorica lisztnek más a vízfelvevő képessége), az a lényeg, hogy egy puha, rugalmas tésztánk legyen, ami nem tapad a tálhoz sem és a kezünkhöz sem. Majd 8 felé osztva, gömbölygetve, folpakkal letakarva szobahőmérsékleten fél-egy órát pihentetjük, majd kb. 20 centis körlappá nyújtjuk egyenként a 8 gombócot (folyamatosan, nyújtom, sütöm), és nagyon forró, száraz serpenyőben, mindkét oldalát 1-2 perc alatt megsütjük.
Kedvenc „feltétem”: hummusz, tejföl, reszelt sajt, reszelt répa, uborka, paradicsom, salátalevelek.
kata74 mondta
Szia Via! Eddig csak olvasgattam, de ez most számomra aktuális téma.
Én már egy ideje főzök, mondjuk mindíg csak egy hétre előre. Egyszerre 2-3 óra munka, aztán hétközben 20 perc maximum. Hiszen csak egyszer kell hagymát pucolni, húst sütni, stb. Nekünk bevált, s még a spontaneitás is belefér – nem mindíg ugyanaz sűl ki ugyanazokból a hozzávalókból. S mivel évek óta vezetem, hogy mikor mi a menű, gyorsan megy az adott heti menűsor és bevásárlólista összeállítása.
S itt jönne a kérdés. Már egy ideje kacérkodom is a gondolattal, hogy kicsit kipofozva és az időtartamokat, főzési fázisokat pontosan lemérve felteszem a netre az egészet, de azért ez elég sok munka, s nem tudom lenne-e rá igény. Szerintetek?
melarossa mondta
Kedves Via és Kata74!
Eddig még nem szóltam hozzá a bloghoz, csak hetek óta olvasgatom (már függő vagyok, reggel ez az első). A lakás határozottan csinosabb, zónázni most kezdtem, de még tart a a lakásfelújítás, meg háziállatunk is lett, így még nem tudom teljesen tartani az időket. De látványos, és jobban is élvezem.
Via, írtál valahol arról, hogy a vasalás hogy kap helyet a progamban? sehol sem találom.
Kata, szerintem sokunknak hasznos lenne a gyakorlati tanács. Én minden nap főzök, hol este hulla fáradtan másnapra, hol aznap reggel hulla álmosan. Hamar elegem is lesz belőle, főleg, hogy ötletem sem sok van. Én várnám a segítséget, előre is köszönöm :))
Via mondta
Szia!
Itt a vasalós cikk: https://www.urban-eve.hu/2011/01/04/tippek-vasalashoz/
Bimb mondta
Ó, azok a boldog hűtőláda tulajdonosok! Nekem akkora fagyasztóm van, hogy két-három csirkénél több nem fér bele. Töltött káposztát csak akkor eszünk, ha hazamegyünk a szülőkhöz, és ők küldenek a hétköznapokra.
Nálunk a több napi főzés maximum annyit jelent, hogy négy adagot főzünk egyszerre, így kétszerre esszük meg.
Via mondta
Nekem két polcom van a hűtő aljában. Fagyi van benne, fagyigép, spenót meg gyalult tök. Kiegyensúlyozott étrend. :P
Bimb mondta
A fagyigépet is hűtőben kell tartani?
Green Zebra mondta
A fagyigép tartályát igen. Létezik már kompresszoros is, az azonnal hűt, dehát az ára…
Nálam ma karamellfagyi készül. Sajnos már el is fogyott.
Via mondta
Igen, ahogy mondod. :) A belseje lakik benn.
Csoszi mondta
Ezt én sem értem:) Amúgy én nemrég vettem egy tök jó tésztaételes könyvet, rengeteg húsmentes, zöldséges ötlet van benne:) Nyami.
maris mondta
Én mindig előre főzök, ha nem is 20 napra.
A fagyasztóm elég pici, szóval nem annyira alapanyagokat és félkész ételeket tárolok benne, hanem inkább több adagot főzök a konkrét ételből, és félreteszek 1-2 dobozzal azokra a napokra, amikor valamiért nincs időm vagy kedvem főzni.
Mondjuk általában van, mivel az egyik hobbim :-D – de közbejöhet egy buli, színház, vagy hosszú hétvége valahol, szóval ilyen esetekre jó.
Néha olyanokat szoktam, hogy veszek sok darált húst, és akkor lesz belőle fasírt, spagettiszósz, meg rakott és/vagy töltött akármi. Vagy különbözőképpen darabolt húst rakok el: pörköltnek, tokánynak, meg szeletben mondjuk rántani vagy hirtelen kisütni.
A tartalékkajákon kívül még gyakran fagyasztom a maradékokat, pl egy marék reszelt sajt, ami kimaradt, most épp van 2 hamburgerhús, amit valamiért nem sütöttem ki, vagy egy fél kenyér, mert látszott, hogy nem fogom tudni megenni, esetleg egy fél zeller, mert nem kellett az egész a paradicsomlevesbe.
Szóval így :-D
balure mondta
Két válogatós csemetém van, limtált ízléssel a gasztronómia világában. Így aztán főzök egyszer a válogatósoknak – most éppen a grízes tészta a menő-; plusz a vega férjemnek és ha a fogamra valót szeretnék, akkor magamnak is. Nekem ez utóbbihoz jó Rachel ötlete.
rebeka527 mondta
Szia Via!
Örülök, hogy idetaláltam az oldaladra, nagggyon jóóó! :o)
Én nagyon sok mindent szoktam fagyasztani, nehéz átállni a több fős háztartásról az egyszemélyesre, így mindig van maradék. Tapasztalataim szerint a készételekből jól fagyaszthatóak a rakott ételek (kivéve rakott krumpli), de a rakott cukkini, káposzta, karalábé, stb. jól bírja a fagyasztást. Töltött és székelykáposztát is szoktam eltenni, főzelékfélékből inkább csak spenótot, sóskát, de azt előre nem főzök, csak ha marad, hiszen úgyis gyorsan elkészülnek. Félkész ételeket viszont jobban megéri előre elkészíteni, pl. levesalapokat szoktam főzni, ha csontos húst (tarja, karaj, csirkemell, comb, stb..) veszek, akkor elkészítés előtt kicsontozom, 1 fej hagymával és némi sóval addig főzöm, amíg a húst leválaszthatom a csontjáról. Gyors leveseket lehet készíteni, nagyon jók zöldborsóhoz, zöldbabhoz, gombához. Gombát és cukkinit is szoktam fagyasztani, az a titkuk, hogy meg kell sütni őket hagymával, sóval, így nem lesznek kiengedés után szivacsosak, a benne lévő olaj miatt nem fagynak kőkeményre, így ha nylonzacskóban ellapítva fagyasztom őket, annyit török le, amennyi éppen kell. A padlizsán is bírja a fagyasztást, sütés után meghámozom, lecsöpögtettem, bezacskózom, és bármikor elővehető, akár krémnek, akár salátának (na mondjuk ahhoz nem túl esztétikus, de ízre jó) musszakához… Házi vajastésztát is fagyasztok adagonként (quische-hez), kiveszek egy adagot, ha laposan volt fagyasztva, gyorsan kienged annyira, hogy belenyomkodhassam a pieformába, elősütöm, rá a fagyasztott cukkíni, vagy gomba, 2-3 tojásból, tejfölből, sajtból, fűszerekből egy öntet, és fél óra múlva illatozik a vacsi. Pörköltféléket mindenféle húsból, és csak köret kell hozzájuk, bácskai v. tavaszi rizseshús, bakonyi „szelet”, hortobágyi palacsinta (ja, azt is szoktam fagyasztani, folpackkal elválasztva).
Nagyon várom a többiek ötleteit, mindig szeretem ellesni a jól bevált konyhatitkokat!
Via mondta
Szia!
Én is örülök, hogy idetaláltál. :) Gombát hasonlóan fagyasztok én is, pizzára tök jó. A cukkínis ötletet is köszi! Lehet, hogy majd csinálok ilyen keverékeket, és gyors tésztaragunak szuperek lesznek. :)
Emese mondta
Nekem főtt rizs van most adagonként lefagyasztva a mélyhűtőben (basmati), én nem érzem a különbséget (főleg ha melegítős munkahelyi ebédbe viszem), és úgysem tart tovább 10 adag rizst főzni, mint kettőt, úgyhogy szerintem praktikus.
Pörköltet szoktam még, amit főzelékfeltétnek használok, meg irdatlan mennyiségű fasírtmasszát, különböző formákban (hamburgerpogácsa, ici-pici húsgolyó), ez is mehet főzelékfeltétnek, vagy sk. hamburgerbe.
Fahéjas csigát :-) Amit az itteni recept pici átvariálásával csinálok. Jól lehet a kelt tésztákat fagyasztani, és a második kelesztést a kiengedés után megejteni, amíg a sütő melegszik. Így több adag cucchoz elég egyszer felszórnom liszttel a konyhát (igen, én ilyen stílusban nyomom, sajnos :D)
Töltött káposztát is szoktam, mert azt sem állok neki 2-4 főre készíteni, de kettőnk közül csak én szeretem.
Készre sütött zöldségeket viszont nem, mert azokat amúgy is max. 10 percig párolom, az meg bőven belefér a 20 perces főzésbe.
Paradicsomszósszal sem szoktam vacakolni, mert a hagymapucolástól a pépesítésig az is megvan negyed óra alatt.
A főzelékfélék fagyasztása pedig sajnos nem vált be. nem marad meg a sűrűsége sosem felengedés után olyannak, amilyennek szeretném.
Via mondta
Igen, a paradicsomszószt én se értem, miért készíti el. Főzelékekkel ugyanez a tapasztalatom, valahogy „vizesek” lesznek…
KicsiKato mondta
Nálam a tortilla az, ami mindig van a fagyasztóban. Egyrészt megsütni hatot kb. 5 perccel több meló, mint megsütni kettőt, másrészt a belevalóktól függően remek reggeli/ebéd/vacsora lehet belőle anélkül, hogy teletömném magam kenyérrel, rizzsel vagy tésztával.
Via mondta
Hol veszel kukoricalisztet?
PinkTulipMom mondta
Köszi Via, pont jókor jött ez a bejegyzés! :)
Juliaspitz mondta
Via! Idén a gyerekek (3) itthon szeretnének enni suli után, én pedig annak ellenére, hogy dolgozó anyuka vagyok, szívesen bevállaltam. Nem is tudod, milyen hasznos, hogy felhívtad a figyelmet Rachel honlapjára! Éppen hasonló mankókat próbáltam ötletelni, itt viszont kész bevált receptek vannak. Köszi!!!
Via mondta
De jó, örülök, hogy bejött! :) Pont ilyen esetekre jó Rachel gyors és praktikus hozzállása. :)