Na, végre találtam egy tökéletes ábrát, ami megmutatja, én hogyan szoktam felcsíkozni a zöldsalátát, vagy bármilyen leveles zöldséget, zöldfűszert (pl. bazsalikomlevelet), főzelékbe valót (pl. kelkáposzta). A receptekben úgy szoktam elmagyarázni, hogy feltekerem, mint egy szivart, és utána aprítom, de a fenti képen ez gyönyörűen látszik. A technika hivatalos neve egyébként chiffonade (sifonád). Persze, ha tudtátok, akkor nem szóltam. :)
A kép az Everyday with Rachael Ray magazinból van, és klikkre nő.
pakmabb mondta
Nekem anyukám azt mondta, hogy jobb a salikat is kézzel összetépni, mert a fémmel érintkezés nem tesz jót neki… nem tudom mi az egzakt ok, mert ennyire ne figyeltem kicsi koromban a konyhában, csak azt jegyeztem meg, hogy kézzel kell! :)
Via mondta
A padlizsánra is mondták régen, hogy csak fa késsel szabad vágni, mert megbarnul, de ez csak az aluminium miatt volt, és ma már nem abból készítik a késeket, úgyhogy szabad vágni. :)
kkriszta mondta
Akkor feleslegesen bravúroskodtam az életlen fakésemmel meg a műanyag palacsintafordítómmal? Mégse vegyek 44 ezerért kerámiakést?
Via mondta
Szerintem ne. :)))
kkriszta mondta
Ó, szia! Te még itt?
Via mondta
Most állok csak neki. :)) Még a Things I Love Thursdayt meg se írtam! :)
kkriszta mondta
Vagy mégsem? Én még maradok: igen lassan kel a briósom.
Így mára van alibim, de tényleg irtó nehéz időben ágyba kerülni. Megrögzött bagoly vagyok és nagyon tisztelem az életmódváltókat, akik át tudnak állni a korán fekvők táborába. De mire a lakás ragyog, majd ez is menni fog, ha kicsit döcögősen is.
Via mondta
Nekem ma nagyon hosszú napom volt, eleve tízre végeztem a munkámmal, akkor álltam neki a mai bejegyzéseknek… Mindjárt megy ki a TILT, aztán süvítek aludni. :)
A briósból tegyél nekem egyet félre! :))
kkriszta mondta
Szívesen! Már délután is készült egy adag és nagy siker volt, amint látod. Azért jobb lett volna reggel nekiállni, már alhatnék.
Via mondta
Ha fenn van a neten a recept, elküldöd a linkjét? Felcsigáztál. :))
Green Zebra mondta
Csak emiatt szerintem se vegyél, pláne ne 44 ezerért. De! Nekem nemrég óta van egy (akciósan 10 ezerért). Leginkább zöldségekhez használom és hihetelen vékonyra lehet vele szeletelni bármit. Vigyázni kell vele, mert nagyon éles, de épp ezért nagyon könnyű vele vágni. Magamtól nem gondoltam volna, hogy nekem ilyen kell, de tényleg nagyon-nagyon klassz!
belleballina mondta
Nekem is lenne egy jó tippem a füszer aprításhoz. a leveleket mosás után egy müzlistálkába vagy csészébe teszem, és egy ollóval felvágom.. ezt sem én találtam ki :-))
terika mondta
Én kis naív … azt hittem, hogy ezt a technikát én találtam ki :D
Via mondta
Kollektív tudattalan. :))
Eszter mondta
Szívből ajánlom Joanna Farrow Főzőiskola könyvét, ami tul. egy album a konyhai technikákról. Egy kicsit alap is, de különlegességek is vannak benne. Drága, de én pl. akciósan be tudtam szerezni, és abszolút megéri. Én most olyan könyvet keresek, amiben a hozzávalókat mutatják be, képpel, leírással. De olyat szeretnék, ami már a különböző fajtájú sót, cukrot, olívaolajat, stb. is bemutatja. Látott már valaki ilyesmit?
Via mondta
Én csak olyat láttam, ami részletesen taglalja a húsokat és nyúzott állatok vannak benne, köztük nyuszi meg minden aranyos, ami szívemhez közel áll egyben és szőrösen, szóval inkább nem vettem meg. Nyilván húsmentes konyhatechnikai könyvet meg nem fogok találni, úgyhogy inkább tanulok onnan, ahonnan eddig: anyutól, netről, BBC Good Food. :)