Bevallom, nagyon szeretem a tojáslevest, bár valamiért nem készítem gyakran. Pedig készíthetném, mert egyszerű, olcsó, és finom is — mindig a sulimenza jut róla eszembe. Nem nehéz elkészíteni, főként azért írok róla, hogy ne felejtsem el megint olyan könnyen, és hogy Titeket is emlékeztesselek rá, mert nagyon jó kis leves ez. :)
Hozzávalók 2 nagy adaghoz
- 1 evőkanál vaj & 1 evőkanál olaj
- kis vöröshagyma negyede, apróra vágva
- 1 púpos evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 7 dl víz
- só
- 1 babérlevél
- szárított zöldségek (azaz bio vegeta – ilyen, én mindenbe belerakom, nagyon jó)
- 2 tojás felverve
- 2 tojás egészben
- ízlés szerint cukor és ecet (min. 2-2 teáskanál, attól függ, ki mennyire savanyúan szereti)
A zsíradékon megfuttatom a hagymát, majd belekeverem a lisztet. Lehúzom a tűzről, belekeverem a pirospaprikát, aztán felöntöm a vízzel. Sózom, beleteszem a babérlevelet, a szárított zöldségkeverékből egy keveset, és hagyom felforrni. Közben két tojást felütök egy kis tálkába, és villával felverem, mintha rántottát készítenék. Ha felforrt a leves, beleöntöm a tojást, közben fakanállal végig keverem a levest, hogy “szálas” legyen. Újra hagyom felforrni (a hideg tojás lehűti a levest), ezután pedig felütök még egymás után két tojást, és ezúttal nem keverem el őket villával, hanem egyben hagyom, és így eresztem őket a levesbe. Nem kavargatom meg a levest, hagyom, hogy a tojások egyben maradjanak – fedő alatt pár perc alatt meg is van. Ízlés szerint lehet cukrozni és ecetezni a végét, kis lépésekben haladva, mert utólag mindig lehet pótolni, de kivenni nehézkes. :) Úgy tálalom, hogy mindenkinek a tányérjába jusson egy-egy egész tojás.
Amúgy a kihívás kapcsán megnéztem a Horváth Ilona szakácskönyvben, hogy ő hogy készíti – tojásos levesnek hívja, és tejfölt is tesz bele.
Koszi az otletet, mara megfoztem, egesz heten egyedul vagyok a kicsivel delben, igy tobzodom majd a retro kajakban amit a csaladbol a tobbiek meg sem kostolnanak :))) nagyon finom lett, egy kis komenymag meg elkellne bele, de majd legkozelebb.
Anyukám repetázott belőle, pedig eddig váltig hitte, hogy utálja a tojáslevest :D
Üdv a klubban, Le Maman de La Petite Manon!
:) Nálam is ez lesz most hétvégén! Nagyon szeretem – de csak az Anyu-féle tojáslevest (a menzásat is megettem anno, de a kettő ég és föld…). Másodiknak tepsibe öntögetős rétest csinálok :D
Az enyémben is van felvert meg egész tojás is, de köménymag nincs! :) Paprikás-cukros-ecetes. :) Egyébként köményből csakis őröltet használok, az egészet én is utálom, ha valahol véletlenül van stanglin vagy kiflin vagy sajtos tallérban, kipiszkálom rendületlenül. :)
Nekünk amikor a gyerekek kicsik voltak, és folyton a nappaliban játszottak, akkor volt ott valami nagy kosár,vagy doboz, amikbe gyorsan bele lehetett hajítani a játékokat, ha nagyon gáz lett a helyzet….
Én is pont most csináltam a múlt héten, mert a pici fiam azt mondta, ez a kedvence az oviban… (Ez előtt legalább 2 éve nem volt). Én még teszek bele egy csomó őrölt köményt.
Én is az ovis menza miatt csinálok mostanában, de a lányom szerint az oviban jobb!
Hú, nekem meg majdnem ez az egyetlen olyan kaja, amit nem bírok! :)
csatlakozom smartalex-hez: SOHA nem bírtam még rávenni magamat, hogy belekóstoljak! Ugye, smartalex, úgy néz ki, mint valami, amit egyszer már megettek?…:P
bocs a fanoktól!!! :))
Én sajnos belekóstoltam párszor:(………….nekem pont ezért nem is a külsejével vagy az állagával van bajom…………..nem vagyok egy nagy tojáskedvelő,meg a köménymagot sem szeretem, biztos az is a gond:( De aki szereti, annak jó étvágyat hozzá! Amúgy apa egyszer csinált egész tojásos verziót, valahogy új főzte meg, hogy egyben maradt benne a tojás, az ehető volt, de azért nem szoktam rá :)
Mintha tudtad volna, hogy hetek óta tojáslevesre éhezem (na igen, hiányoznak a gimis évek, amikor a menzán minden nap ettem meleg ételt), és csak egy jó receptre várok! ;)
Most jöttem vissza ebédről………………..és mit ettünk? Tojáslevest:-D
Nahát, ez olyan, mint az én rongyoslevesem!:-) Az én nagyim máshogy csinálta, rántás nélkül és sok, friss petrezselyemmel, de a lényeg a tojás, ami engem rongycafatokra emlékeztetett, ezért rongyoslevesre kereszteltem.:-)
Abszolút korrekt elnevezés! :)
nyami az egyik kedvencem:) nálunk elég sűrűn van pont mert gyorsan elkészül és tojás majdnem mindig van otthon hozzá:))
Nagyon-nagyon kedvelem a “comfort food” kifejezést. Nekem a köménymagos rántottleves az abszolút comfort food, az illatától kényeztett gyermeknek érzem magam nagyanyám konyhájában. Szeretem üresen, vagy cérnametélttel, vagy tojással…
Ennek hála szoktam le a zacskós meg kockalevesekről, mert ugyanannyi idő alatt elkészül, és legalább tudom, miből van. Alig várom, hogy hazaérjek és megfőzhessem!
Pont azon gondolkodtam, hogy mi legyen a következő húsmentes retro menüm levese. Már tudom, köszi…:)
A második fogás túrós csusza volt utána, szélesmetéltből. :D Nagyon retrón nyomtuk mi is tegnap, bár nem direkt. :)
Nálam most a spenót volt soron…:) De a paradicsomleves, túrós batyu is jöhet…A túrós csusza pedig nagy kedvenc…:)
Azt csak levelesen szeretem, tésztaszósznak vagy ilyesmi. A sóskafőzelék viszont jöhet, de csak nekem. Az a “szinglikajám” (amikor egyedül vagyok itthon, és csak magamra főzök :)).
Paradicsomleves ma lesz! :) Túrós palacsinta elég lesz utána, mert tortellini lesz a levesben. Ez is jó retro. :))
Ja, és a nagymamámnál a savanyú tojás az nem egy leves volt, hanem főétel. Csinált egy barna rántást, amit csak kevés vízzel öntött fel, tett bele cukrot, meg ecetet, meg babérlevelet persze, de olyan főzelék állagú volt az egész, ebbe ütötte a tojásokat. És krumpligombóc volt hozzá, az a fajta, amit levesbetétnek is szoktak készíteni.
Én teszek bele köménymagot is, meg fokhagymát! (Igaz, így ebből már a rántott levesnek, meg a tojáslevesnek valamiféle hibridje keletkezik, viszont szerintem sokkal finomabb, mint bármelyik eredeti, szóval próbáljátok ki! :-)
Nagyon jó emlékeim vannak a tojáslevesről. Amikor a fiammal voltam terhes a szomszédban lakó legjobb barátnőmhöz hetente kb. 2x átmentem este, amikor a fiúk nem voltak otthon és a vége mindig az lett, hogy “Főzzek egy tojásleves? “. És főzött… Nagyon finomat. Nekem azóta sem sikerült olyan finomat. Ebédre kipróbálom a Te receptedet. :)
Én is szerettem anno a menzásat, a többiek nem annyira, de nálunk otthon ez a fajta tojásleves a menő:
https://www.nosalty.hu/recept/savanyu-tojasleves
Megfőzök egy nagy ibrikkel és pikkpakk elfogy, pedig a párom a menzásat nem is szereti :)
Azt hiszem, holnap veszek ecetet és ezt kis is próbálom. Hazai ízek…hm, de finom lesz!