Reggelre szerettem volna kenyeret varázsolni, mert elfogyott, és tudtam, hogy nem lesz kedvem elmenni frissért. A hűtős kenyeret nem készítettem el időben (24 órát kell kelnie, és még reggel is várni kell a sütésével, addig meg nem bírjuk ki reggeli nélkül, szóval arról lekéstem), eljött tehát az ideje, hogy megcsináljam Viki kenyerét, amit jó pár hónapja ajánlgat már. Semmi spéci nem kell hozzá, se a hozzávalókat, se az eszközöket illetően, és pékmesternek se kell lennünk. Feladom erre a hétre extra hétvégi kihívásnak, hogy mindenki süsse meg, az is, aki fél a kenyértől! :) Tegnap este bő két óra telt el onnantól, hogy kimértem a lisztet odáig, hogy kivettem a sütőből. Isteni, ropogós, és pompásan befűtötte a konyhát a forró sütő, aminek külön örültem. :) A friss kenyérillatról nem is beszélve.
Hozzávalók egy veknihez
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag porélesztő (vagy 2,5 dkg friss, de porélesztővel még egyszerűbb)
- 3 dl langyos víz
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
Egy tálban össze kell kutyulni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem hagytam annyit dolgozni, mint egy hagyományos kelttésztánál.) Ragacsos, sűrű nokedli-tészta lesz a végeredmény. 1,5 órát hagyni kell pihenni, addig szépen megkel.
Egy jénai tálban kell sütni, aminek van teteje is. Betesszük a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítjük fel 230°C-ra — ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam úgy, mint itt a videón – jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kiveszem, leeszkábálom róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé belebűvölöm a kenyeret. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sül fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
Fantasztikusan finom a héja, az íze a tej miatt enyhén édeskés. Pompás “vészhelyzet”-kenyér, és sokkal tartalmasabb, mint a bolti fehér kenyerek (venni egyébként csak teljes kiőrlésűt szoktam, de az s.k. fehérlisztesek sokkal jobban bejönnek, mint a boltiak, és megemészteni is könnyebb azt, amit én sütök – lehet, hogy placebo, de ez van :)). Köszönöm a receptet, Viki, új kedvenc született. :)
Dailymaily mondta
Szia, köszi a receptet
sokszor megsutottem mar! Nagyon szeretjuk!
Olykor kis valtoztatasokkal is, mint peldaul teszek a tesztaba ket kanal krumplipure port es/vagy ugyanennyi magot.
Azzal a kanallal keverem, amivel a sot es a cukrot beleteszem. Ha megkelt, keverek rajta es belekanalazom a hideg, papirral belelt jenaiba.
Hidegbe igen! Par csepp viz a tetejebe es mehet is a hideg sutobe! A sutom kb 10 perc, mig bemelegszik, igy egy orat sul 225fokon, amig szep barna nem lesz!
Noémi mondta
Végül teljesen elpárolgott a víz a tepsiből és így meg is pirult. Párom azóta is rájár. Hajnal 5 kor felkeltett megkérdezni, hogy van-e még a finom kenyérből :)! Ezúton is köszönöm nektek a receptet. Régen is próbálkoztam kenyérrel, de az kihülés után megszáradt, és borzasztóan tömör lett .
Noémi mondta
Juhuuuu megbarnult sikerült! Csodás! Soha többet nem veszek kenyeret!
Via mondta
Örülök, hogy meg is oldódott. :) Mi segített végül? Kivetted a vizet, vagy csak várni kellett?
Noémi mondta
Segítség! Nem akar megbarnulni a kenyerem. Nincs teteje a jénaimnak tettem be vizet a sütőbe. Ki kell vegyem, hogy megbarnuljon?
madina mondta
Sziasztok!
En ma sutom masodszor, mar kel, bar ez csak fele akkorra adag lesz, mint az eredeti recept. Az elsot penteken sutottem, szombaton vagtuk fel, es ma reggelire fogyott el az utolso ket szelet belole. (Szerda van.) KOSZONOM Livia, hogy megtalaltad es megosztottad Viki kenyeret, es ezuton koszonom az eredeti szerzonek is! :) Pompasak vagytok! :)
madina mondta
Utoirat: A jenaim also reszenek atmeroje 18 cm, a felsonek 22 cm. Ebbe belefert a teljes adagos kenyer. A gyurasnal meg vett fel boven lisztet a teszta mindket esetben, de nem artott neki. Arra figyeljetek, hogy lisztes legyen a kenyer alja, hogy ne ragadjon a jenaiba, ha megis ragaszkodna a sules utan, akkor hagyjatok kihulni a formaban, utana kijon magatol. A sutesi ido felezett tesztamennyiseg eseten sem valtozik. Bar en a biztonsag kedveert elobb csak 20 perce raktam be fedostul, utana kukucskalas utan meg 5 percet hagytam, es csak aztan vettem le a tetejet a maradek 10 perces eloirtra, de most, felvagas utan latom, hogy nem artott volna az az 5 perc. Igy is eheto, csak nem olyan “szaraz” a kozepe, mint az elso alkalommal.
zsoka1 mondta
Viki,Via ma én is megsütöttem ezt a kenyeret isteni finomra sikerült.
Köszönet érte.
Én ezt már máskor is sütöttem,de mindig a kukába landolt.
Most megint megcsináltam,de úgy ahogy ti,és hajtogattam is.
Sikerült.
Katie mondta
Még csak 1x használtam, szintén a te receptednél, a fokhagymakrémlevesnél, de az más tészta :)
De majd kikísérletezem a kenyérnél, hogy miként működik és beszámolok róla. Btw – köszi a vizes tippet, lehet nem jutott volna az eszembe :)
Katie mondta
Sziasztok, nagyon tetszik ez a recept, szeretném kipróbálni én is. Csupán annyi lenne a kérdésem (és lehet, hogy szőke nős a kérdés), hogy ha bio fehér tönkölybúza lisztet szeretnék inkább használni, akkor is ugyanannyi liszt kell bele, mint a sima fehér lisztből? Köszi!
Via mondta
Az marad buta, aki nem kérdez. :) Ne bántsd magad! :)
Szóval: nem dolgoztam még ilyen liszttel, Te igen? Mi a tapasztalatod, több vizet vesz fel? Mert ha igen, akkor esetleg majd pótold a folyadékot, hogy a nokedlitészta-állag megmaradjon.
Csincsin mondta
Szia! Gondolom azóta már megsütötted tönkölybúzalisztből. De hátha mást is érdekel, én is bio fehér tönkölybúzalisztből készítettem, ráadásul rizstejjel. Nagyon finom lett!!!!! A leendő anyósom is megdícsérte :) Köszönöm a receptet!
Via mondta
Egészségedre! :)
A teljes kiőrlésű verziót nálam itt találod: https://www.urban-eve.hu/2012/02/16/2-oras-kenyer-teljes-kiorlesu-verzio/
Eszterc mondta
Szia Via!
Már kb. két hete nézelődök az oldaladon (nem is értem, hogyhogy nem találtam rá korábban). A webcím rémlett valahonnan, hogy már egyszer elém került- de a cím alapján egészen másmilyennek gondoltam az oldalt (nagyzolósabbnak, ahol pl. extra hozzávallókból készült ételeket, vagy drága, márkás ruhákat ajánlasz.) De rájöttem, hogy egyáltalán nem. Nagyon tetszik, tartalmas, érdekes, sok hasznos, használható tanácsot adsz.
Azért ide írok, mert épp ma sütöttem másodszor ezt a kenyeret- remélem most is olyan finom lett mint első alkalommal. Köszi a tippet!
A flylady-s programmal is barátkozom- bár most még teljes gőzzel csinálni nem tudom (még nincs külön háztartásunk, anyósommal élünk együtt- a férjem, a négy hónapos kislányom és én). De ha minden igaz, 1-2 éven belül saját házba költözünk – így gondoltam elkezdek erre az időszakra “gyúrni”:), hogy akkor majd könnyebben tudjam betartani a szabályokat. Nagyon tetszik a programban a pénteki táska takarítás. Erre nagy szükségem van, mert pár perc alatt káoszt tudok benne teremteni.
A csütörtöki listázás is tetszik, igyekszem ehhez a vidám csapathoz csatlakozni:)
Via mondta
Szia! Az ilyen kellemes csalódások mindig boldogsággal töltenek el. :) Kivételesen örülök, hogy nem jöttek be az elképzeléseid! A kenyérhez gratulálok! Abszolút támogatom, hogy “anyós mellett” is FlyLadyzz, hiába lakik ő is ott, a Te részedet meg érdemes most is megtanulni praktikusan rendben tartani. Sok sikert!
stecs mondta
Párszor én is megsütöttem. A párom nagyon finnyás kenyérügyben, de ezt nagyon szereti. Én nem nagyon szoktam kenyeret enni, így a vásárolt kenyerek sosem fogynak el. Ez viszont biztosan elfogy, mert nem szikkad meg és különben is finomabb… :)
Minden ismerősömnek ajánlom!
Köszönöm a receptet!
Lillia mondta
Hetek óta sütögetem ezt a kenyeret, megosztok néhány tapasztalatot:
próbáltam megspórolni a hajtogatást, és csak belekanalazni a formába, de amiatt ragadt le nekem is. Úgyhogy alaposan belisztezett tálcán többször is össze-vissza hajtogatom, egyrészt mert így sokkal magasabb lesz, másrészt akkor nem ragad le, ha minden oldala lisztes. Én is lekenem vízzel (mint ahogy már valaki tanácsolta), ropogósabb lesz, és így szórok rá magokat, mert akkor nem potyog le, ha megsült. Viszont vigyázni kell, nem folyjon le az oldalán a víz, mert akkor megint csak leragad. Amúgy nekünk kicsi ez az adag, én 80 dkg liszttel szoktam, persze arányosan a többi hozzávalót (viszont ha ennél nagyobb adaggal próbálkoztam, nem sült át rendesen, szalonnás lett). Friss élesztővel tényleg sokkal jobb, és egy fél elég a nagyobb adaghoz.
Köszönet Via a receptért!!!!
Levendula mondta
Teljesen felvillanyozódtam, amikor ma rátaláltam a blogodra. Leginkább a kétórás kenyér csigázott fel, volt is itthon minden hozzávalóm. megsütöttem a teljes kiőrlésű változatot. Szóról szóra követtem a receptedet, úgyhogy velem van a baj. A kenyerem lapos lett, beleragadt a professzionális kenyérsütő cserépedényembe! :( A sütőt 230 fokra melegítettem az edénnyel együtt, a tészta gyönyörűen megkelt, kicsit lágy lett, ez igaz, úgyhogy én se nagyon tudtam hajtogatni, ahogy ezt nálad is láttam egy helyütt lejegyezve. 30 percig sütöttem fedővel 10-ig nélküle. Az íze biztosan jó! Ha elfogy próbálkozom újra, hátha több sikerrel járok!
Üdv, L.
Via mondta
Szia!
Köszi a kommentet! :)
Nem tudom, hogy mennyiben változtat a cserépedény, én üveg jénaiban sütöm, és semmi baj nem volt vele. Nincs ilyened, hogy azzal is meg tudd próbálni?
Többiek, próbálkozott valaki cserépedénnyel? Mi vált be?
newra mondta
Végre eljött az a nap is, amikor nincs itthon kenyér :D Megcsináltam :D És nagyon-nagyon fincsi lett :D Mérleg nélkül méricskéltem a lisztet (1 ek = 2 dkg), úgyhogy a folyadék kevés volt, egy löttyintésnyi vizet adtam még hozzá pluszba. A végén meg lekentem vízzel a héját (anyum trükkje, így ropogósabb lesz, meg szebb a színe, bár nem nagyon kell mit tuningolni rajta )
Via mondta
De jó! Nagyon örülök, hogy sikerült! :) A kenegetést kipróbálom legközelebb.
Paris mondta
Segítsetek nekem légyszi! Ma kb. nyolcadszorra sütöttem meg a kenyeret. Elsőre tök jó lett. Másodikra is, és azóta nem akar sikerülni. :( Állandóan leragad, beleragad a jénaiba. Mit csinálhatok rosszul? Mondjuk a sütőm nem a legjobb, nagyon erősen süt… A kenyér szépen megkel, a jénait előmelegítem. Mondjuk nekem annyira lágy a tészta, hogy nem bajlódok a hajtogatással, egyből a jénaiba öntöm. Elsőre még hajtogattam. Lehet ez a gond? Mindig megfogadom, hogy soha többet nem sütök kenyeret, aztán mindig újra kezdtem, hogy majd akkor most. És ma se sikerült.
Anyatigris mondta
Én eddig 2 fajtát váltogattam, mostanában viszont csak ezt sütöm. Isteni és 3-4 napig is puha marad.
Most a barátnőmet “fertőzöm” vele:)
Köszi mégegyszer a receptet!
minimano81 mondta
Kisült az első saját kenyerem, köszönöm a receptet! Hozzá avokádó-krém….hmmm..extra finom! :)
blackcat mondta
viszont ha már itt vagyok. :)
légyszi írd majd meg, milyen élesztőt használsz. én próbáltam már ezt a kenyeret, de nekem nem kelt meg 2 óra alatt. ha hagyom 6 órát kelni, akkor megkel, de a sütőben akkor is összeesik. és nem lesz jó. alig ehető.
nekem dm-es alnatura élesztőm van, abból rakok bele egy csomaggal. fél kiló liszthez elég ez a mennyiség a csomagolás szerint. (és minden máshoz tökjó az élesztő, szóval nem hinném hogy a minőséggel van a gond)
a tiédre mi van ráírva?
köszi!
Via mondta
Dr. Oetker-est (nem az expresszt, hanem a simát) és Aldis sajátmárkást is használtam már.
blackcat mondta
érdekes, pedig a honlapjuk szerint az is fél kiló liszthez való… kár. :( pedig tök megörültem hogy most biztos rájöttem mi a baj a kenyereimmel. :) de nem. :)
na mind1, köszi.
Melinda mondta
Valahol azt olvastam, hogy a só tönkreteszi az élesztő hatását… Ezért én friss élesztővel úgy szoktam, hogy egy fél bögre langyos vízbe beleszórok egy kk cukrot, abban felfuttatom az élesztőt, és azt öntöm a többi vízzel együtt a lisztre, a sót meg a lisztbe keverem bele. (Nem teszek tejet bele, én ezt a kenyeret sütöttem https://bobsii.gportal.hu/gindex.php?pg=7714585&nid=4850928 ).
Vik mondta
Eddig már kb. 10 ilyen kenyeret sütöttem (a barna verziójával együtt) és mindig Dr. Oetker-es élesztőt használtam. Nagyon-nagyon finom, hibátlan – gondoltuk. DE! Most szombaton friss élesztővel sütöttem meg és még lehetett fokozni a jóságot :) Még jobb az állaga! Próbáljátok ki (aki eddig nem tette) ;)
lizz mondta
Ez a kenyérke nagyon jól néz ki és fogyókúra ide vagy oda, én szívesen kipróbálnám, mert a hozzászólások is igazán bíztatóak. Egy gondom van vele: nincs jénai tálam, csak rendes tepsim (magas falú). Valakinek volt esetleg ezzel tapasztalata hogy jénait (nem csak a tetjét) ki lehet-e váltani valahogy a sütés során?
Via mondta
Sima tepsibe menjen a kenyér, és egy másik tepsibe menjen a sütő aljába víz!
lizz mondta
Köszönöm! Betettem, jénai helyett tepsiben sütőpapíron, jénai fedő helyett másik tepsi vízzel alatta, tej helyett víz+tejföl pótlékkal. Most 30 percnél tart és kicsit aggódom, mert nem barnul. Teljesen tészta színe van még mindig, amúgy viszont szép nagy és meg is nőtt rendesen. Első-kenyér izgalmak. :-)
lizz mondta
Megsült! Nagyon szép lett és ropogós a héjja, belül pedig fantasztikusan puha! :-))
Kb. 15 perccel sütöttem tovább (gázsütő), mint a recept szerint, hogy színe is legyen. Nagyon szépen köszönöm Via! :-)
Már a fokhagymás, vöröshagymás, kiscipós verziókról kezdek ábrándozni belőle.
Via mondta
A kiscipósról majd számolj be! :)
lizz mondta
Elkészült a fokhagymás, vöröshagymás kiscipós verzió. :-) 4 kicsi cipó/laska lett egy kenyérnyi tésztából. Jó sok a héjja, kevés a belső része és anyukámnak nagyon izlett. Szerintem máskor is fog készülni. :-)
Inspiráció: a lidl hagymás kiscipója/kenyérkéje.
Vik mondta
Lizz remélem jársz még erre… a kiscipókat hogy sütöd? Nem folynak össze? (Nekem mindig nagyon lágy a tészta és csak a jénai tartja össze.) Tegyek bele egy kicsit több lisztet?
AnyaSporol mondta
Életem első kenyere, tegnap nem sikerült, mert kicsit szalonnás lett, de mára teljesen elfogadható állapotban volt a tegnapi, anyóssal azt ettük, most itt a második is megkelve, kíváncsi vagyok,hogy ma milyen lesz, mert BL 80-as lisztet vettem végre!!
Szerintem házi tejföllel fogom tálalni, meg most készítek töpörtyű krémet, tudom ez téged nem érint! De tuti finom lesz, apámnak meg azt tetszett, hogy milyen ropogós a héja :))) Kösz
Vik mondta
November óta olvasgatom a blogodat – illetve az enyhe kifejezés, hogy -gatom, mert már szinte kényszeresen szeretnék mindent elolvasni, de a regisztrációra azért szántam rá magam, mert nemrég lett kész ez a kenyér és szeretném megköszönni Vikinek a receptet, Neked pedig azt, hogy megosztottad és olyan szinten meggyőztél, hogy bele is vágtam az elkészítésébe és nem tettem félre a tízezer másik recepthez, amit ‘majd egyszer megcsinálok’. Úgyhogy köszi és tényleg őszintén ajánlom mindenkinek, hogy vágjon bele – nulla a kockázat! És csodálatosan finom!
Via mondta
Egészségetekre!! :)
astraaida mondta
kész a kenyéééééééééééééér!!! Nagy siker, nagyon finom:-)
Zsenilia mondta
Én valamit nagyon elrontottam. :( Amikor meg volt a pihentetés nekem akkor is egy ragadós micsodám volt, nem tudtam formázni.
Via mondta
Nem kell formázni. Nagyon lágy, puha, nokedliszerű a tészta. A hajtogatás után csak beleplaccsantani tudod a jénaiba.
Zsenilia mondta
Nagyon örülök! Sikerült így is, mert megsütöttem annak ellenére, hogy nem volt bizalomgerjesztő. :D Kicsit leragadt az alja, de ez biztosan attól volt, hogy nem volt elég meleg a kacsasütőm. Már csak a vége van meg, mindenkinek ízlett.
Köszi a receptet, biztosan többször elkészítem!
mgabi79 mondta
Tegnap, miután a hidegben a 22 hónapossal nem volt kedvem kenyérért sétálni, megsütöttem. Hú, de finom. A gyerekeknek is ízlett, a héj megmaradt nekem. Az a legfinomabb :) És még ma is finom! Köszönöm
Via mondta
Nekem is a héj a kedvencem. :))
BAASAAT mondta
Kész a kenyérkénk!!!!
A férjem aki nagy kritikus,(egyszerű ember Ő, vagy jó,vagy nem) :)))aztmondta ez nagyonjó!3 éves(ma lett annyi) majszolta,olyan édes volt:) Vendégek voltak(tegnapis,ezért nem készült el ),de délelőtt megcsináltam,megmutattam a társaságnak is ,teljesen elvoltak ájulva,ez kell nekem az elismerés:)!!!
Egyébként itt tanyán azért is jó,messzebb van a bolt ,nincs kenyér?hát sütök!
Köszönöm Via!
Via mondta
Igazán nincs mit! :)
anyegin mondta
A felhajtogatásnak nagy jelentősége van, Via? Még sosem sütöttem sütőben kenyeret, ezért kérdezem. :) Viszont ezt kipróbálnám…
Via mondta
Kicsit pofásabb lesz tőle. Nem ördöngősség, és 10 másodpercbe telik, ne hagyd ki. :)
babareka mondta
Az első hozzászólásom az oldalon, de ezt nem hagyhatom szó nélkül! :o) Isteni finom, nagyon jó állagú, szép formájú és tartalmas kenyér sült ki belőle. Köszönöm a receptet!
Via mondta
Szívesen! :)
Progab mondta
Ez a kenyér valami isteni finom! Fél adagból csináltam, mert most csak egy személy részére készült, nem tudtam mekkorára fog megnőni a sütőben (nekem nem nagyon), így kicsit nagyobb edénybe tettem, mint ami tökéletes lett volna, szóval lehet még javítani, de ízre perfect:) Köszönöm:)
betti80 mondta
Méghogy nincsenek véletlenek:) Most raktam be a kenyeret mielőtt a blogod megnéztem volna. Én magokat is tettem a tésztába, mi úgy szeretjük.
Amíg sül, kint hógolyózunk…
Zsenilia mondta
Szerintetek gépben is ki lehet próbálni? Bár lehet, hogy nem lesz jó, mert ezt nem kell dagasztani…
Esetleg valakinek jó gépi receptje? Még nem találtam meg az igazit… :D
Zee mondta
Én mindig ezt csinálom gépben:
30 dkg liszt
1,5 kanál olaj
190 ml víz
1/3 kicsi mérő cukor
1 nagyon púpos mérő só
1 mérő por élesztő
Ebből nagyon kicsi kenyér lesz, de a párom csak a frissen sültből eszik, én meg reggelire 1 szeletet, így a vasárnap este sült péntek reggel fogy el
Szavaa mondta
Én most már a gépet csak dagasztásra-kelesztésre használom, aztán nagy cserépedényben vekninek sütöm meg, de ebből gépben is finom kenyér lesz! : ) A tetejét pedig gépben is meg lehet szórni magokkal vagy bevagdosni sütés előtt, így kevésbé zavaró a kockaforma.
https://szavaa.blogspot.com/2012/01/kenyer-buek.html
gyongyomsari mondta
ja, és picit alakítottam rajta, 1,5 dl tej helyett csak 1,2 dl ment bele, viszont landolt mellé egy evőkanál tejföl is. és hogy ne unatkozzon, meghintettem úgy nagyvonalúan egy kis burgonyapehellyel. A krumplitól és a tejföltől tovább marad puha. mondjuk az elmúlt 10 percben majdnem teljesen elfogyott már….
Via mondta
Egészségetekre! :)
gyongyomsari mondta
a tavaly év eleji fogadalmam az volt, hogy soha többet nem eszem gyári kenyér vackot, tudok én kenyeret sütni, legyen inkább csak az, amit én magam, a két vacsa-vacsa kezecskémmel alkotok. Hát ugye ember tervez…de ahol két kisgyerek van, meg sok háztartási munka, meg nagy ház…megmindenféleamiközbejöhet :) de azért időről időre elcsábulok, kipróbálok egy-egy új receptet. A család persze élvezi, a férjem éppen most szegi meg a 2 órás kenyeret. Esztétikailag kifogástalan (a kenyér is :))
Azt hiszem, csak egyszer alkottam ehetetlen kenyeret, a Hugh-féle szódás ír kenyeret . Az szörnyű lett!!!
most majszolom a kenyérkét, és nagyon fini!!!
köszi, Via :)
BAASAAT mondta
:(
ma nem tudttam megcsinálni,de majd holnap!
Szie mondta
Egyetértek Baasaattal, tényleg gondolatolvasó vagy! :) Mióta mondogatják, hogy hétvégén hatalmas hó lesz, azóta tervezem, hogy ma kenyeret sütök, és kivételesen nem a gépben, hanem sütőben, és friss kenyér illatú lakásból nézem a szakadó hóesést. Végül úgy alakult, hogy csak délután tudtam nekiállni, de kész lett. És amíg kicsit kihűlt, összedobtam egy kis padlizsánkrémet, úgyhogy isteni vacsi lett. :)
BAASAAT mondta
:))))
Mondom ugye!
Via mondta
Holnap sütöm a következő adagot… :)))
Szat18 mondta
Szia Via, ha ma megsütöm, még holnap is finom? Nem szárad meg nagyon hamar?
Via mondta
Dehogy szárad, sőt! Isteni finom volt 24 órával a sütés után is. :)
Arnica mondta
Az mán hogy létezik? Annyit nem érhet meg! ;)
De tényleg – nagyon kritikus szoktam lenni a kenyerekkel, de ez egyszerű is, szép is finom is. Egy nagy baja van: nem lehet neki ellenállni, így oda a fogyókúra!Vajon teljeskiőrlésűből is működik? Esetleg fele-fele?
Via mondta
Itt a t.k. változat, szintén Vikitől, ha lenne itthon t.k. lisztem, ma már azzal sütöttem volna, de épp elfogyott. :))
https://justff.blog.hu/2012/02/04/kenyer_2_dnk_teljes_kiorlesu_liszttel
Arnica mondta
Köszi, ma ezt sütöm meg. Mert néha már kissé unom a gép kenyér száraz rugalmatlanságát – de még mindíg sokkal jobb, mint a bolti, amiben a fő összetevők mellett némi liszt, só és víz is található, mint adalékanyag :(
Arnica mondta
Megsütöttem. Egész jó let, bár kicsit laposabb és tömörebb, mint a fehér, némi nyirkos tapintással (ezek szerintem teljeskiőrlésűre jellemző jellemzők) – viszont a fiaim langyosan falták vacsira. Alig maradt belőle reggelre. Felfedeztem egy szupi tulajdonságát: nem szárad ki akkor sem, ha csak konyharuhába tekerem és semmi nylon-zacskó. Köszi. (A mai adagot a 7 éves fiam keverte be és közben nyalogatta a szája szélét… :) )
Babzsi mondta
Köszönöm szépen!
fxtina mondta
Nagyon jól néz ki! Sajnos, csak egy icipici jénai edénykém van… De szoktam házi kenyeret sütni, végül is az enyém sem tart sokkal tovább: https://fxtina.blogspot.com/2010/03/elso-kenyerem.html
de ezt is kipróbálnám…
ma egyébként 2 órás hóhányás után minipizzákat sütök :)
Babzsi mondta
Még egy kérdés. Tej helyett lehet vizet használni.
Via mondta
Kipróbálhatod úgy is, igen. Biztos nem lesz rossz. :)
BAASAAT mondta
köszi:)
Babzsi mondta
Nincs olyan jénaim aminek teteje is van, másba meg lehet csinálni?
Via mondta
Tegyél egy másik tepsiben vizet a sütő aljára, hogy legyen gőz, a fedőnek ez ugyanis a lényege.
BAASAAT mondta
én már komolyan azt gondolom belelátsz a fejemben,már rég óta tervezem,de egy kicsi félek től.Erre kapok egy ismerőstől egy email”tökéletes kenyér” címen,nem tudja mit akarok csak küldi amire úgy gondolja érdekel,ez volt az első löket,majd úgyis itt a hó(,szeretem,nincs vele gond),meleg van a lakásba gondoltam pont jó lenne kelesztéshez.Most pedig mit kell olvassak itt is KENYÉR !!! megcsinálom!most! kérdés:nem durran szét a jénai?Én annyira féle ettől!Köszi Via!
Via mondta
Dehogy durran, ne aggódj! Amikor hidegen teszed be, akkor se durran, és akkor is felmelegszik. Ráadásul így sokkal folyamatosabb a melegedése, mintha az előmelegítettbe tolnád. Sütésre van kitalálva. :)
PottomPanna mondta
Pont ma este akartam kenyeret sütni, akkor most kipróbálom ezt :D
meme mondta
ez gyönyörű!:-)) nem vagyok nagy kenyeres, de ezt muszáj lesz kiróbálnom:-)
Ilus mondta
Szia, nekem soknak tűnik az evőkanál só és cukor mennyisége a fél kiló liszthez. Szép napot : Ilus
Via mondta
Pedig ennyi ment bele és tök jó lett. :) Csapott evőkanál, nem púpos. De annyit teszel bele, amennyit jónak gondolsz.
agica_t mondta
Köszi, köszi, kösziiii! Ezen a hétvégén nem fogom megsütni, mert már megvettük az e heti 3kg-s kenyerünket, de jövő hétvégére megvan a program!
Egyébként ma kivételesen tudod, honnan találtam ide? Az NLC egyik spórolós topikjában linkelték a bejegyzésedet! :)
Via mondta
Újra és újra belinkelnek az NLC-n, meg a Gyakorikérdések-en is, tök jó. :)
kriszta78 mondta
Te nagyon, nagyon ügyes vagy! Gratulálok az oldaladhoz! Végre egy pozitív hatás, ide járok feltöltődni. Persze, így hogy ragyog az előszoba, könnyű vidámnak lenni! Üdv, Kriszta
Via mondta
De azt is magadnak köszönheted. :))) Örülök, hogy itt vagy!