A dicsőség megint Vikit illeti, a fehérlisztes 2 órás kenyér után a teljes kiőrlésű változatát is többszörösen teszteltük és felvettük a repertoárba. A hozzávalók annyiban különböznek, hogy egy picit több folyadék kell hozzá a t.k. liszt miatt, de más változtatás nincs.
Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (amilyen éppen van, nálam rozs), 20 dkg finomliszt, 1 tasak instant élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 3 dl langyos víz, 2 dl tej.
Az elkészítés teljesen ugyanaz, mint a fehérlisztes verziónál. A kettőt összesen már tízszer sütöttem, és a robotgépes kavargatásról átálltam a “tálban fakanállal”-verzióra, mert könnyebb mosogatni és kevesebb vele a macera. Így is teljesen jó lesz, és tényleg csak addig kell keverni, amíg elegyednek a hozzávalók – méregetéssel együtt öt percen belül megvan az egész. A 1,5 órás kelesztésből néha lett 2 óra is, sőt, volt, hogy elalvás előtt kevertem be, és reggel sütöttem ki – semmit nem változott. A teljes kiőrlésű változat egy kicsit tömörebb és laktatóbb, mint a fehérlisztes, de ugyanúgy isteni, és a héja valami mese. Majd készítek magos verziókat is belőle,
flora11 mondta
Ma este próbáltam ki ezt a kenyér receptet és isteni lett. Hozzáteszem, hogy ez volt életem első kenyere. :-) De nem az utolsó az tuti! Köszönöm a lehetőséget, ha van esetleg új kenyér recepted ne tartsd magadban. :-)
gingerfrog mondta
Segítség!! Szombaton nagyon lelkesen bevásároltam, hogy vasárnap megsüssem ezt a kenyeret, de nem sikerült és nagyon elszomorodtam. Persze, nem hagyott nyugodni a kudarc gondolata, úgyhogy tegnap újra nekiveselkedtem. A második ‘kenyér’ rosszabb lett, mint az első, pedig mindent a leírtak szerint csináltam. Az első is defektes volt kicsit, de úgy ahogy megsült, de a második!? Katasztrófa! Annyira szörnyű lett, hogy csak a teteje púposodott fel. Már kezdtük azt hinni, hogy jó lett, de aztán amikor kivakartuk a jénaibólés felvágtuk, láttuk, hogy a belseje teljesen üres maradt – a tészta meg sem sült, pedig min. 4-5 órát kelt. A dr oetker instant élesztőjét használtam. A sütőmmel lenne a gond?! Gáz sütő, és az alul-felül sütős funkcióra kapcsoltam. Az üveg jénait, hogy tudom úgy lisztezni, hogy ne ragadjon bele a tészta (fél óra suvickolás jött utána!)? Hogy lesz ilyen gyönyörű rusztikus ropogós a teteje? Mit tudnátok javasolni? Addig nem nyugszom, amíg nem sikerül :) nagyon köszönöm a választ!
Via mondta
Elvileg azért nem ragad bele, mert a jénai tök forró. Sajnos fogalmam sincs, hogy mi lehet a gond. Nekem ez a recept még nem csődölt be, mindig ugyanaz történt, mint először.
endi mondta
Régóta hűséges olvasód vagyok, újra és újra találok érdekes témákat az oldaladon. Már régóta terveztem, hogy készítek kenyeret. Ez a recept annyira egyszerűnek tűnt, hogy megcsináltam tegnap este. Graham lisztet és finomlisztet használtam. Sajnos elkövettem egy olyan hibát, hogy nem liszteztem le az alját, így egy kicsit odaragadt, nehezen tudtam kiszedni, de nagyon finom lett! Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet!
Via mondta
Szívesen! :)
nyunyo mondta
Szia! Ki szeretném próbálni ezt a kenyeret, de nincs ekkora jénaim. Szerinted pataki tálban jó lehet? (azt a húsokhoz vízbe kell áztatni használat előtt, lehet hogy itt is működne)
Via mondta
Sajnos nincs ilyenem, úgyhogy nem merek mondani semmit. :( Többiek?
nyunyo mondta
Kb. mekkora a jénaid? Még nem fogtam hozzá a sütéshez, de már csak napok kérdése. Attól tartok, hogy a pataki tál meg túl nagy, így lapos lenne a kenyér benne. Szóval ha valaki megírná, hogy nagyából mekkora jénaiban süti az sokat segítene. Előre is köszi
Via mondta
Kacsasütő, csak kacsát nem látott még. :)
astraaida mondta
néztem a youtubon pár vidot, ott láttam, hogy lehet klasszikus fém edényben is sutni. én így készítettem. van egy nagy edényem, fém, muanyag részek nélkul, uveg tetovel. abban készítettem.
mimozagirl mondta
Úgy szeretném kipróbálni, de nincs jénai tálam! Mivel lehetne helyettesíteni?
Via mondta
Rakj egy tepsiben vizet a sütő aljába. A jénai a gőz miatt kell.
mimozagirl mondta
Köszi! Lehet, hétvégén meg is próbálom! :)
flower_girl mondta
Ez az a téma ami nekem is nagyon megmozgatja a fantáziám :)
Fille, nekem ez a recept vált be t.k. tönkölyliszttel. Nagyon gyors, és finom is, de elég tömör. Aki szereti az ilyen kenyereket, annak szerintem bejön. https://candidareceptek.blogspot.com/2011/03/anti-candidas-kenyer.html
Ebbe kell xilit is a recept szerint, én is úgy készítem. Miért “tilos”, ahogyan írtad?
Ettől függetlenül én is kísérleteztem már csak t.k. kenyerekkel és eddig ez sikerült csak igazán. Kenyérsütőben szerintem nem is lehet ilyen kenyeret sütni.
Ha van valakinek jó t.k. receptje, ne habozzatok megosztani!
(Via, a Te kenyered is szuperül néz ki, de nekem a t.k. kenyér az nem “vegyes lisztes” kenyeret jelent, így valószínűleg nem fogom tudni ezt a receptet használni. Ha viszont át lehet alakítani és valaki ír hozzá kipróbált arányokat, akkor annál jobb!)
Via mondta
Szerintem megpróbálhatod átalakítani, és nem vegyes liszttel csinálni, hanem csak t.k-val, pl. tönköllyel. Annyiban jó, hogy már így keverve is alacsonyabb a GI-je, mint a sima fehér kenyérnek. :)
katy27 mondta
Nekünk ez A KENYERÜNK, csupa nagybetűvel :) https://www.nosalty.hu/recept/teljes-kiorlesu-kenyer Gépben sütöm. A lisztek arányát kicsit megvariáltam, 400 g a tk búzaliszt és 22,5 g tk rozs.
A cukor problémakörben csak félve nyilvánítok véleményt, mivel nem vagyok egy kémia-zseni, de a kelt tésztákba nem azért kell cukor, mert azt eszi az élesztő gomba? Nyilván utána az már nem olyan cukor, mint amikor belekanalazod a tésztába. Ráadásul a belinkelt kenyér van vagy egy kiló, a 2 tk cukor elenyésző mennyiség benne, szerintem a bolti kenyerekben jóval több van.
Fille mondta
Jó kis recept, de jó lenne egy olyan változat, ami nem tartalmaz fehér lisztet és cukrot egyáltalán. mi már régóta kiséerletezünk, de sose sikerült még nagyon finom kenyeret sütnünk itthon.
Graham, rozs, tk tönköly liszttel próbálkoztunk eddig, és rájöttünk h tilos xilitet bele rakni.
DE sajnos nekem szigorúan tilos a fehér liszt és a cukor is, mert pcos és inzulinrezisztenciám van, szóval kisérletezem tovább, de ha esetleg Via, találsz receptet, kérlek oszd meg :)
Viki mondta
Csajok, én is pcos vagyok, de én eszem kenyeret, fehéret és kevertet is. Mivel az a lényeg, hogy minél kevesebb gyorsan felszívódó szénhidrátot vigyél be, ezért a diétában a kenyér fogyasztását a lehető legkevesebbre kell redukálni. Viszont ha eszem, akkor általában ezt a fele-fele kevert kenyeret szoktam. Inkább eszem egy nagyon vékony ilyet, megpakolom sok mindennel, (ezt értsd úgy, hogy egy 1 cm magas kenyéren van valamilyen krém, vagy sajt és egy csomó-csomó zöldség, így lesz egy 4 cm magas szendvicsem, amiből 1 kb a kenyér…), élvezem, minthogy egyek egy szelet ehetetlen kenyeret :)) Mellesleg egyre több helyen rebesgetik, hogy a tk liszt nem egészséges, mert gyakorlatilag emészthetetlen az emberi szervezet számára, ráadásul a normál termesztésből adódó összes méreg és vegyszer benne van a héjban, amit nem szednek ki belőle, mint a fehérlisztből. Egy szó mint száz, szerintem semmi rosszat nem követtek el, ha otthon készített finom kevert kenyeret esztek, minél kevesebbszer, minél vékonyabbat. Ha nagyon erős a diétátok, akkor inkább úgy ahogy van hagyjátok ki a kenyeret, az a legjobb. :))) Én egyébként mézet szoktam bele tenni, de már olyan is volt, hogy elfelejtettem, anélkül is elkészíthető szerintem. Bár nem gondolom, hogy egy teljes kenyérben lévő összesen 1 kanál cukorból, az a rész, ami belekerül egy szeletbe, attól bármi baja lenne bárkinek. Gyógyuljatok meg <3
Green Zebra mondta
Az élesztővel készült kenyerekbe azért kell cukor, mert azt eszi meg az élesztő, ettől kel meg. Xilit és mesterséges édesítő nem jó, azt nem szereti az élesztő. Mézzel lehet még kísérletezni esetleg. Meg azzal, hogy mi az a minimális mennyiségű cukor, amivel épp megkel az élesztős kenyered. Úgy gondolom, hogy ennyi cukor még a te problémáddal belefér, ha egyébként máshol spórolsz vele. Vagy jó megoldás lehet az élesztő nélkül készült kenyér, pl. az ír szódás kenyér, ez szódabikarbónával készül élesztő helyett. És ha zabliszttelet, ill. a csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékkel készíted, akkor a te követelményeidnek is megfelel.
Egyébként meg ajánlom figyelmedbe Szoó Juditot. A weboldala nem túl profi, de a receptjei és a szakácskönyvei annál többet segítenek, (még a cukorbetegeknek is!)
Judit kicsit emlékeztet engem annyiban Viára, hogy ő is szenvedélyből a maga örömére kezdte a blogírást, aztán sikeres üzleti vállalkozássá nőtte ki magát.
Fille mondta
Ismerem, megvettem a könyveit, de vhogy a kenyér receptjei nem jöttek össze nekem. más viszont igen.
egyébként én nagyon komolyan betartoma diétát, mert bár fogytam 15 kg-t még kéne fogynom 12-t, és ráadásul a ciklusom se akar lenni, ugyh én még a drasztikusan diétázók közé tartozom, hogy helyre jöjjek.
kenyeret napi egyszer eszek, reggel, de arra akkor szükségem van.
kösz a tippeket mindenki egyébként :)
rma mondta
Zabliszttel próbálkoztál fehérliszt helyett? A cukor nem csak az élesztő miatt kell? Az meg tudja hasznosítani a laktózt is a tejből, csak az tovább tart neki.
Anyatigris mondta
Ez a kenyér ugyan cukrot nem tartalmaz, de (fehér) kenyérlisztből készül. Ha cseréled a lisztet ahogy a megjegyzésekben is teszik és megtartod az arányokat, finom kenyér sülhet belőle:
https://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/07/tkletes-lukacsos-ropogs-szl-kenyr-ezt.html
astraaida mondta
A múlt hétvégén a fehér kenyér után én is elkészítettem egy hasono változatot, – 200 gramm teljes kiőrlésű és 300 gramm finomllisztből. Ennél a változatnál nem kellett több folyadék, pedig az enyémben még picivel több száraz hozzávaló is volt – kevertem bele lenmagot. Sok ember kóstolta, nem akarták elhinni, milyen technikával és hogyan készült. Via, elküldöm a képet mailben, ha tetszik és lehetséges, nyugodtan tedd fel a képet a blogra.
Via mondta
Úgy látszik, a különböző arány miatt van, mert ennél a 30 dekás t.k. verziónál minden cseppre szükség volt, kevesebbel porzott rendesen.
astraaida mondta
kép a mailboxodban:-)
Baba81 mondta
astraaida arányait követve csináltam meg. Most lett kész. :) Hát ez valami Isteni! Köszönöm
Via mondta
Egészségedre! :) Az benne a legjobb, hogy készíteni is jó érzés, nem csak megenni, nem? :)