A cukkinis tészta rendszeres visszatérő vendég a konyhámban. Egyszerű, finom és 20 perc alatt megvan. Korábban kizárólag paradicsomos alappal készítettem el a szószát, aztán Hugh Fearnley-Whittingstall (River Cottage) vega könyvében olvastam egy tök jó ötletet: besamelmártásba keveri a cukkinit. Ezt a receptet használtam inspirációnak azokból az alapanyagokból, amik voltak itthon, azóta ez itthon a cukkinis tészta legkedveltebb elkészítési módja. :)
Ingredients
- 1 cukkini lereszelve
- 1 ek olívaolaj
- 3 dl tej növényi is lehet
- 3 dkg liszt
- 3 dkg vaj vagy olaj, margarin
- só
- bors
- szerecsendió
- sajt reszelve
- 20 dkg tészta a kedvenc fajtád
Instructions
- A tésztát sós vízben felteszem főni.
- Egy serpenyőben kevés olajon megpárolom a lereszelt cukkinit – sózom, borsozom.
- Amíg puhul, elkészítem a besamelmártást: 3 dkg vajat megolvasztok, elkeverem benne a lisztet, majd felöntöm a langyos tejjel. Sót, borsot és szerecsendiót teszek bele, majd a reszelt sajtot, így máris kész a sajtszószom. :) (Vegán verzióért ld. a tippeket!)
- Összekeverem, hogy felolvadjon a sajt, majd hozzákeverem a megpárolt cukkinit is, végül a főtt tésztát. Fűszerekkel, hagymával, fokhagymával lehet még bolondítani és továbbgondolni. :) Jó kis 20 perces ebéd.
Cukkinis tészta tippek & variációk:
- Teljesen vegánosítható a recept, ha a tej növényi tej (pl. zabtej), vaj helyett olívaolajat vagy margarint használsz, a nagy marék reszelt sajt helyett pedig sörélesztőpehellyel „sajtosítod” a szószt.
- Ha van maradék spenótod (akár fagyasztott leveles, akár bébispenót), nyugodtan dobd bele a szószba a cukkíni mellé.
- Működik más zöldséggel is, maradékmentésre tökéletes recept: cukkíni helyett próbáld ki párolt brokkolival vagy karfiollal, egy konzerv gombával, néhány marék fagyasztott zöldborsóval, de még spárgával vagy zöldbabbal is megnézheted, hogy milyen. :)
- Friss bazsalikommal, apróra vágott újhagymával vagy snidlinggel is megbolondíthatod.
Jó étvágyat!
Morino mondta
Hát ez szuper!
Ma megfőztem ebédre, picit megvariálva (az enyém csípős lett + füstölt sajt ment bele, illetve más recept szerint szoktam a a besamelt, kevesebb liszttel), nagyon finom lett. Azért is jó, mert otthon a családi kert elég nagy része cukkinivel van évek óta bevetve, és bár elég változatosan esszük, nem árt a dömpingre plusz egy ötlet.
pedii mondta
Szuper ez a recept, ma ebédre bedobom, köszi szépen!
Az én bevált – mindenkit megfőző :) – cukkinis tészta receptem: a cukkini darabokat (karikákat negyedelve) párolom kis vízzel, fokhagymával, vegetával, majd amikor már üveges, keverek bele 2-3 evőkanál hagyományos zöld pestot. A pestoval együtt még kicsit rotyogtatom, hogy félig „szétmálós” puha, de még beleharapós legyen, és ha van rá lehetőségem rakok még bele plusz fenyőmagot is. Ha van otthon, a dinsztelés során néha mellédobok felkockázott paradicsomot is, de anélkül is isteni. :)
MamaNgozi mondta
Én mindig úgy csinálom a cukkinis tésztát, hogy a bébicukkinit felkockázom, kicsit pirítom olajon fokhagymával, aztán só bors – ha olyan kedvem van mehetnek az olasz fűszereim – és a végén főzőtejszínnel – ha kapok grancuccinát akkor azzal összeforralom. de ez nagyon finom úgy is hogy kicsit több olajjal csinálom, cukkini nélkül. Igazán ez a nagyon zsenge cukkiniből jó. a nagyobb, érettebb már nem olyan fincsi erre a célra.
A rokonok már átvették a cukkinistésztámat…
Lilla mondta
Ma elkészül ebédre…:) Egy csomó reszelt cukkinim van a fagyasztóban. Egy bajom van, sajnos kétfélét kell főznöm, mert a Párom nem szereti, ő majd kap lasagnet. Köszi Via, jó ötletet adtál!
littlething mondta
Itt szeretnék köszönetet mondani (csak mert a guszta tésztáról eszembe jutott) az egyik korábbi megint hétfős citromos-fokhagymás spagetti receptjéért, óriási kedvencem lett! :)
Via mondta
Egészségedre! :)
Krikri mondta
Csak egy kis gomba volt a hűtőben és azon gondolkodtam, hogy valamit csak illene már főznöm belőle. Semmi használható ötletem nem volt, amikor beugrott, hogy tegnap erre a receptre nyálaztam össze a laptopot. :) Jelentem én (engedelmeddel) újragondoltam, így cukkini helyett gomba került bele jó sok petrezselyemmel. Isteni lett, mire kifő a tészta elfogy a szósz kóstolás címszóval. :)
Köszi! :)
Via mondta
Nagyon szívesen! Mindenből lehet tésztaszósz, és mindig lehet improvizálni. :))
Vik mondta
Via, ha nagyon szépen megkérlek, leírnád a paradicsomos cukkinis tésztaszószt is? A Párom nem egy nagy tésztaevő (sajtos-tejfölös, túrós-tejfölös, carbonara – ilyesmi mind kizárva, egyedül a paradicsomszószos tészták azok, amiket szívesen megeszik.
Via mondta
Olívaolajon megfuttatok egy kevés vöröshagymát, megy rá a reszelt cukkini, só, bors, egy egész konzerv hámozott paradicsom, fűszerek (oregánó, bazsalikom, stb.), rottyan egyet, és kész. :)
Vik mondta
Köszönöm! Illetve köszönjük:)
vegamano mondta
Nekem já a papírmagazin is, ami egész jó, csak amrikai lévén úgy kell a sok reklám között keresnia cikkeket. HIhetetlen, hogy menniyre ráált az ottani élelmiszerpiac a vegán/vegetariánus őrületre, és csak úgy onjta a z ugyan vega de gyári kajákat magából. szerintem még mindig az a legjobb, amit friss alapanyagokból otthon dobok össze. Igaz, a múltkor volt benne egy cikk, amelyben egy doki felhívta a figyelmet a vega műkaják veszélyeire.
Számomra az tűnt fel a VT-ban, hogy nagoyn sok a távol-keleti kaja. Lehet, hogy azért, mert én az indiai ételeken simát átsiklom??? A thai és japán konyha a kedvencem!
Via mondta
Hát igen, a tofurkey, a facon meg a mock duck engem is a plafonra kerget. Én nem akarom helyettesíteni a húst semmivel, én nem akarom enni, period. :)) A vega virsli az egyetlen, amit havonta egyszer benyomok egy jó kis majonézes tormával vagy magos mustárral, mert imádom a füstölt-fűszeres ízét, de ennyi.
vegamano mondta
Jut eszembe még: itt Nyugat-Európában szinte csak kicsi cukkíniket lehet kapni, nem is láttam még olyan nagoykat, amilyenek otthon a nagyiék kertjében nőttek, és amiből anyám rántott cukkínikarikákat csinált. Mást nem is csináltak gyerekkoromban a cukkíniből meg a patiszonból, csak kirántották. Pedig! Ezért van az, hgoy a legtöbb ember a kirántott zöldségen és gombán kívül el sem tudja kéápzelni a veteraiánus konyhát, holott ha vévi akarnám főzni a szakácskönyveimet, akkor moiden napra jutna egy új recept és az év végéig nem sikerülne végigfőznöm mindent!
Via, ismered a Vegetarian Timest? Az online elérhető receptjeik száma is óriási, én feliratkoztam a napi receptküldésre, szuper ötleteket adnak! Csak ajánlani tudom.
Via mondta
Én is fel vagyok iratkozva a hírlevelükre, bár még semmit sem próbáltam ki az elmúlt pár évben, nekem túl indiai az ízlésük. :)
pelucia mondta
Őrület, tényleg van abban valami, hogy gondolatolvasol, épp vár egy cukkini a hűtőben a sorsára… :)
Köszi!
(hónapok óta követlek, itt volt az ideje, hogy aktivizáljam magam:))
vegamano mondta
Vegán üzemmódban én ezt úgy szoktam előadni, hogy a megdinsztelt zöldségekre csűrök egy kis szója/rizs/zabtejszínt. Egyébként a besamellel gyakorlatilag a legtöbb zöldségből és gombából készíthető ilyen gyors tésztaszósz. azt hiszem, este össze is dobok valami ilyesmit, holnapra is kell gondoskodnom az ebédemről. A kantinunkban van ugyan vegetariánus koszt, de az mindig nagyon nehéz, szinte mindent besamellel csinálnak :D. Vegán kaja nem sok van, legfeljebb a salátapulton, én meg szeretek változatosan enni.
Zsu mondta
Mekkora cukkini kell hozzá?
Via mondta
Hát ez olyan nagyféle, majdnem kígyóuborka-méretű. Annak a felét raktam bele, mert a másik fele másba kellett, de jó lett volna az egésszel is.
radyrpok mondta
Hű, ez tényleg nagyon finom, én brokkolival csináltam a héten, de cukkinivel is ki fogom próbálni!
astraaida mondta
Hát, elfogadnék egy adagot, – ha esetleg fénypostával tudnál küldeni, mert a holnap melós ebédre főzött spenótot benyalta az este a férjem:-(
meme mondta
Én lusta vagyok, besamel helyett sűrű tejszínnel szoktam csinálni. És teszek bele néha gombát is. Amikor meg lehet a piacon elcsípni nagyon ifjú, ujjnyi cukkiniket, azokat hosszában szoktam vékonyra legyalulni – nagyon jól néz ki a szószban:-)
nogara mondta
No, pont azon gondolkoztam a napokban, hogy kéne venni cukkinit, de panírozni nem lenne kedvem… tökéletes megoldás lesz a szósz! Köszike ((: