A sajtkrémleveshez hasonlóan ez a recept is Vikitől van. Nem túl fotogén szegényem, még csak annyira se tartja magát, mint egy lasagne. Sok, egymással harmonizáló íz keveredik benne – a zöldség, a rizs, a fűszeres szósz, a sajt és a tejföl, az állaga kellemesen “szottyos”, és remek kis egytálétel, csomagolt ebédnek sem utolsó.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 nagy vagy 1,5 közepes padlizsán
- só, bors, kevés olívaolaj
- 3 dl rizs
- 3 dl víz
A paradicsomszószhoz
- 500 g paradicsompüré (passata)
- só, bors, zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó)
- 3 gerezd fokhagyma
- egy nagy doboz tejföl
- reszelt sajt
A padlizsánt 4-5 mm-es szeletekre vágom, besózom, és hagyom fél órán keresztül, hogy levet eresszen. Papírtörlőkendővel leitatom róluk a nedvességet, majd egy serpenyőben (akinek van olyanja: szabad tűzön) kevés olívaolajon mindkét felüket megpirítom, közben alaposan megborsozva őket. Én úgy szeretem, ha már tiszta ránc a héja, és teljesen összeplöttyedt. :) Amíg sülnek, egy bögre rizst megfőzök egy bögre vízzel, tehát fele annyival, mint egyébként, a többi nedvességet majd a szószból fogja megkapni. Só, bors mehet ebbe is, ízlés szerint. A paradicsomszósznál kevés könnyebb dolog van, egy óriásbögrébe beleöntöm a passatát, a fűszereket, belepréselem a fokhagymát, és kanállal összekeverem. Már csak az összeállítás maradt hátra: egy tepsiben vagy jénaiban a következő sorrendben rakom le az alapanyagokat:
- a padlizsánkarikák fele
- rizs
- paradicsomszósz
- a maradék padlizsánkarika
- tejföl
- sajt
200 fokon addig sütöm, amíg jól meg nem pirul a sajt a tetején. Köszi, Viki! ♥
samorost mondta
Szia Via!
Most lett kész, egy kockányit már be is lapátoltam belőle. Nagyon finom, köszi a receptet! :)
A minimálváltoztatásaim:
– barna rizzsel készítettem
– 3 padlizsán volt itthon, így a hosszabb ideig tartó serpenyő mellett álldogálás helyett a sütőben sütöttem meg a karikákat.
– paradicsompüré helyett darabolt hámozott paradicsom konzervet használtam, mert ez volt itthon, oregánó, bazsalikom és snidling a saját fűszerkertből került bele
– a tetejére a hűtőben lévő 1-1 darabka sima ill. füstölt sajtot reszeltem
Olyan guszta és jó illatú volt a zöldfűszeres paradicsomdarabkás szósz, hogy főzés közben muszáj volt egy piritós szeletkére is lapátolnom belőle, + füstölt sajt, nyammm, könnyű reggeli-vacsora is lehet, meg túlélő falatka, míg megfő az ebéd. :)
Tobber mondta
Az én vércukromat nagyon piszkálja, ezért én nem is piszkálom a rizst! :)
Via mondta
Az se mindegy, hogy milyen rizs ám! A basmati egész jófej. :)
Tobber mondta
Ennél is gusztább ez a tarjás rakott padlizsán recept, vegetáriánusoknak tarja helyett füstölt sajttal.
Via, neked is jobb lehet mint a fenti, mert kisebb a glikémiás indexe, nincs benne rizs:
https://www.nosalty.hu/recept/toltott-padlizsan-6-fustolt-tarjas
Nem szöszölünk a végén, bedobjuk egy jénaiba, úgy sül ki. Nagyon-nagyon laktató…
:)
Via mondta
Nekem jó ez, csak a krumplistészta borít ki. :D A sok sajtnak meg tojásnak az epém kevésbé örülne, mint amennyire a rizs bosszantja a vércukromat (egyébként nem bosszantja, tök jól elvagyunk).
Edit mondta
Az én verzióm: cukkini+padlizsán, és szójás ragu. Most sül. :)
buongiorno mondta
Nagyon jó a recept! Hasonlót csináltam a múltkor, de hússal, azaz húsos ragu volt benne, rizs nélkül. A recept majdnem ugyanez, a raguhoz raktam egy kiskanál fahéjat és egy löttyintésnyi vörösbort :-D
Lena mondta
ajaj megindult a nyálelválasztásom… *.*