El se hiszem, hogy ez még nincs fenn a blogon. Valószínűleg azért, mert annyira evidensnek tartom a fejemben, de azért megérdemli, hogy itt legyen. :) Ez nálunk a jolly joker tészta, ma is ez volt, különösen finom, krémes lett a szósz, nem tudom, hogy csináltam :) Az egyenletben X gomba, cukkini, padlizsán, vagy ezek bármilyen arányú keveréke lehet. (A képen épp padlizsán.)
Paradicsomos tészta – hozzávalók 2 főre
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél fej vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- kb. 25 dkg X
- 1 doboz konzerv hámozott paradicsom vagy fél doboz passata
- zöldfűszerek (szárított vagy friss – oregano, bazsalkom, petrezselyem, stb.)
- só, bors
- sajt (ami van: füstölt, trappista, parmezán…)
- 20 dkg száraztészta (penne, macaronelli, spaghetti – mindegy)
Olívaolajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. X-et megpucolom és felaprítom/lereszelem, majd rádobom a hagymára, és hagyom, hogy összeessen, megpárolódjon. Sózom, borsozom, fűszerezem (kivéve, ha friss a fűszer, mert az csak a végén megy bele), és beleöntöm a paradicsomszószt is. Összeforralom az egészet. Közben kifőzöm a tésztát, belekeverem a szószba, és sajttal tálalom. Ennyi.
Ha nincs semmilyen X-em, csak paradicsomkonzervet használok, több fokhagymát és jó sok zöldfűszert teszek bele. Úgy is jó. :)
Még több tésztarecept a blogról
- Cukkinis tészta – egyszerű, finom és 20 perc alatt megvan
- Csípős gombás tészta – vegánbarát változat
Sophie_Helmer mondta
Most próbáltam ki a gombás verzióját, életem első önálló tésztás ennivalója, és ízlett mindenkinek :) Köszönöm az ötletet!
Via mondta
Szívesen, örülök, hogy bevált! :)
Biene mondta
Nem szerettem eddig a padlizsánt. Egyszer kóstoltam, és nem nyerte el a tetszésem. Pedig annyira szép. :-) Aztán megláttam ezt a recepted, gondoltam, megérdemel még egy esélyt és megfőztem. Nagyon ízlik. A holnapi ebédem is ez lesz a maratoni hosszúságú napon. Köszi a receptet, ahogy az eddigieket is, már nem ez az első,amit elkészítettem. :-)
Via mondta
Köszönöm szépen az Egyenjogúságot a Padlizsánoknak mozgalom nevében is. :))
stecs mondta
Az ilyen tésztás ételeket az apróra vágott sárgarépa is feldobja. Párom ötlete volt és meglepően jól harmonizál a bolognai szerű szószokhoz. (Csak puhára kell főzni.)
fxtina mondta
én a nagyim verzióját kedvelem a legjobban. paradicsomos, petrezselymes rengeteg foghagymával és ami a különleges, hogy házi tésztával csinálja (igaz ez nem a gyors változat). én ma szalonnás, gombás, kapros, tejfölöset fogok kreálni. megéheztem :)
Anyatigris mondta
Nálunk a paradicsomos nem igen megy, de tejszínesen mindenhogy: carbonara, cukkinis, brokkolis, borsós-csirkés, sajtszószos stb. A tésztás kajában az a jó, hogy nagyon hamar elkészül… és kb. ennyi idő alatt el is fogy:)
A főzővizet nem szabad kiönteni, ugyannis azzal lehet “krémesíteni” utólag:)
simitimi mondta
UUU, imádom, mi így esszük… https://papirdaru.blogspot.com/2012/01/paradicsomos-penne.html
meg mostanában gombával tuningoljuk… :D
:)
zeugma mondta
Tetszik ez az X kaja, úgy hangzik, mint egy elsőfokú egyenlet. Via, csak nem megihletett a matek érettségi? :-)
Emese mondta
Ez nagyon jó kis jolly joker kaja :)
Én gombával imádom legjobban.
A cukkinit meg besamellel.
A paradicsom a főzési idő függvényében sűrűsödik, lehet, hogy a krémességet az okozta, hogy pont addig sikerült a tésztát főzni és szűrni, hogy a tökéletes állagot elérte közben a szósz ;)