Kingától tanultam ezt a receptet: nem ragad le, nem barnul, egészen vékonyat is ki lehet hozni belőle, és ha ipari mennyiségben készíted, olcsóbbra kijön, mert tej helyett víz van benne. Az alap adag 8-10 darabhoz elég, attól függően, hogy milyen vastagra csinálod – aztán igény szerint csinálhatsz kétszeres, háromszoros adagot. ;)
Hozzávalók
- 15 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- 4 dl víz
Mindent bele kell borítani egy tálba, és elektromos habverővel pillanatok alatt csomómentesre lehet keverni. Szokásos módon, serpenyőben, pár csepp olajon ki lehet sütni, de nem lesz barna foltos, mint a tejes maximum narancssárga pöttyök lesznek rajta. Hűtőben pár napot kibír a lötty, és akkor igény szerint ki lehet sütni frissen is (pl. reggelire), és a semleges íz miatt édesen-sósan is tölthető. Mi most Cadbury-s Philadelphiával ettük, amit egy messzi Skótföldről érkezett csomagban kaptunk… :)
A.Nusi mondta
ne máár, ez nem ér! most én is megkívántam a palacsintát. de a koliban nagyon rossz a főzőlap vagy mifene, és 8-10 db után is a hajamat téptem mikor itt próbáltam sütni- ja, és nem is vízszintes, ami azt eredményezi, h a palacsintasütő egyik oldalába tolul a tészta fele…
Via mondta
Csinálj kisebb adagot, és süss csak 8-10-et. Egy főnek az bőven rengeteg, főleg, ha meg is rakod túróval, eperrel… ;)
tubi_ca mondta
Kb. egy órája olvastam el a cikket. Eredmény: 5 perccel később, este 10-kor neki álltam palacsintát sütni. Igaz nem teljesen így, de a pali, az pali. Sárgabaracklekváros-diós, nyamm… :D
esperanto mondta
…ha barnaliszttel csinálod, Via, akkor a tojást is kispórolhatod belőle, ugyanis a barnaliszt maga “tartást” ad a tésztának… (nem is értem, egy vegi miért finomliszttel dolgozik?…)
Via mondta
Bocs, ha csalódást okoztam, én nem vagyok ilyen dogmatikus. Szeretem a tojást meg a mindenféle liszteket. :) A húsnemevésem a hús nem evését jelenti, se többet, se kevesebbet — nincs mögöttes üzenet és járulékos világnézet. :) Lehet, hogy így egyes vega definíciós dobozokba nem lehet belepakolni, de mindig is jobban szerettem a dobozon kívüli létet. ;)
Bogca mondta
A finomliszt húst tartalmaz? Mindig tanul valami újat az ember. :)
hdgy mondta
:D
Orsi77 mondta
Én is már jó ideje így csinálom, csak késhegynyi sütőport vagy szódabikarbónát és 1 evőkanál olajat teszek bele, nagyon jól süthető, könnyű tészta lesz belőle.
Készítettem már tojásmentes változatot is, (lánykám kis barátnője allergiás rá), akkor teáskanálnyi keményítővel fogtam össze a tésztát. Igaz, úgy másként sül, hamar pirul a tészta, de szépen kisüthető:)
bibolya mondta
Jajh, már napok óta, sőt, állandóan palacsintát ehetnék. Azt hiszem ma csinálok egy hatalmas adagot a recepted alapján, kíváncsi vagyok milyen lesz, nálunk eddig mindig tejjel készült. :) Más: a múltkor kipróbáltam teljes kiőrlésű bio lisztből a pizzatésztát és a palacsintát is, és annyira finom lett! Kár hogy sokkal drágább mint a sima. :(
Arnica mondta
Én régebben fele tej-fele szénsavas víz recepttel éltem. Manapság csak í víz és a finomlisztet keverem a teljeskiőrlésűvel, van, hogy a finomat teljesen ki is hagyom belőle. A színe persze teljesen más lesz így az íze pedig! Mmmm. ;)
marilynmonroe mondta
Ha egy kevés szódabikarbónát vagy sütőport tesztek bele, ugyanolyan könnyűvé varázsolja, mint amilyenné még a szódavíz sem :)
Via mondta
Szóda nincs itthon, mert nem iszunk szénsavasat, de így sem maradt a nyakunkon. :)
Kata27 mondta
mi is vízzel csináltuk, én is laktózérzékeny vagyok. De mi víz helyett szódával készítjük.
toth_vera mondta
Én szódával szoktam csinálni mindig, és a tésztába keverek 1 evőkanál olajat, így csak az elején kell kikenni a serpenyőt és utána simán sütöm a 40-50 darabot. Nem ragad le, én mindig dobálni szoktam, nem késsel forgatom.
Vea mondta
A Milka-Philadelphia krémet lehet kapni Budapesten a XIII.ker. Rendőrpalota mögött egy kis üzletben nagyon-nagyon olcsón (149 Ft.)
Hero mondta
Ez tényleg olcsó, a fővám téri piacon ahol mindenféle sajtot és ezt-azt lehet kicsit olcsóbban kapni ( szemben a bejárattal) ott 500 Ft körül láttam.
Viszont kiköltözött a paic alagsorából a kínai “vegyesbolt” a régi vasedény helyére a csarnok mellé, 5 méteres szakasuon csak fűszerek, másik öt méteren csak szószok mustárok … eszmélezlen jó, csak nagyon drága.
evuka mondta
Már máskor is láátam, hogy valaki küldött neked csomagot Skóciából. Én is itt lakom, és nagyon kíváncsi vagyok, vajon ismerem-e az illetőt.(Kedves Illető! Jeleznéd itt egy hozzászólásban, hogy te vagy ,aki?) Amúgy a palacsintába én is mindig szoktam pici sót, pici cukrot tenni, és attól még semleges marad, ha édesre akarom, akkor pici só, sok cukor+ vaníliás cukor.
Via mondta
Ő az illető: https://www.facebook.com/eriphyleart
És ez még ugyanaz a csomag. :))
hdgy mondta
Én már jó ideje vizesen csinálom, mert kiderült, hogy laktózérzékeny vagyok:) Egy csipet sót és egy csipet cukrot szoktam bele tenni, hogy ne legyen annyira semleges az íze.
Via mondta
Mindkettőt? Vagy attól függően, hogy mi megy bele? Én nem mertem semmit, nem tudtam, ez a philly mennyire lesz édes. :) De végül tök jó volt így.
hdgy mondta
Én azt tanultam, hogy mindenbe kell egy csipet só:) Az icipici cukrot csak úgy magamtól kezdtem belerakni, de tényleg csak keveset, mert különben leragad. Plusz a tésztába szoktam tenni egy kevés olajat, így már nem kell kenegetnem a sütőt sem.