Szeretem a nyaralós kajákat, egész évben lehet felettük nosztalgiázni – az apartmanos szállások és a „főzzünk magunknak, úgy olcsóbb!”-mozgalom miatt vannak ételek, amik örökre egy adott helyszínhez kötődnek. Ez a kukoricaleves mindig Sartit fogja eszünkbe juttatni, mert Zsuzsi ott főzte tavaly. ♥ Elkértem a receptet, és most megfőztem én is. Egytálételnek is beillik, főleg, ha repetázunk… :))
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kis fej vöröshagyma vagy egy nagynak a fele
- 1 gerezd fokhagyma (vagy több, ha nagyon szereted)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 óriási krumpli vagy 2 közepes
- 1 sárgarépa
- 1 cső kukorica (vagy ízlésednek megfelelő mennyiségű konzerv/fagyasztott kukorica)
- só, bors, szárított zöldségek (ételízesítő helyett)
- petrezselyem
- 1 dl tejszín
A vöröshagymát, fokhagymát megpucolom, apróra vágom; a répát megmosom, félbevágom, felkarikázom; a krumplit meghámozom, és felkockázom. Egy nagy lábosban kevés olívaolajon megfuttatom a hagymát, fokhagymát, majd rádobom a krumplit és a répát, felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje (vagy amilyen hígan akarom – én szeretem, ha jó sűrű, és ízes a leve), sózom, borsozom, beleteszem a vega mixet (szárított zöldség, csak semmi vegeta ;)), petrezselymet, és közepes lángon hagyom puhulni a zöldségeket. Amennyiben friss kukoricát használsz, az is belemehet rögtön az elején (függőlegesen tartod a csövet, és levágod róla a kukoricamagokat), ha már korábban megfőzted a csövet, vagy konzerv/fagyasztott kukorica, amit használsz, bőven elég a végén beletenni, ha már puha a répa és a krumpli. Amikor már minden kész van, utolsónak beleöntöm a tejszínt, és hagyom egyet rottyanni. Kész! :)
Zabtejszínnel készítve vegánná válik.
qjudit mondta
Via, megírod milyen zöldfűszerek vannak a vegamixedben? Csak a miheztartás végett :) Köszi.
Via mondta
Nem fejti ki túlzottan a címke. :) „paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, paradicsom, fűszerek.” De ez mást is érdekelt, rákérdezett: https://konyhatunder.blogspot.hu/2011/05/vega-mix.html
Szóval kurkuma és feketebors.
qjudit mondta
Anno nem is köszöntem meg a választ, de most duplán is köszi, mert olyan kedvenc lett ez a leves, hogy a nyári időkben szinte minden héten szerepel a menüben :)
Via mondta
Nagyon szívesen! Szerintem én is csinálok a héten. :))
voks25 mondta
Nagyon fincsi lett! Köszönöm a receptet
Via mondta
Egészségedre! :)
evuka mondta
kÖzben én is kipróbáltam, nagyon jó! Végül én is csak melegen ettem, többször is, és most megint fogok főzni! Nem tudtam, mire számítsak, ízvilágra, de valami hihetetlenül jó, és egyszerű is elkészíteni.
Via mondta
Örülök, hogy bejött. :)
Sandra mondta
Kipróbáltam, konzerv kukoricából. Hidegen nem kóstoltam. Tegnap ebédre főztem meg, de este már sokkal finomabb volt, összeértek az ízek! Rendszeresen el fogom készíteni.
evuka mondta
Sandra, kipróbáltad? Én most akarom megcsinálni. Fagyasztható esetleg hidegen?
Sandra mondta
Ez nagyon finom!!! :)