Sosem féltem a kelt tésztáktól, igazából az egyik kedvenc műfajom, mert annyira szép a megkelt tészta, nagyon szeretek vele dolgozni. :) A képlet is viszonylag egyszerű, ha a folyadék víz, akkor pizzatészta lesz belőle, ha tej, akkor lángos, ha meg a tej mellé tojássárgája is megy bele, akkor kész a fánk. Pár hete az egyik tiltben mutattam a lángosomat, a kommentek között kértétek a receptet, úgyhogy íme, de semmi spanyolviaszos nincs benne. :)
Hozzávalók kb. 3 nagyon éhes embernek
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss vagy 1 tasak porélesztő
- kevés cukor
- csipet só
- a sütéshez olaj
- a tetejére reszelt sajt, tejföl, fokhagyma
A lisztet, élesztőt, tejet, cukrot, sót beleborítom a robotgép táljába, dagasztókarral kidolgoztatom. Semmi nem fog a falára ragadni, szép ruganyos tésztává áll össze. Letakarva hagyom duplájára kelni. Egy serpenyőben olajat melegítek, kb. öklömnyi darabokat kiveszek a tésztából, és kézzel széthúzogatom őket. Kisebb adag nyers tésztába lehet félbetört virslit is csomagolni, az lesz a chocapic virslislángos. Szép narancssárgára kell sütni mindkét oldalukat, papírral kibélelt tányéron pedig le lehet csepegtetni őket, bár ha elég meleg az olaj, szerencsére nem áznak annyit, hogy tocsogjanak.
Néhány gerezd fokhagymát sóval és pár csepp olívaolajjal kikeverek, az lesz a kenőke (mi a hivatalos neve?). Utána mehet rá sajt meg tejföl, ki hogy szereti – én úgy, hogy a sajt kicsit ráolvad, úgyhogy az megy alulra. :)
timi nanari mondta
Tudtam, emlékeztem én, hogy írtál nekünk lángos-receptet, pont ezt kerestem, most rögtön ki is próbálom! :) Summer-feeling, főleg a “kenőkével”, ahogy a standi büfékben is van. :)
Via mondta
Dugd a lábad (ne a fejed! :D) egy vödör homokba, tedd be a Beach Boyst, csukd be a szemed, és kész is! :))
stenonis mondta
Én kézzel csinálom, meg sem próbáltam még gépre bízni… van valami furcsa örömérzet számomra abban, ahogy összeáll a kezem alatt a tészta :D Az én receptem is hasonló, icipicit tér csak el. A párom odavan érte ^^ és tök jó, mert ezek egyáltalán nem olyanok, mint a lángososnál kapható vékony és olajtól tocsogó izék, ezekben tényleg van anyag.
De hogy tudod ilyen szépen ekkorára húzgálni? *.*
Via mondta
Hát, nem tudom. Huzigálom és ekkora lesz. :) Én is szeretem összeállítani a tésztát, de a gép sokkal alaposabban kigyúrja, és gyorsabban is megvan. :)
stenonis mondta
Hmm, akkor még gyakorlok. Vagy befogom rá a kedvest, elvégre nagyobbak a kezei :)
Penelope mondta
Via, ez nem a kenyér-tészta recept?! Mert akkor tényleg fantasztikusan multifunkciós! :)
Via mondta
Ha a 2 órás kenyérre gondolsz, nem, mert abban sokkal több folyadék van (plusz 2 deci), és nokedlitészta-állagú. :)
mimozagirl mondta
Hmm, kedvet kaptam egy második próbára. Két hete készítettem én is lángost, de valamit nem jól csináltam, mert nem kelt meg eléggé a tészta. Azt hittem a porélesztő nem tetszett neki, de látom neked azzal sikerült…
Via mondta
Igen, porral csináltam, kutya baja. :)
greskoo mondta
Szuper ötlet hétfőre! :)
Én kipróbálom!