Ha soha nem sütöttél még semmit, ez akkor is menni fog. Pofon egyszerű és isteni, mágikus sós rágcsa, mert képes úgy eltűnni, mintha nem is lett volna. :) A tészta igény szerint duplázható-triplázható.
Hozzávalók
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 púpos teáskanál só
- a tetejére: 1 tojás sárgája & reszelt sajt
Keverd össze a tészta hozzávalóit, és tíz percre tedd a hűtőbe. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, majd ha pihent a tészta, lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra, kend meg a tojás sárgájával, és szórd meg a sajttal. A stanglicsíkok helyett kockára, rombuszra is vághatod. Pogácsának is szaggatható, de akkor a tojásozás-sajtozás előtt szaggasd, és már a tepsiben kell megkenni és megszórni — így kicsit lassabb. Sütőpapíros tepsiben szoktam sütni, és az a titka, hogy amint egy picit is elkezd narancssárga lenni az oldala alul, illetve a sajt, kiveszem, mert így belül még jó puha marad, és én úgy szeretem. :)
Andrea mondta
Sziasztok,
Én valamit nagyon elrontottam. Az arányokat 30 dkg-ra módosítottam A hozzávalókat konyhai mérleggel mértem. Én vaj helyett margarint használtam és sütés alatt olyan vastag olvadt margarin képződött a rudak alján, hogy szinte nem sült, hanem főtt.. Nagyon csalódott vagyok, mert úgy néz ki, dobhatom ki az egészet. :( Mit ronthattam el?
Előre is köszönöm az építő válaszokat!
Via mondta
Szia! Én próbáltam már margarinnal, és nem volt vele probléma, bár nyilván nem mindegy, hogy milyen minőségű az a növényi zsiradék, van margarin és margarin között is különbség. (Én a Pure Sunflowert használom.) Nem tudom, miért, de sütésnél nem mindig megy a matekozás, hogy arányosan változtatunk a hozzávalókon. Gyakran, ha dupla adagot sütök bizonyos receptekből, inkább bekeverek elejétől végéig két külön adagot, semmint hogy dupla adag hozzávalóval kísérletezzek, mert valahogy más lesz az eredmény. Nem úgy működik, mint a krumplifőzelék, hogy ha kétszer annyit akarsz, kétszer annyi krumpli meg minden megy bele, és kész. A sütés műfaja mintha ennél érzékenyebb lenne. Lehet, hogy nálad is ez borult fel, vagy gagyibb minőségű volt a margarin (pálmazsíros, transzzsírsavas, stb.) Sütöttél már ezzel a margarinnal máskor?
danó hedi mondta
Èn fele tehéntúró, fele juhtúróval szoktam sütni, úgy is nagyon finom. Persze van aki nem kedveki a juhtúró ízét.
Csincsin mondta
Elkészítettem és nagyon fini! Mikor elkészült, kérdezték a receptet és akkor esett le, hogy dupláztam az adagot, de a vaj mennyiségét elfelejtettem megduplázni. Úgyhogy fele ennyi vajjal is működik a recept, ha valaki diétásabbat akar! :)
misuzu mondta
Én is ezt a receptet kaptam útravalóul anyukámtól, a legjobb a világon. :) Én egyébként a pogácsát is úgy csinálom, hogy a kinyújtott tésztát tojásozom-sajtozom, és nem zavartatom magam hogy ezekkel együtt gyúrom össze a cafatokat a következő nyújtáshoz, nem lesz tőle semmi baja. :)
Marry86 mondta
Rétes vagy sima liszt?
Via mondta
Sima! :)
adrica mondta
Osztatlan és elsöprő sikert arattam vele a családban ^.^ Olyan jól működik teljes kiőrlésű lisztből is, hogy még az anti-reformistáknak sem volt kifogása. Egyedül a só sok picit nekünk, legközelebb kevesebb kerül bele. :)
Via mondta
Igazítsd nyugodtan az ízlésetekhez, függ nyilván a vaj meg a túró minőségétől is, hogy mennyi sót vesz fel.
Hazsart mondta
Tegnap megsütöttem. Egy baj volt vele: kevés volt :-) de annyira jó lett, hogy a férfikollégák (is) elkérték a receptet :-)
Via mondta
Nagy előnye, hogy könnyen megjegyezhető! :) Legközelebb csináld fél kilóból… :D
Hazsart mondta
Holnap vendégek jönnek, az alap fél kg lesz :-)
Kata27 mondta
Jelentem, megsütöttem. Nagyon finom lett, és valóban nagyon gyorsan fogy, eteti magát :-) Via, köszi a tippet és a receptet!
terika mondta
Ohh, akkor már hiába nyitom az ablakot, hogy ideröpítsd :D
Nagyon jól néz ki, szinte érzem az illatát !
Kriszti mondta
Ebből a 25dkg lisztből hány darab jön ki kb? :) (ez az első kommentem, eddig csak háttérolvasó voltam ^^)
Via mondta
Attól függ, hogy milyen alakúakra vágod. :) A fotón levő stanglikupac kb. az ötöde volt annak, ami végül készült. De amint kész lett egy tepsi, el is tűnt, szóval nem láttam egyszerre a bandát. :))
Kriszti mondta
Ó, akkor megnyugodtam, hogy nem kevés :D Köszi Via! ^^
typerhappy mondta
Na, ezt majd akkor, amikor apa megérkezik a szállítmánnyal. Olyan 15 kilót szokott hozni egyszerre, nagyhatalomra törünk minden évben túró terén. :) (És legalább így enni is fogok belőle, mert bár nagyon szeretem, amíg azt a sokat kiporciózom, addigra minden kedvem elmegy tőle és ált. meg sem kóstolom többet).
trillarom mondta
Köszönöm a receptet! Megsütöttem életem első pogácsáját:)
Timi mondta
Milyen jól hangzik! Abban tudnátok segíteni, hogy mennyire érződik ki a túró íze vagy mennyire sem? A kedvesem fúj mindenre, ami túrós, de ez annyira jól néz ki, és az elkészítése is olyan szipatikus(an egyszerű :)), hogy beleszerelmesedtem.
bongyorka mondta
Szerintem annyira nagyon nem érződik, csak finom lágy lesz tőle a tészta.
Timi mondta
Köszi, akkor bepróbálkozom vele. :)
Via mondta
Szerintem sem érződik, csak jó puha. :)
bongyorka mondta
Hjaj, de megkívántam!!!! :)
Amanda mondta
Viaaa, nem ér! Mázli, hogy nem terem itt magától puszán a gondolatra, mert már tömném magamba.:D :))
Mirimanoo mondta
Nagyon hálás a tésztája, a vajat lehet margarinnal is helyettesíteni, mindenféle sajtot elbír a tetején és sütöttem már fele-fele teljes kiőrlésű liszttel is, úgy is finom volt. Az adagot minimum duplázni kell, iszonyat kapós!
justmybrightlife mondta
Majd holnap, jó lesz a hétvégére filmnézés mellé. :D
justmybrightlife mondta
Vajon cottage cheese-zel is működik? Itt végre nem lenne baj,hogy kicsit sós.
Via mondta
Próbáld ki, el nem ronthatja nagyon! :) A sósság tényleg nem hátrány, anélkül elég lapos szegény, na de vele…!
justmybrightlife mondta
Szóval kipróbálva cottage cheese-zel. Eredmény: nagyon finom,de. :D Iszonyatosan megnőtt,és így szegények felborultak. Miután pedig már feküdtek,össze is nőttek. :D Szóval a kísérletezgetés során rájöttem, hogy nekem sokkal vékonyabbra kellet nyújtanom mint az egy ujjnyi, és inkább rombusz alakúra formázni,mert úgy megtartotta magát. Azért a “gnóm” sütik is elfogytak,csak sütés után feldaraboltam mégegyszer őket. :D
Erin mondta
Ezt ki kell probalnom…a ferjem hetek ota nyuz, hogy sussek mar valami sos-sajtos akarmicsodat. Koszi:)
pbeaaa mondta
Huh ezt mi is sokat szoktuk csinálni, pogácsa formában szintén:) Nagyon finom! Aki még nem próbálta, nyomás!! És nem szárad ki a tészta, napok múlva is puha, omlós!
Theresia mondta
Ez tényleg nagyon finom, én is ismerem a receptet! Csak én nem tíz percre, hanem egy éjszakára szoktam betenni a hűtőbe, és pogácsát csinálok belőle. :)
Via mondta
De türelmes vagy, nekem ha stangli kell, akkor stangli kell. :)))
Theresia mondta
:))) Én is gondoltam már rá, hogy rövidebb időt hagyok neki pihenni, de a nővérem egyik barátnője egyszer nem sok időt hagyott neki állni, és nem lett állítólag olyan jó, ezért nem szoktam inkább megkockáztatni. Bár lehet, hogy ő mást is elrontott (mondjuk nem tudom, mit lehetne elrontani rajta, de mindegy).