Hipnotizálóknak (avagy „ön nem ezeket az ajándékokat keresi”), pszichedelikus élményt keresőknek, és nyalóka-fanoknak. Piros-fehér verzióban karácsonyos, zöld-fehérben fradis, trikolorban nemzeti, és csak az ételszínezékek mennyisége szab határt, hogy milyen színekben milyen tematikus bulihoz (babaváró, lánybúcsú, stb.) használjuk. :)
A konkrét munka nem sok vele, de többször hosszabb időre pihen a hűtőben, ezért várni kell rá. Cserébe viszont a szeletelhetős kekszek fajtájába tartozik, ami azt jelenti, hogy a kész hurka fagyasztóban 2 hónapig kibírja (előtte nap fel kell tenni a hűtőszekrénybe, hogy szeletelhető legyen), vészhelyzet-keksznek tehát ideális. :) A kiindulási pontom ez a recept volt.
Hozzávalók kb. 40 kekszhez
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj (hideg, kockákra vágva)
- 10 dkg cukor (ebből 3 dkg kristály, a többi por)
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat (vagy 2 zacskó bourbon vaníliás cukor)
- 1/2 teáskanál sütőpor
- ételszínezék (folyékony esetében +1 evőkanál liszt)
A lisztet, a vajat, a cukrokat, a sütőport és a vaníliát puha tésztává gyúrom (robotgéppel jobb, mert a keverőlapátnak nincs „kézmelege”, de úgyis hűteni kell, szóval mindegy, csak álljon össze). A tészta feléhez hozzáadom az ételfestéket (mérlegen néztem meg, hogy mekkora lett az adag – nálam 65 dkg -, ezt feleztem), ha folyékony, akkor plusz lisztet is. Ízesítőt (mandula-aroma, rum aroma, stb.) is lehet bele tenni, színezék helyett pedig kakaópor is mehet a felébe, illetve mindkét adag tésztát be lehet színezni, ha kell. A két kupacot (teljesen olyan, mintha gyurma lenne :)) 2-2 sütőpapír között kinyújtom, kb. ugyanakkora alapterületűre, majd beteszem a lapokat a hűtőbe. Az eredeti recept 2 óra hűtést mondott, nekem fél óra után is produkálta azt a tészta, amit kellett: teljesen merev volt, és kezelhető. A lényeg, hogy hűtés után a felső papírréteget lehúzom mindkét lapról (a papírt félre kell tenni későbbre, teljesen jól lehet rajta sütni), a színtelen réteget bevizezem (ecsettel), ráborítom a színes réteget, és sodrófával nyújtok rajta egy picikét, hogy összetapadjanak. A színes réteg alján (most már az összes tetején) levő sütőpapírt is lehúzom, és jöhet a tekerés. Az eredeti recept azt javasolta, hogy vágjam körbe szép egyenesre az éleket, de én szeretem a deformált sütiket, a szélek is teljesen jók és ehetők, csak nem annyira szép bennük a spirálminta.
Szép lassan, a sütőpapír segítségével szorosan feltekerem a tésztát, és így születik meg a spirál. Nem gond, ha picit reped, el lehet tapicskolni a repedéseket, a vajas tészták már csak ilyenek, de ha nagyon szakadna, puhulna, akkor inkább menjen vissza még a hűtőbe. A végén lesz egy vicces hurkám, ami egyelőre elég jellegtelen. :) A hurkát lehet szórócukorba, kókuszreszelékbe, vagy darált dióba hempergetni, én most hagytam, ahogy volt. Ezután ismét pihentetés következik, méghozzá a sütőpapírba tekert hurka mehet a hűtőbe. 40 perc után már pompásan szeletelhető volt a tésztám, de benn maradhat nyugodtan tovább is. Meg kell tapogatni, hogy jó kemény-e (that’s what she said), és akkor ki lehet venni. :) A kekszkorongok kb. fél centisek legyenek. Baromi hamar puhulnak, érdemes még visszatenni őket a hűtőbe felszeletelés után is, hogy a vaj megszilárduljon, illetve amíg az egyik tepsi sül, addig a másik a hűtőben várakozzon.
A sütőt 180°C-ra kell előmelegíteni, a már használt sütőpapírt tepsibe tettem, ráhelyeztem a korongokat, de nagyon fontos, hogy jó messze egymástól. Nem hülyülök, a messze az messze, 5 centinél távolabb, mert az első tepsim szépen összesült. :D (Ld. negyedik kép fent). A második is ugyanezt művelte, pedig ott már az elsőből tanulva nagyon messze tettem őket egymástól. Egy-kettő lett csak normális kinézetű, de azok meg lebarnultak, úgyhogy le se fotóztam, mert semmi nem látszik a spirálból. (Murphy anyja csuklik.) A rendes hűtés emiatt is fontos, úgy látszik a sütőelőmelegedés közben kiolvadtak, amíg szeleteltem meg összeállítottam a tepsiket. :(
15 perc alatt megsülnek amúgy – a szélük épphogy elkezd barnulni, akkor jó. Öt percig hűljenek a tepsiben, mert frissen még törnek, aztán át lehet emelni őket tányérra. Nagyon omlósak, ropogósak, vajasak, vaníliásak, és isteni finomak, még ha rondák is. :D
Ha nem csináljátok meg, mert jól elriasztottam mindenkit a frankenspirálommal, akkor sem baj, én jól szórakoztam. :D Legközelebbre felírni: rohadtul hűteni, nagyon messze tenni egymástól, és végig lesni, hogy mikor barnul, és azonnal kikapni.
Ki kér szabálytalan sütit? :))
FrannyG mondta
Szia Via! Ez margarinnal is működik, össze fog állni szerinted? Tejterméket nem ehetek. Köszi!
Via mondta
Konkrétan nem próbáltam margarinnal, de szerintem nem lesz gond, a vaj és a margarin általában cserélhető egymással a receptekben.
FrannyG mondta
Köszi, akkor lehet bátor leszek és kipróbálom :-)
Mena mondta
Szia Via!
Szerinted érdemes robotizált segítség nélkül is belekezdeni, vagy úgy nagyon hosszadalmas? Eddig mindig kerültem a nem instant tésztás recepteket, mert tartok a kevergetős-gyúrós résztől (haha, a fizikumom még ehhez sem elég :D), de ez nagyon kívánatosan néz ki. Ja, és ez kb. meddig áll el sütés után? Hűtőben vagy fagyóban tároljam? (Bocsi, bevallom, most rákattantam a gasztroajándék témára, életemben először, szóval keresem nálad a mindenfélét erről és ez kísérletezős karácsony lesz… :))
Via mondta
Érdemes, de fogalmam sincs, meddig áll el, mert ezeket mindig vendégseregnek sütöm, és sokszor kihűlni sincs ideje. :) Pár napot biztos kibír!
Aya mondta
Szia Via!
Képzeld, 5.-én este megsütöttem kakaósan, hogy legyen mit vinni a céges mikulásra. Tök szuper lett, de nekem elég volt 8-10 perc sütés is. Na, 6.-án reggel készülődés-háttér tv, és a reggeli mikulás műsorban pont ilyet mutatott a Erdélyi Mónika is. Lehet, hogy olvassa a blogodat?
Apropó tv, most láttam az Ádámot a Naplóban…. nagyon profi riport alany!
Via mondta
Hát, az poén lenne, de valószínűleg csak véletlen egybeesés. Ha nem, akkor: Szia, Mónika! :))
Igen, van már gyakorlata. ♥ Több száz előadást tartott már.
two_flower mondta
Klassz recept, és ilyen részletes leírással biztosan nem rontom majd el, de egy butaságot mégis kérdezhetek? Vaj alatt tényleg vajat értesz, vagy margarint…?
Via mondta
Vajat, csakis vajat. Nem használok margarint semmibe.
two_flower mondta
Köszönöm, csak biztosra akartam menni, volt már, hogy becsapott egy recept :)
Via mondta
Azon nők közé tartozom, akik azt is gondolják, amit mondanak. :DDD
animoka mondta
Régebben uncsimék csináltak ilyet, kakaós résszel, és volt sakktábla minta meg háromszög, meg csomó olyan, amire már nem is emlékszem :D
Via, a sütipecsétet kipróbáltad már? Mert nekem is van, csak még nem érkezett meg, de lassan beérik a tömeges használata… Recept érdekelne, ha kipróbáltad, én mézeskalácsra, linzertésztára és valami citromos-vajas keksz tésztájára gondoltam.
Via mondta
A héten jön a sütipecsétes recept is! :) Olyan ütemben gyártom a süteményeket, hogy el is fogyjon, és ebből a spirálosból marad még pár napig. Nem szeretek kaját kidobni, meg azt se, ha unásig kell ennünk magunkat belőle, hogy ne vesszen kárba. :)
Ritus mondta
Én ilyet egyszer csináltam, mire készen lett annyira rosszul lettem a vaj tömény illatától,hogy egy falatot sem tudtam belőle enni, még napokkal később is csak ha rágondoltam már émelyegtem. Ellenben a család szó szerint felzabálta az egészet, és azóta is emlegetik, hogy süthetnék ilyet, de nem merem bevállalni.
evuka mondta
Megcsináltam! Kicsit érdekes volt az állaga, a rózsaszínt simán ki tudtam nyújtani,a fehéret nem, úgyhogy fehéret rákupacolta a rózsaszínre, és azon lapítottam szét. Finom lett, de következőnek azt hiszem kakaóssal is megpróbálkozom :) Hogy legyen többféle íz.
Szie mondta
Még fél órát hűl, aztán megy a sütőbe (snassz sima-kakaós lett). Amúgy nálunk u:e hétvége van: tegnap a 2 órás kenyér (egy kis dióval felturbózva), ma meg ez a hipnós süti. Köszi Via! :)
Via mondta
De jó! :)) Először hipós sütinek olvastam. :DD
Szie mondta
:D
Tényleg nagyon finom! :)
Penelope mondta
…milyen szép robotgéped van!:-)
A keksznek pedig mindjárt neki is állok!;-)
Via mondta
Köszönöm! Én is imádom, tavasszal lesz négy éves, nagyon szeretjük. Fejsimit kap minden reggel, meg ilyenek. :))) https://www.urban-eve.hu/2009/03/29/tralalla-megjott/
Ritus mondta
Igen, egy ilyen csodagépet egyszer én is nagyon-nagyon szeretnék :)
zeugma mondta
A szabálytalan süti a legfinomabb :-)
Az ételfesték nem barátom, de valami kakaós vagy karamellás változatban szerintem benevezem a karácsonyi futamra, mert szeretem az előre elkészíthető dolgokat. A narancsos is nagyon jól hangzik!
Timi mondta
Istenem, éhes vagyok! :D Nagyon jól néznek ki! *.*
okostojas mondta
egy kávés-kakaós változat:
https://okostojas.blog.hu/2012/01/21/mokkas_csigakeksz_karamellkremmel
nyugodtan kimoderálhatod, önreklám :) ugyanez narancsos-kakaósban is kitűnő, a friss narancshéjtól lesz extrém narancsíze.
Szavaa mondta
Hah, listára vettem. Ez is ilyen száraz-kopogós, ropogtatnivaló keksz lesz? Gyerekkoromból rémlik karácsonyokról a kakaós változat. Vagy ha kevesebb ideig sütjük, akkor puha marad?
A tortázáshoz, fondantozáshoz feltankoltam színezékkel, úgyhogy semmi akadálya nincs és nagyon jól mutatna karácsonyra a gasztrocsomagba :)
Via mondta
Nem száraz. Ropog, de omlik. Ha kevesebb ideig sütöd, akkor kenhető. :D Kipróbáltam 8 perc után, tök maszat volt még az egész. De teszteld nyugodtan.
Szavaa mondta
Köszönöm, ezt jó, hogy megosztottad, akkor sütöm a kiírt idő szerint :) Ha száraznak találom, majd összeragasztom krémmel, de mindenképpen megsütöm. (A muffinod miatt is sütöttem, az is olyan jó lett :)
Adel82 mondta
Komoly inspiráció egy olyan subaszőnyeg féle mintának ;) A négy gyerekre szerintem fel kell bőven szorozzam az alapmennyiséget :D
dorkaborka mondta
hú, nekem pont így tetszik, egyben… sütiszőnyeg :)
Via mondta
Horgolt takaró! :))
jKaldy mondta
Milyen jó színe lett :)
Nekem anya sütött hasonlót, amikor még kicsi voltam, de csak barna-fehér (kakaós-sima) volt… mondjuk az osztálytársaim így is nagyon szerették :))
evuka mondta
Hm, nyami, ezt szerintem most ki is próbálom. Tele vagyok ételfestékkel. Már nem emlékszem, miért vettem, de arra nem használtam föl. Amíg rohadtul hűl, addig meg majd folytatom a szobarendezgetést.
Via mondta
:))) Annyira finom, már hármat megettem, el is teszem messze. Nyugodtan csinálhatod azt is, hogy ma összeállítod a hurkát, és egész éjszaka pihen a hűtőben, és holnap szeleteled és sütöd.