Hatalmas, gyönyörű gombafejeket nem bírok felaprítani, barbárnak érzem magam, ezért egyben kell hagynom őket. Ezen elv köré rendeződött a mai ebéd, mindent rögtönöztem — gondoltam, ha az összetevők jók, a végeredmény sem lehet rossz (“a krém jó, a lekvár jó, a hús jó“), és nem is lett, sőt…! Igazából semmi borzalmasan bonyolult nincs a receptben, viszont remekül tálalható, szóval vega karácsonyi főfogásnak is beillik. :) (Nekem az a heppem, hogy ünnepi alkalomra nem való olyan egytálétel, amit “merni” kell, hanem csak valami normálisan porciózható/szeletelhető fogás jöhet szóba. Quiche oké, rizses gomba nem oké.)
A hat nagy gombafejnek kiszedtem a tönkjét és félreraktam, őket pedig egy kerámia serpenyőben kevés olajon, sózva-borsozva előpároltam, időnként megfordítva őket (így nem áznak szét a sütőben). Amíg fonnyadoztak és csodaszép, sűrű, barna levet eresztenek, mozzarellát és egy másik sajtot (bármilyen lehet, kék sajttal is szuper, nekem most egy kevés camembert-félém maradt) összemorzsoltam, ez lesz majd a gomba tölteléke – tetszőlegesen bővíthető olajbogyóval, kapribogyóval, újhagymával, stb. stb. A sütőrácsot feltettem a legfelső állásba, és előmelegítettem a grillt, majd a gombafejeket sütőpapíros tepsibe tettem (jól lecsepegtetve őket, hogy minden finom lé a serpenyőben maradjon!), megtöltöttem őket a sajttal, és megszórtam egy kevés zsemlemorzsával. Mehettek grilleződni, én meg csináltam a szószt a már eddig használt serpenyőben. A félretett tönköket apróra vágtam, rádobtam a gombalére, tettem még mellé egy kevés vajat, egy nagy gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot. Ennél a pontnál szerintem önthettek rá egy kis fehérbort is, tuti nem ártana neki. ;) Én leszórtam egy ici-pici liszttel, felöntöttem kevés vízzel, besűrítettem, majd kb. egy deci tejszínt hozzáöntöttem, és beletettem a maradék töltelék-sajtot is, ártani nem fog-alapon. :) Mivel én szeretem nagyon gombásan, két-három szárított gombát is beletettem, hadd ázzon. A végén egy kis petrezselyemmel fűszereztem. A szósz ezzel megvan, ehhez lehet rizst vagy tésztát is főzni, én spagettit választottam, ezt forgattam bele a szószba (egy evőkanálnyit a főzőlevéből is betettem). Íznek és színnek még hiányoltam valamit zöldséget az összképről, így egy-egy marék ruccolát tettem a tányérokra, pár csepp balzsamecettel megcsepegtettem, és kész is volt. Fájn dájning.
voks25 mondta
Köszi a sok sok sok finom receptet, ez is nagyon jó lett! Pedig a rántott gombát nem eszem meg (mert olyan fura állagú a gomba), de itt olyan pihe puha lett, hogy csak na, nyam… és nem mellesleg körbe lettem rajongva, hogy milyen isteni szakács vagyok :D
Via mondta
:)) Ügyes vagy! :)
Verus84 mondta
Imádom a gombát, bármilyen formában! Megmondom őszintén, én (ami az étkezést illeti) teljesen az ellentéted vagyok = húst eszek hússal. Szóval kicsit megcsavarom a fogást. A gombafejekbe egy-egy karika virslit rejtek a sajt alá. Ez lesz a holnapi menü. Talán daragaluska levessel.
Szintén Jóbarátok fan vagyok, de Monica és Ross a kedvenceim.
zsuzsiraf mondta
Láttam-láttam, már akkor is csak néztem, hogy aaaaaw (nekem ugyanis Chandler a kedvencem :) ) Én is nemrég kezdtem újra, régebben az volt a filozófiám hogy ha nem nézzük újra minden évben, Ross és Rachel nem jönnek össze :D
zsuzsiraf mondta
“a krém jó, a lekvár jó, a hús jó.” kívülről tudom mind a tíz évadot, ugye hogy MEGUNHATATLAN? ♥ századjára is :)
Via mondta
Mi is most nézzük újra, azért volt Chandler Bing a TILT listámon múlt héten… :))) Talán még sosem tetszett ennyire, vagy mert többet értek belőle, mint legutóbb (fejlődött a nyelvtudásom), vagy mert most vagyok velük egyidős (Monica 26 az első évadban!).
betti80 mondta
tényleg jó kívülről tudni, mert így sok helyzetben van egy szellemes idéznivaló:)
kedvencem : Joey nem ad a kajájából!
bogi mondta
fu, hihetetlen jól néz ki, meg is éheztem, csak kár hogy zsigerből taszítom a gombát :)
fxtina mondta
ha azt mondod gomba és sajt, akkor nálam máris megindul a pavlovi reflex :) finom lehet és guszta a tálalás is :)
Annn mondta
Mi ilyen szószt szoktunk kisebb gombákból köles mellé főzni. Csak több vajjal, és jó sok kakukkfűvel. Most jól meg is éheztem:)
gesztenye mondta
Jó ötletet adtál, eddig mindig túróval csináltam a töltött gombát. Köszi :)
zeugma mondta
Hű, ez nagyon jól hangzik! Egyszer majd, ha bátor leszek, dupla adag allergiagyógyszert veszek be, és megsütöm! :-)
Via mondta
:( A gomba melyik részére vagy allergiás?
zeugma mondta
Szerintem az egészre :-) Keresztreakciós tétel, úgyhogy teljesen nem tilos, de csak ésszel szabad kóstolni, olyankor, amikor más allergizáló dolgot biztosan nem ettem (van egy pár a listán…), és dupla gyógyszert veszek be. Így legfeljebb némi viszketést okoz – sokkal veszélytelenebb, mint pl. a kókusz, ami azonnali látogatást garantál az ügyeleten :-)
Timi mondta
Nagyon jól néz ki, az “egybegombás” ételek mind olyan gusztusosak – kár, hogy nem szeretem a gombát… Mondjuk sokszor megkapom, hogy Sopronban a gombát nem szeretni nem hogy luxus, de egyenesen bűn… De akkor sem. :) Esztétikai élménynek viszont még nálam is nyerő. ;)
Via mondta
Én imádom, tömény erdő-földíz, tiszta őzike/mókus/róka vagyok tőle. :)
Timi mondta
Hehheh, ez aranyos. :)