Múlt pénteken egy remek esti programon vettem részt: a Lecsó Főzőiskolában Kern Ági vezetésével valentin-napi menüt főztünk.
Maga a Főzőiskola egy gyönyörű helyszínen van az Árpád hídhoz közel. Nem tudtam, mennyire lesz túl profi, steril vagy túlságosan házias, otthonos, de szerintem pont sikerült középen belőni a stílust – nem is rémisztően ipari, és nem is olyan érzésem volt, hogy valaki másnak a konyhájában kell főznöm. Rajtam kívül még négy főzni vágyó “nebuló” volt az esten, egy házaspár és két lány. Minden párnak jutott egy tűzhely, és ki voltak készítve az eszközök, hozzávalók is. Főzés közben beszélgettünk, ismerkedtünk, nagyon jó volt a hangulat!
Az első fogás fűszeres paradicsomleves volt koktélrákkal, főételnek csilis bab készült, végül pedig csilis csokilávával zártuk a menüt. Szerencsére az első két étel könnyen “vegásítható” volt, a rákot el lehetett hagyni, és csilisbabba pedig én nem főztem marhahúst. Nikit, a Főzőiskola vezetőjét megkérdeztem, hogy ez mennyire megszokott, hogy módosítanak a menün a résztvevők kedvéért, és mondta, hogy nyugodtan lehet szólni, ha valaki az adott ételsorból valamit allergia vagy speciális étrend miatt nem ehet, neki akkor kitalálnak valami helyettesítőt, hogy ő is tudjon együtt főzni a többiekkel. Ez szerintem szuper, mert én mindig teljesen lemondóan nézegetem a főzőkurzusok menüit, a teljes sütis ételsorokon kívül nagyon ritkán van olyan, ami vega lenne. Nyilván a steak-kurzust nehéz vegásítani, de így máris több lehetőség van. :) Ez a bonbonkészítő tanfolyam mondjuk iszonyú jól néz ki…! A legjobb gasztroajándék, lehet gyakorolni karácsonyig, az önfeláldozó családtagok pedig megehetik a selejteket. :) Na de vissza a valentinos menühöz!
A paradicsomleves tejszínnel készült, a többieknek a garnélarékokat olajban futtatták át, azt lehetett hozzá majszolni. Nekem az igazi meglepetés a csilis bab volt, annyira finom lett, pedig számomra teljesen szürreális dolgok kerültek bele (pl. kakaópor és narancshéj :D). Jó volt olyasmit kipróbálni, amit egyébként itthon nem biztos, hogy megcsinálok. És mégis működött! Kevés tejföllel sajttal és tortilla chipsszel ettük, de lehet rizzsel is, vagy tortillába tekerve. Ádámnak csak egy mini adagot hoztam haza a főztömből, de teljesen odáig volt, úgyhogy elkészítem majd itthon is, és hozom a receptjét. Ági nagyon jól magyarázott, segített, megmutatott mindent, ha valami nem volt világos. A recepteket kinyomtatva megkaptuk, hogy itthon is el tudjuk készíteni őket.
Most (természetesen Ági és a Főzőiskola engedélyével) álljon itt a csokiláva receptje, mert ezt ki kell próbálnotok! Pofon egyszerű, a kerámia tálkákon kívül semmi különeleges nem kell hozzá. Isteni finom, és jól lehet vele vendégeket kápráztatni. ;) Diétához igazítva lehet trükközni a liszttel (egyébként csak egy evőkanál kell a hat darabhoz!), és a cukorral (ez is csak minimális, összesen öt deka).
Csokiláva
Hozzávalók 6 tálkához:
- 20 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál édesítetlen kakaópor
- nagyon kevés csili
- vaj és liszt a formák kikenéséhez
A sütőt melegítsd elő 220°C-ra (légkeverésesen 200°C). A kockákra tört csokit és a vajat tedd egy tálkába és olvaszd össze – vízfürdő felett is lehet, de sokkal egyszerűbb, ha mikróba teszed közepes hőfokra, és 15-20 másodpercenként megkevered (ne hagyd benn, mert könnyen megéghet). Néhány ilyen kör, és kész is van. :) A tojásokat egy tálban verd fel (mintha rántottát készítenél, majd keverd bele a cukrot, a lisztet, a kakaóport, és végül a csokoládét. Ha használsz csilit, azt is tedd bele, és keverd össze az egészet. Bírd ki, hogy nem kanalazod be a krémet így, ahogy van. A kis kerámiaformákat kend ki vajjal, és töltsd beléjük a masszát, kb. háromnegyedig. Most jön a jó rész: ennél a pontnál hűtőbe teheted őket, ha másnapra szeretnéd megsütni a bandát! Csak frissen jó és azonnal kell tálalni, úgyhogy erre figyelj.
6-7 percig kell sütni, ha hűtőben volt, 1-2 percet még húzz rá. Sütés közben ne nyitogasd az ajtót, mert összeesik. Az a lényeg, hogy a külseje megszilárduljon, belül pedig még folyjon. Mi vaníliafagyival ettük, de nélküle is pazar. Kicsinek látszik, de piszkosul tömény, főleg egy vacsora zárásaként. Fejenként elég, ha egyet számolsz. :)
Ha két főre csinálod, felezd a receptet, nem ehetetlen a süti akkor sem, ha nem friss, sőt, csak úgy inkább sima csokis piskótára hasonlít, szóval a harmadikat nyugodtan tegyétek el másnap reggelire.
Dittygirl mondta
Nekem is sikerült, egy ideje szemeztem már a szuflékkal, szóval formát mindenképp vettem volna, ez pedig egy jó recept volt arra, hogy felavassam őket :) Biztosabb, mint a szuflé, és ilyet nemrég ettem is étteremben, szóval friss volt az élmény. Nekem egyébként csak négy lett, lehet, hogy nagyobbak a formáim. A formákat pedig a Vasedényben vettem, 2 db-ot kb. 1000 Ft-ért adnak.
Odett78 mondta
Szia! Egy kicsit más kérdés, de esetleg meg lehetne tudni, hogy az első képen az asztal és a székek honnan valók? Én is ilyet szeretnék )
Via mondta
Rákérdezek. :)
Diasitocska4 mondta
Na majd még én is próbálkozok :))) Nagyon szép a tied :)
Diasitocska4 mondta
Sziasztok!
Egy újabb kérdés. Nektek hogy jön ki a formából? Mert nekem elöször kiesik a teteje majd a közepével együtt az alja benn ragad és azt ugy kell kikanalaznom :) tehát az egész ilyen atomrobbanás kinézetű lesz. Finomnak finom az kárpótol mindenért. De egyszerüen nem tudom szépen kiszedni a formából. Pedig 8-10 percet is sütöttem már 220fokon.
Via mondta
Szia! Én alaposan kivajaztam a formát (itthon már csak vajjal kentem ki, liszt nem ment bele), és tök szépen kijött:
https://instagram.com/p/Vg3JrjRNVk/
Diasitocska4 mondta
Akkor jó! Köszönöm szépen. És nagyon szeretem a blogod:) Ha összeköltözöm a barátommal elkezdem a zónázást
Diasitocska4 mondta
Na találtam ilyen kisebb fajta kerámia tálat az Auchanba. Ha ma megcsinálom a “tésztát” és beteszem a hűtöbe és holnap sütöm meg ugyanolyan lesz mintha frissen csinálnám?:) Bocsánat a rengeteg kérdésért :))
Via mondta
Igen, csak számolj rá pár percet a sütőidőre. :)
Dita mondta
Csak csendben jegyezném meg, mint gyakorlott főzőiskola látogató, hogy ez nem egy menü, a szokásos értelemben. Szerintem nem úgy kell rá tekinteni mint ha étteremben szolgálnák fel. Hanem különálló ételekként, amit az ember otthon belátása szerint variálhat. A rákleves egy ünnepi különlegesség, a chilis babot pedig-fingás ide vagy oda- szeretik a pasik. A csokiláva a lányoknak lehet érdekes. Minden étel az afrodiziákumokra alapoz. Paradicsom: a szerelem almája, chili: javítja a szexuális élvezetet, csokoládé: vágyfokozó. Ilyen olvasatban semmi kivetnivalót nem találok az ételekben. Elvégre amikor főzőiskolában több főételet készítünk, azokat se szolgálom fel vasárnap ebédre egyszerre. Minden esetre tanulságos volt a hsz.-eket olvasni, lényeg, hogy a kedvesünk ne fingjon Valentin napkor, és lehetőleg sohasem, maximum annyi baj legyen vele mint egy aranyhallal. A kulináris élvezetek meg nem számítanak. :)))
Diasitocska4 mondta
Milyen formába csináljátok? a muffin forma kicsi szerintem. Hol lehetne kapni ehhez való formát?
Via mondta
Szufléformának, ramekin-nek hívják. Nagyobb konyhai szaküzletekben, webshopokban kapható. Nézz körül a Butlersben, Kooktában! Itt van egyenként meg szettben is,
bongyorka mondta
Hmmmm, csoki láva…. a kedvenc sütim, csak sosem tudtam, hogy kell rendesen elkészíteni… na majd most! :)
A paradicsomleves koktélrákkal is nagyon jól hangzik, persze nem a menzás paradicsomlevessel tudom elképzelni (az csak betűtésztával az igazi), de egy bazsalikomos olaszos verzióban simán jó lehet.
Abban viszont egyetértek a többiekkel, hogy a csilis bab nekem sem egy Valentin-napi vacsi főfogása. Egyébként imádom a csilis babot, kívácsi is vagyok a receptre, el is készítem, ha megosztod velünk, csak nem ünnepi kajához. Ausztriában a sípályán nagyon helyes kis duci csatos üvegekben szolgálták fel, tök jópofa volt :) (házibulihoz szerintem nagyon jó ötlet).
Az a bonbon készítő tanfolyam tényleg jól hangzik. Csak a végére cukormérgezést kapnék :D Karácsonyra készítettem apumnak ajándékba, de szegény kis bonbonok elég nyomik lettek. Ettől függetlenül nagy sikere volt :)
rusalka mondta
hát én abszolút laikus vagyok, de nekem is szemet szúrt… paradicsomleves után paradicsomos kaja? csilis bab után csilis csoki? valahogy a rák sem jön össze nekem ezzel az egésszel… valami zöldség? de legalább színek!? nemtom, csilis bab és valentin nap kapcsán nekem a közös fingás “romantikája” ugrik be:D
de most már én is kiváncsi vagyok, a szakmai szem miket lát?
Via mondta
Biztosíthatlak, se hangos, se hangtalan fingás nem volt. :))
Csipike mondta
Pont erre gondoltam. Zöldborsó leves után sem adunk zöldborsó főzeléket vagy zölborsó köretet. Otthon persze bármit lehet.
Én meg még hiperérzékeny is vagyok, átgondolom az állagokat, színeket, puffasztó-hatást/hashajtó-hatást, az alapján értékelek egy menüsort, néhányan ezt gasztrosznobságnak tartják, de vállalom. :)
Valentin-napi menübe nekem nem tetszene a csilisbab, kb mintha bolognai spagettit adnék. Persze értem, hogy a mexikói konyha most menő, és a magyar hagyományoktól sem áll távol (kukorica, paprika, paradicsom, csípős).
Csipike mondta
Személyes véleményem (és mint képzett), hogy ez a menü-összeállítás borzalmas. Bocsánat, de ezt nem bírtam magamban tartani.
Via mondta
Nekünk ízlett, és 2 olyan receptet tanultam, amit még sokat fogok elkészíteni itthon. :)
Csipike mondta
Gondoltam :) azt hiszem, valahol említetted is, hogy inkább csak arról írsz/véleményezel, ami tetszett, ami nem, azt kihagyod.
Jók ezek a főzősulik, de én a menü összeállításokat valahogy nagyon kritikusan nézem és a szakmai szabályokat is ismerem (azaz valaha ismertem).
Pont tegnap kezdtem el hátulról végigböngészni a gasztro bejegyzéseidet, érdekes látni, hogy miként változott az ízlésed/szokásod 5 év alatt, gondolom a speckó diéta miatt is.
p.s.: az előbb kanalaztam be a kukorica rémleves maradékát keddről :p asszem, még pár dolgot kipróbálok tőled :)
Via mondta
Jó válogatást! :)
Egyébként mindent sütök-főzök most is, ami itt van a blogon, maximum én alig eszem belőle, vagy módosítással. Sokszor van, hogy vendégségbe sütök valamit, én csak megkóstolom, és a “sereg” tünteti el a nagy részét. :) De attól még lefotózom és kiírom a recepjtét, okuljatok! :D Legutóbb, ha jól emlékszem, a kókuszos muffin volt ilyen, abból egy felet ettem. :) Általában úgy szoktam időzíteni amúgy a nagy adag sütiket, hogy ne ketten legyünk rá, mert akkor az életben nem fogy el. Szerencsére ebből a csokisból lehet 2-3 adagot is csinálni, és az pont elég. A csilis bab meg tökéletes! Persze kevés csilivel, hogy az epém ne hisztizzen, de amúgy minden isteni vele. :) Ezzel végre úgy bővül a repertoár, hogy teljesen más, hasonlót se főztem még, és nagyon-nagyon ízlett is. És akkor is elfogy, ha csak ketten vagyunk rá! :)
Mirimanoo mondta
Érdekelne, hogy milyen szakmai baki van ebben a menüösszeállításban. Nekem a leves túl snassz, csilis babot meg randira sosem főznék, nálam bulis kaja. A lávasüti viszont jó Valentin napra. Viszont alkalomtól függetlenül a kakaós, narancshéjas recept jöhet!
fxtina mondta
irigykedem egy kicsit :) kerámiatálka megvan, köszönöm a receptet Neked és Áginak is! ♥
carpe diem mondta
Hmmmm. :) Nalam csak a keramiatalka hibadzik sajnos, bar gondolom egy muffinforma is megteszi.
Dorka mondta
De jó, hogy ezt írod! Mert sajnos nekem sincs ilyen tálkám, viszont van muffinformám :) (persze, abban nem olyan dizájnos, de az ízén nem változtat) Köszi a tippet!
Csipike mondta
Asszem’, a Butlersben volt múltkor viszonylag elfogadható áron, de szerintem tecsóban is lehet beszerezni kedvezően.
ribizzli mondta
Én egyszer próbáltam muffin formában papír nélkül (persze kivajaztam) muffint sütni, de a teflonbevonat ráragadt a sütikre mikor megpróbáltuk kiszedni, szóval én ezzel biztos nem kísérleteznék. Lehet, hogy nektek beválik, én nem mernék mást beletenni.
Dorka mondta
Nyamiii :))