Süssetek-süssetek, édeset, csokisat, meleget, omlósat, uzsonnára, reggelire, húsvétra, csak úgy. Ez a kedvenc csokis kalácsom, bitang adag, két nagy fonott vekni lesz belőle, tovább lehet ajándékozni, ha nem fogy el, bár nem féltem. :)) Zárt dobozban eláll néhány napig, felmelegítve ugyanolyan finom, mint frissen.
- 85 dkg liszt
- 5 dkg friss élesztő (vagy egy tasak porélesztő)
- 3,5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál étolaj
- csipet só
A töltelékhez
- 30 dkg puha vaj (vagy 35 dkg margarin)
- 4 púpos evőkanál édesítetlen holland kakaópor
- 3 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 1 egész tojás
A langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt puha, rugalmas tésztát dagasztunk, fél órát pihentetjük. A puha vajat a cukrokkal és a kakaóval kikeverjük — nem kell folynia, csak kenhető legyen. A tésztát 6 részre osztjuk (így lesz majd a 3-3 fonnivaló adag). Mindegyik kis gombócot kinyújtjuk, megkenjük egyhatodnyi csokis töltelékkel, feltekerjük, majd 3 feltekert csíkból kalácsot fonunk. Tepsire tesszük őket, fél óráig pihennek (amíg 180°C-ra bemelegszik a sütő), lekenjük őket egy tojással, és készre sütjük — szép piros lesz a teteje.
(Bocs a képek fényviszonyáért, valaki szóljon már a tavasznak, hogy így nehéz fotózni! :D)
Gigike mondta
Köszi Via! Nem is gondoltam, hogy ilyen sikere lesz. Az anyukám ezt nem szokta sütni. Viszont a kedves férjem már hetek óta emlegette, hogy ezt milyen régen evett már, gondoltam, legyen valami új hagyomány elkezdve, kipróbálom. Ez életem első kalácsa, de a visszajelzések alapján szuper lett!
Via mondta
Egészségetekre! :)
Sutibaba mondta
Szia Via!
Megsütöttem ezt a kalácsot, és isteni finom lett! A párom azt mondta, legalább havonta 1X süssek neki ilyet. Ez volt életem első kalácsa, ráadásul kívülről tényleg még a színe is pont olyan lett, mint a boltinak, csak sokkal finomabb. Szóval köszönöm a receptet! :-) Egy bajom volt csak vele, hogy a kakaós-cukros-vajas rész egy része kifolyt. Nem tudom, hogy mitől lehet ez? Lehet, hogy jobban meg kellett volna melegíteni, hogy belefolyjon a tésztába egy kicsit, és be tudja szívni? Pontosan mennyire szoktad melegíteni, vagy csak szobahőmérsékleten hagyod? Válaszod előre is köszönöm: Sütibaba
Via mondta
Szia!
Nálunk is kifolyik, de mindig van, aki elrágcsálja azt is. :) Szerintem nem tudja amúgy beszívni a tészta a krémet.
eva mondta
Via, ez mennyi ideig sül kb.?
Via mondta
40-50 perc. Figyelj rá, hogy ne az legyen, hogy kívül pirul, belül meg még nyers! Át kell sülnie alaposan.
Annus mondta
Nagymamám épp most szedte ki a sütőből :) Nagyon fincsi illata van :D
carpe diem mondta
Csorog a nyalam, de inkabb neki sem allok, mert mar ranezesre is +5kilo. :D :D :D
Enn mondta
Nagyon jól néz ki, szinte már érzem az illatát :) Egy kérdés: Melegen folyik benne a kakaó? (anyu általában belekeveri a tészta egyik részébe, úgy is jó, de kalács terén minden lehetőség érdekel :D)
l2njpy mondta
Nálunk ez az a süti, amiből egy rúd már a tepsiből kivéve, még melegen, a konyhában állva elfogy:-)
typerhappy mondta
Én nem rajongok a kalácsért, de most épp hógolyót sütök. :) Most vagyok a ‘megvárjuk, amíg a krém és a piskóta kihűl és utána folytatjuk’ szakasznál. :)