Annyira nagyon szeretem a főzelékeket, és olyan gyakran feledkeznek meg róluk emberek — például akkor, amikor azon töprengenek, vajon mit is eszik az, aki nem eszik húst. Vagy amikor nem tudják, mit ehetnének, ami olcsó, finom, és egészséges is. Helló! Itt vannak a főzelékek! Igazi hungarikum, mert angolul például még szó sincs rá. :) (Jobb híján a stew-val szoktam elmagyarázni a külföldieknek.) A lisztes-zsíros rántáson lehet spórolni kalóriát, a zöldség legyen benne a lényeg, ne a liszt, és máris minden étrendbe beilleszthető. Szelet rozskenyér opcionális, feltétnek mehet rá sült sajt, zöldségfasírt, vagy — semmi. Érdemes megismerni őket, egyáltalán nem bonyolultak és hamar el is készülnek — ízlés szerint pedig lehet rajtuk javítani, hogy ne az unalmas, sőt, gyakran egyáltalán nem finom menzás emlékek törjenek elő. Fotózásra nem mindig a legjobb alanyok, de kit érdekel. :)
A székelykáposzta hagyományosan pörkölttel készül, ez vega verzióban kimarad, soha nem is készítettem hússal (vegaság előtt se voltam valami nagy húsevő). Nagyon szeretem a savanyúkáposztát, kötelező kör főzés előtt nassolni belőle, úgyis akkor van még benne a C-vitamin. :) Savanyúkáposzta helyett készülhet friss káposztával is, akkor viszont a végeredmény neve lucskos káposzta — abba egy picit több kömény kell, és utólag kell sózni (különben nem puhul meg), de a többi ugyanaz.
Így készül… A savanyúkáposztát 10-15 percre be kell áztatni vízbe, különben fogmaróan savanyú lesz. Ha esetleg túlázik és elvesztette a finom ízét, az áztatós léből vissza lehet majd önteni egy keveset. Amíg ázik a káposzta (kettőnknek 40 dkg elég egyszerre), egy kis fej vöröshagymát felaprítok, olajon megfuttatom, és leszórom pirospaprikával (szokásos indítás a magyar recepteknél :D). Erre jön a lecsepegtetett savanyúkáposzta (jól ki kell csavarni), aztán só, bors, kevés őrölt kömény. Annyi vízzel öntöm fel, hogy egy kicsit leves legyen, de ne lepje el teljesen (itt lehet felhasználni az áztatólevet, ha nem elég savanyú – tessék kóstolgatni!). Szépen fő, a végén egy kis doboz tejfölt egy kevés liszttel kikeverek, belezuttyintom a káposztába, rottyan még kettőt és kész is.
Egyetek főzeléket, mert az jó! (És már nincs óvónéni, akivel dacolni kell.)
Vuska mondta
Nagyon szeretjük a főzelékeket szinte mindet amit mi magyarok készítünk. Valóban hungarikum és az angoloknál tényleg nincs szó rá. De sok másra sem, az angolok nem tudják olyan kifinomultan, egy szóra több változatot használva kifejezni magukat mint mi magyarok. Nem is vagyok sem az angoloktól, sem a nyelvüktől elájulva.
typerhappy mondta
Sokszor írod a receptjeidhez, hogy nem fotogének és nem lett jó a kép, ilyesmi. Én direkt ezt szeretem bennük, a túl profi ‘épp egy pici ebből és egy pici abból, körben csili-vili díszítés’ mindig valahogy elriaszt a legtöbb gasztroblogtól (tudom, hogy ez nem az). A te képeiden meg az látszik, hogy tisztességes adag (nem csak összepiszkolod a tányért két falatnyi valamivel), házias, finom, kipróbált recept. És ez nekem nagyon tetszik, már sok recepthez meghozta a kedvem, többet ki is próbáltam és sok van még várólistán. :)
Via mondta
Aranyos vagy. Más meg pont arra panaszkodott, hogy lehetnének szebbek a képek. Ahhoz más típusú felszerelésre is lenne szükségem, de majd egyszer szeretnék jobb masinát. :)
Ez a fajta fotózási technika konkrétan az, hogy evés előtt lefotózom, úgy, ahogy meg fogom enni. :D
Filippino mondta
Mi otthon főzelékmániások vagyunk, majd’ minden héten van. Most spenót volt jó fokhagymásan, bundáskenyérrel, illetve paradicsomos káposzta.
Via, ismét gondolatolvasó vagy! Tegnapelőtt beszélgettünk arról, hogy mikor megtanultam főzni, először a főzelékekkel kezdtem, és valahogy azok mennek a legjobban. Rántás helyett mindig habarást teszek bele, a zöldborsó és krumplifőzelék így a legfinibb.:) A székelykáposzta nekem is rossz élmény…gyomorrontás után megkívántam, még nem gyógyultam meg teljesen, jó nagy tállal ettem…és azóta nem tudom megenni.:( Mondjuk abban volt hús dögivel. Szerintem kipróbálom ezt a receptet, hátha “visszaszeretem”.:))
Gabi mondta
Hát éppen ez lesz az ebéd holnap!
Bár nálunk a húsos változat megy. Nagyon szeretjük!
Saxana mondta
Szeretem a főzelékeket, de a székelykáposzta az egyetlen, aminek már az illatától rosszul vagyok:D egyszer oviban belém erőltették, rögtön ki is jött belőlem felül, azóta messziről kerülöm:D:D
Via mondta
Az traumatikus lehetett. :( Sajnálom.
Norewa mondta
Én a botmixert sem veszem elő, lustaság fél egészség alapon, van abban elég keményítő, besűrűsödik magától. Jó sok hagymával fini, csak a párommal is meg kéne szerettetni, az iskolai menzán utálta meg.
Via mondta
Én szeretem, ha pépes, bár szét tud főni magától is eléggé. :)
Cella mondta
Óóó, pont főzelékhetünk volt teljesen véletlenül :) Eddig finomfőzelékkel (visszatapsolva), ma spenót (anyumat fel kell hívnom, ő hogy csinálja pontosan, mert az ízből valami hiányzik), no meg lesz brokkolikrémleves is (nem főzelék, de majdnem ^^) És azt hiszem, jövő héten székelykáposzta lesz ezek után *-* ♥
Norewa mondta
Én a sárgaborsó főzeléket rántás nélkül csinálom, szerintem úgy finomabb. Amúgy bajban vagyok a főzelékekkel, szeretem őket, csak mivel mindig anyum csinálta, sokáig nem tudtam, hogy kell. Legutóbb lencsefőzeléket főztem, a páromnak ízlett, szerintem kicsit “vérszegény” volt (először csináltam). A húsmentes székelykáposztát viszont ki fogom próbálni (hátha nem rontom el).
Via mondta
A sárgaborsót én is úgy szoktam, önmagával sűrítem. Éljen a botturmix! :) (És így vegán kaja is lesz belőle, ha esetleg bármikor szükség lenne rá.)
Dorka mondta
En is imadom a fozelekeket! Nem reg fedeztem fel magamnak a lencset es a sargaborsot, azota rendszeresen van otthon valamelyikbol egy zacsko. Annyi, hogy azoknak kicsit tobb ido kell azni. De feltet nelkul is isteniek. Esetleg Anya meg a piritott hagymat ajanlja.
Zora mondta
Főzelékkedvelő vagyok én is! Húsmentesen még sosem próbáltam a székelykáposztát, úgyhogy lehet itt lesz az ideje! Imádom a savanyú káposztát!
Ha már főzelék és káposzta, akkor merem ajánlani a sárgaborsó főzeléket savanyú káposztával. Gyerekkoromban anya feltét (hús, pörkölt) helyett a tányérba szedett főzelékre mindig tett egy kis savanyú káposztát… Imádom együtt! Sokan emiatt a mai napig hülyén néznek rám, de egészséges és laktató és szerintem nagyon nagyon finom! :)
Via mondta
Hú, ez nagyon jól hangzik, legközelebb kipróbálom! :) Köszi!