A tarkedli jó, mert hidegen és melegítve is finom, tehát nyugodtan rá lehet járni több napon keresztül, a hűtőben jól elvan. Ennek folyománya, hogy remekül csomagolható, szállítható — piknikre, ebéd utánra, uzsonnára ideális, 2-3 darab már bőven elég nassolnivaló egy nagyobb fogás után. Illik hozzá lekvár, friss gyümölcs, joghurt, túrókrém (túró + joghurt kikeverve), fahéj. Plusz: kevesebb olajjal készül, mint a szalagos fánk, és mókás serpenyőben készül. Hívják még cseh fánknak vagy dalkedlinek, talkedlinek is, de attól még ugyanúgy finom. :)
Hozzávalók
- 40 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája
- ½ liter tej
- 1 csipet só
- 1 teáskanál porcukor és 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás fehérje
- olaj vagy vaj a sütéshez
A tej felét fellangyosítom, beleteszem a porcukrot és az élesztőt. Hagyom felfutni. A lisztet a tojássárgájával, maradék cukorral, tejjel, sóval összekeverem, hozzáöntöm az élesztős tejet, mindent szép lassan, hogy ne legyen csomós. Kicsit híg nokedlitésztára fog hasonlítani. Hagyom pihenni 15-20 percet — ekkor már határottan nokedlitésztás. :) A tojások fehérjéjét habbá verem, a tésztához forgatom. A tepsi mélyedéseit kiolajozom, és egy pici merőkanállal vagy evőkanállal fánkocskákat szaggatok. Az érmék mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
gykemenykata mondta
Jó ötletet adtál. Már régen sütöttem, ma ez lesz az ebéd. A fenti recept alapján gluténmentes lisztből is megsüthető, így a lisztérzékenyeknek sem kell nélkülözni a fánkot.
melcsi mondta
Imadom ,imadom ,imadom….es meg sokszor mondhatnam , a nagymamak nagyon tudtak valamit. Nekunk soha nem fog semmi ugy sikerulni , egyszeruen azert mert toluk minden finomabb , kulonleges mindenuk ,meg a haz illata is .Az en nagyim mar nincs velunk , de meg emlekszem a tarkedlije izere(nalunk csak targeli) , hat meses volt.Koszi Via a receptet.
Via mondta
Azért remélhetőleg a mi főztünkre, amit mi most nagyiéhoz nem foghatónak gondolunk, majd hasonló szépeket mondanak a mi unokáink. :)
Csipike mondta
Ez nem ér! :( A szomszédban torkedli egyébként és én úgy megenném most. A nagymamám olyan finomat csinált! Ő már sajnos nem süthet, pedig olyan szépen körkörösen megpakolta a tálat/tányért, laza porcukor hintéssel és isteni volt. Csak utánozni próbálhatjuk.