Mire megunjuk, el is tűnik. :) A hétvégén a második óriás adag medvehagymakrémleves után — csak hogy ne legyen mérgezésünk — medvehagymás pogácsa sült. Lehet túrósan is készíteni, de a túró kellett a lasagne-ba, ami kivételesen nem medvehagymás volt, hanem spenótos, de majdnem került abba is. :D A recept eredetije Emőkétől származik, de szükség volt néhány módosításra.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- fél teáskanál porcukor
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy egy zacskó szárított)
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál ecet
- 2 tojássárgája
- nagy csokor medvehagyma szárától megpucolva és apróra vágva
- kevés tejföl
A tetejére:
- 2 tojás fehérje
- reszelt sajt
A tejben cukorral felfuttatott élesztőt hozzá kell önteni a többi hozzávalóhoz (a tejföl kivételével), majd puha tésztát dagasztunk belőle. Az eredeti recept nagyon kevés sót írt, simán elbír többet is. A tejföl a legvégén kerüljön bele, mert nem kell bele sok, elég lágy volt a tészta, lehet, hogy egy fél evőkanál is elég. Ha kész a tészta, duplájára kell keleszteni.
Ezután jön a hajtogatás: a kinyújtott tésztát harmadolva jobbról és balról is behajtjuk, majd alulról és felülről szintén behajtjuk harmadokban. Ekkor készül egy kis batyu – készítettem hozzá rajzot, hátha így érthetőbb, és lefotóztam a végeredményt is. A batyu pihen 30 percet, majd újra kinyújtjuk, megint behajtogatjuk ugyanúgy, és még 30 percet pihen.
Jöhet az utolsó kinyújtás, majd késsel becsíkozzuk a tetejét, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a szaggatott pogácsát is hagyjuk még 20 percig pihenni. A tetejüket megkenjük a maradék tojásfehérjével, megszórjuk a sajttal, és 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Malacka mondta
Via! Isteni lett! A család kiadta parancsba, hogy süssek még egy adagot. Köszi!! Kellemes húsvéti ünnepeket!!!!!!
Via mondta
Egészségetekre, szép ünnepet!! :)
Fancsurka mondta
Miért kell ennyiszer összehajtogatni? A kíváncsiságom határtalan. :)
Via mondta
Attól lesz leveles. Nem hajtogattál még?
Fancsurka mondta
De jó! Még nem, úgy tűnik ideje elkezdeni. :)
Via mondta
A magas zsiradéktartalmú pogiknak jót tesz nagyon. :)
Boapinta mondta
Kedvencem. Próbáljátok ki tökmaggal, a tésztájába összetörve, illetve a tetejére egészben szórtam. Sőt, a múltkor volt itthon elfekvőben cca 10 dkg juhtúró, az is belekerült. Mennyei.
Morgiana mondta
óóó, remek, újabb lehetőség a medvehagyma felhasználására, nyamm!:)
Megjegyzem, a Spar-ban láttam fagyasztott verziót (természetesen akkorra, amikor vége a medvehagyma szezonnak;)
nem olcsó, de néha-néha érdemes beruházni rá.
Angi mondta
Nagyon-nagyon szeretem a medvehagymát és tényleg annyira rövid ideig van szezonja, hogy muszáj belőle jól belakmározni, míg van. Bár én szoktam fagyasztani is belőle, úgy is tökéletesen megállja a helyét, de ilyenkor a tuti kétpofára tömni :) A múltkor már a krumplisalátába is vágtam, el nem rontotta :D Ez a recept is nagyon szuper, lehet ki kellene még próbálni így utolsó rúgásként?!