Lement a hőmérséklet (egy kicsit), most kell gyorsan sütni holnapra. Például isteni, omlós, habkönnyű barackos pitét!
A recept elképesztő flexibilis. Sárgabarack helyett mehet rá málna, szeder, szilva, nektarin, őszibarack, alma, körte, meggy, vagy amit csak akarsz. Az ötletért és a receptért köszönet Leddynek, aki istenieket süt és mindig este osztja meg a fotókat Facebookon. :D Nekem most az esti sütés miatt csak ilyen sötét, mobilos képem van, holnap normális fényekben majd újrafotózom. :)
Habkönnyű barackos pite – hozzávalók
Egy közepes tepsihez (az enyém 20×30 centis):
- 10 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő — és a gyümölcs édességétől függően lehet több is)
- 1 zacskó vaníliás cukor (nálam szokás szerint bourbon)
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
- 18 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tojásfehérje felverve
- a tetejére: megtisztított, felaprított gyümölcs és fahéj
A barackos pite elkészítése
- A cukrokat a vajjal és a tojássárgájával egy tálban habosra keverem.
- A tojásfehérjét kemény habbá verem.
- A vajas krémhez hozzáadom a lisztet, sütőport, sót, jól elkeverem, majd a felvert fehérje felével fellazítom, a másik felével pedig már óvatosabban bánok, hogy ne törjön össze.
- Kivajazott, kilisztezett tepsibe egyengetem egy spatulával, kirakom a tetejét gyümölccsel, és kevés fahéjjal megszórom.
- 180°C-on 25 percig (vagy tűpróbáig) sütöm.
Az eredmény: krémessé, szinte lekvárrá sült a sárgabarack, isteni finom lett!
Jó étvágyat! :)
További barackos receptek
Maradt egy csomó barackod, vagy egyéb barackos finomságokra vágysz? Próbáld ki ezeket!
Most te jössz!
Megcsináltad a habkönnyű barackos pitét? Milyen lett? Írd meg a kommentek között!
Maszat mondta
Egyszer megsütöttem, nagyon nyerő. Most szilvával próbálom ki.
Enn mondta
Őszibarackkal készítettem… éppen sül :) Közben készült vega spagetti is… a konyha egy szaunára hajaz, de megérte :))
stenonis mondta
Anyum a múlt héten csinált barackos sütit, abban is lekvárszerű lett a gyümölcs, valami isteni. Nagyon szimpi ez a recept, le is mentettem :)