Túl türelmetlen vagyok a rakott krumplihoz. Mire megfő a krumpli meg a tojás, én már szeretném enni, pedig az összeállítás meg a sütés még csak akkor jön… De ahhoz túlontúl szeretem, hogy soha ne csináljak. Úgyhogy néha csinálok, és akkor isteni finom lesz. Kardinális kérdés a krumpli-tojás-tejföl arány: utóbbi kettőből kell naaaagyon sok. Ugye? Mehet még bele vega virsli, de ha az nincs, akkor kiegészíthető paradicsommal, karikára vágott hagymával, meg mindenféle finomsággal. A tetejére mehet sajt is (virsli hiányában füstölt), és a tejfölt sózom, borsozom, sőt, fokhagymát is nyomok bele. Így lesz isteni íze. Mellé finom házi savanyúság jár: ecetes uborka, kovászos uborka, vagy csalamádé. A savanyúság-rakottkrumpli arány is kardinális: minden falat krumplira jut egy fél uborka, vagyis a fenti képen az uborka illusztráció, még hármat megettem rajta kívül. :))
Lehet egyébként nyers krumplival is készíteni, mint a gratint, de valahogy a héjában főtt krumplinak más íze van, és jobban szeretem ezzel a rakott krumplimat.
Hozzávalók 4 kisebb vagy 2 óriási adaghoz
- kb. 1 kg krumpli
- 6-8 tojás
- virsli/kolbász (vegáknak nyilván vega)
- egy nagy doboz tejföl
- só, bors, fokhagyma
- a tálaláshoz: savanyúság
A krumplikat és a tojásokat megmosom, egy nagy lábosban enyhén sós vízbe felteszem főni (együtt, nem szoktam ezen problémázni). Miután megfőttek, leöntöm róluk a meleg vizet, és felöntöm hideggela lábost, hogy kicsit lehűtse a krumplikat meg a tojást, különben lehetetlenség kézbe venni és hámozni. A vizet többször is cserélem, mert nagyon hamar átmelegítik. Sütőpapírt teszek egy tepsibe (könnyebb mosogtani), aztán elkezdem hámozni és felkarikázni a krumplikat, amelyeket a tepsi aljába teszek. Rá jöhetnek a meghámozott és szintén felkarikázott főtt tojások, aztán a felkarikázott (vega)virsli. A nagy doboz tejfölt sóval, borssal kikeverem, és nyomok bele 2-3 gerezd fokhagymát is, ezzel locsolom meg a kupacot. 200°C-os sütőben addig sütöm, amíg szépen elkezd pirulni – nincs benne nyers dolog, hiszen mindent megfőztem előtte, ezért bőven elég látványra menni. :)
Ti mivel variáljátok még a rakott krumplit, mit tesztek bele? Még több tejfölt? Több rétegben a krumplit? Meséljetek!
Zsófi mondta
Nekem van egy kedvenc, kicsit kevésbé magyaros rakott krumpli receptem, ami eddig mindenkinél nagy kedvenc lett, aki megkóstolta. A hámozott krumplit nyersen rétegezem a tepsibe, rá jöhet a karikákra vágott hagyma (ha van a fnom édes fehér, akkor az, ha nem, akkor marad a vöröshagyma), majd sok hámozott paradicsomkarika. Só-bors jön rá és pár borsónyi vajdarab, majd mehet rá ebből még egy krumpli-hagyma-paradicsom kombó. A tetejét krumplival zárom. Egy kis doboz tejszínt elkeverek egy teáskanál ételízesítővel (bio, nem a glutamátos fajta!), egy fél deci forró vízzel higítom és egyenletesen meglocsolom vele a rétegezett krumplit. Az egészet zárom jó sok Pannónia-Karaván-Emmentáli keverékkel (ami épp van otthon). Sütőben 180-200 fok körül, eleinte inkább alsó sütéssel, majd egyenletes sütéssel egy bő óra-másfél alatt készül el, ropogós lesz a sajtkéreg a tetején. Isteni – másnap, hidegen is. Én nagy adag kevert zöldsalátával vagy csak rukkolával szoktam enni.
minimano81 mondta
Én megszórom zsemlemorzsával. Alul is. Felszívja a felesleges nedvességet, és jó finomra rásül :)
tschuli mondta
Meghoztátok a kedvemet, úgyhogy most éppen rakott krumpli készül (perpillanat várom, hogy kihűljön annyira a krumpli, hogy hozzá tudjak nyúlni). Nem is gondoltam, hogy ennyi variációja lenne! Mármint a görög és egyéb fincsiségeken kívül is. Mindenkinek más a „hagyományos”… :)
Ahogy én tudom, az főtt krumpli – főtt tojás+kolbász – főtt krumpli rétegek, amíg az edénybe fér, a közepén is és a tetején is tejföllel, sóval, borssal. Én jénaiban sütöm át a kétfős adagunkat, anyuéknál a nagy tepsi járja :D Anyumnak van még a füstöltsajtos variációja, abban a kolbász helyett van belerétegezve a darabolt sajt, plusz jóóóóó sok fokhagyma, isteni. És igen, az alján összegyűlő szaft a legjobb dolog! :D
vicavagyok mondta
Sziasztok :)
Nálunk a rakott krumpli nyers krumpliból készul – mármint nem fôtt krumpliból rakom ossze. kivajazok egy jénait, az aljára megy egy réteg megpucolt vékony karikára vágott krumpli, megsózom, erre megy a karikára vágott fôtt tojás – ôrolt komény és csemege paprika fuszerként, rá még egy réteg krumpli, ujra sózom. erre rá pakolom a kolbászt a vége meg még egy réteg krumpli. A lotyit fôzô tejszinbôl keverem – belekeverek még néhány tojást (mennyiségtôl fuggôen) meg szoktam némi ételízésítôt is belecsempészni (ízfokozómenteset). Ráteszem a jénai tetejét, egy órán keresztul sutom. Egy villával szoktam átszúrni, hogy megsult-e a kozepe is. Ha igen a tetejére teszek reszelt sajtot és vissza teszem a sutôbe míg a sajt szép barnás lesz. A savanyúság el nem maradhat mellôle :) Óriási adagokat szoktam készíteni, mert ha híre megy a családban, általában ebéd illetve vacsoraidôkor váratlan vendégeim szoktak lenni :))))
vicavagyok mondta
Osszekeverés után még sutés elôtt rá kerul a lotyikém :D
gesztenye mondta
Nálunk mindig nagy sikere van a lazacos rakott krumplinak. A tojást kihagyom ilyenkor belőle, kolbász helyett füstölt lazaccal készítem, rengeteg sajtot reszelek a rétegek közé, a tejfölt pedig kaporral fűszerezem.
Doryy mondta
Én nem szoktam ilyet sütni, általában apósomét esszük, mert nagyon jól csinálja. Ő hagymát is tesz bele. Szálasra, nem kockára vágja. Jó zsírosan, pirospaprikásan dinsztelgeti és az amúgy szokásos hozzávalókkal rétegezi. Szerintem fokhagymát ő nem tesz bele. Én nem tudom ilyen finomra elkészíteni, mert egyszerűen képtelen vagyok annyi zsírt és paprikát beletenni, hogy ugyanúgy nézzen ki, mint az övé. Céklával vagy koviubival esszük.
Jools mondta
Pont ma akartam csinálni rakott krumplit, már a sütőben van :) Régebben én is előfőztem a krumplit, de állandóan megégette a kezemet, és hosszadalmas is volt így… Úgyhogy egy ideje úgy csinálom, hogy nyersen felkarikázom a krumplit, a főtt tojást, kolbászt, elrendezgetem ezeket a sütőben (+ a krumplira én enyhén vegetát szoktam szórni), kis víz, olaj, tejföl megy rá, és fólia alatt sütöm.
Moni mondta
Sziasztok! Ma reggel pont a cukkini gratin receptjet akartam megkeresni, erre meg latom, hogy rakott krumpli van felteve :)
Szoval : en a rakott krumplit sokkal jobban szeretem nyers krumplibol es fott tojas nelkul, mert igy nem lesz olyan szaraz (kulonben a szilvas gombocot sem hejaban fott krumplibol csinalom, hanem rendesen, hamozva fozott krumplibol – nekem az is szaraz ugy, meg az ize is olyan kesernyes). Az edenyt kivajazom es olivaolajozom, utana vekony karikara krumpli (kb. 1/2 centisekre, mivel nyers, hogy tudjon hamarabb atsulni), pici so, bors, hajszalvekonyra szeletelt teeeli szalami, reszelt sajt (nagylyuku reszelon), olivaolaj, utana meg egyszer ugyanezek a retegek, es ha meeg marad, megegyszer krumpli es sajt. A vegen vagy 4 nyers tojas felverve jo sok tejfollel, pici soval, raontom, es addig sutom, mig mar a villat konnyen bele tudom szurni a krumpliba, es ha megkostolom, mar nincs az a nyers ize (40-45 perc). Altalaban rogton megesszuk az egeszet, meg szinte forron (4-en vagyunk), es ha a fiam hagy egy keveset kesobbre, azt „orizni kell”, nehogy addigra laba keljen …
Zora mondta
Imádom a rakott krumplit, (meg úgy általában minden ételt ami rakott). Ritkán csinálom viszont, mert macerás. Nekem is jobban ízlik, ha előtte héjában megfőzöm a krumplit. Nagyikám viszont hosszú évek óta úgy csinálja, hogy nem főzi meg a krumplit, nem is rétegezi, hanem srévizavé (ahogy ő mondja) ferdén, de egymással fedésben pakolja a krumpliszeleteket és felváltva a tölteléket (tojást, kolbászt) és bőségesen meglocsolja a tejfölös keverékével (jó sok tejföl, fűszerek, egy nyers tojás, egy löttyintés olaj) , majd megszórja sajttal. Azt mondja ennyi szószban is megfő az a krumpli, „minek lacafacázni”. Nagyon finom az ő verziója is, de mégis más :)
Bb.Sophie mondta
Imádom az összes ételt amiben krumpli van, de egyértelműen ez a kedvencem. :)) Én is lusta vagyok ennyit főzni/sütni, szóval leginkább a nagyimmal közösen szoktam nekiállni.
Mi falusi lángolt kolbászt teszünk bele, legalább 2-3 rétege van, van benne hagyma és reszelt sajt a tejfölben. Illetve miután felkarikáztam a krumplit én még vajat is szoktam tenni rá egy picit, és belefogatom, mert imádom a vajas főtt krumpli ízét. :) Nem szoktam enni hozzá semmit, ha jó alaposan ki van sütve, annál jobb nincs. :)
A.Nusi mondta
Anyuval szintén vegák vagyunk, de nekünk tojás nem megy bele, hanem tofu felkockázva. És persze jénaiba rakva, emeletesen: krumpli, hagyma, tofu trió ismételve, majd leöntve tejföllel, h jól átcsorogjon a rétegeken, és a tetejére füstölt sajt. Jól meg is kívántam a nagy mesélésbe… :D (Egyébként biztos kerül még bele valami fűszer vagy egyéb, de ez anyu specialitása.)
Tina mondta
Sziasztok!
Nemrég csatlakoztam hozzátok. Eddig csak olvasóként, és a konyhai mosogatóm már csili-vili. :D
Holnap pont szabadnapos vagyok, úgyhogy jókor lesz a 2. napos „lazulás” :)
A rakott krumplit mi is „hagyományosan” rétegeztük: héjában főtt krumpli-főtt tojás-pirospaprika-valami kolbászféle (vagy paraszt, vagy lecsó, vagy virsli)-tejföl – és így rétegeztem, amíg volt hozzávaló.
S amíg rétegeztem a tepsibe, közben kis falatokat kóstolgattam, biztos-ami biztos… :D
A tetejére vajdarabokat szoktam én is tenni, néha bacon szalonnát is…
S hideg tejföllel meglocsolva, csemege ubival fogyasztva… :)
Viszont egyszer kaptam a hugicámtól egy nagyon finom görög rakottas receptet, por nélkülit, és azóta csak azt csinálhatom… :)
Pedig ezt a „régi” pakolgatósat én is nagyon szeretem… (jó magyarosan :D )
l2njpy mondta
Miz az, hogy „por nélküli”?
Tina mondta
Szia l2njpy!
A por nélküli azt jelenti, hogy nem a bolti tasakos verziót csinálom.
Leírom, hátha valaki kedvet kap….amúgy azt hiszem, a húgom a mindmegettéről szedte le, de én kicsit átvariáltam saját íz szerint.
– 1 kg krumplit pucolva, kb 0,5 cm-es karikákra vágok
– megszórom őrölt szerecsendióval, sózom, 5 dkg vaj, pici víz, – félpuhára párolom. (kb 5 perc, forrás után)
– 1 fej vöröshagymát apróra szelek, 2 gerezd fokhagymával és 1/2 kg darált hússal átsütök
– hozzáadok sót, borsot, ételízesítőt, őrölt babért, 1 nagy sűrített parit, kis vizet, és puhára főzöm. Kb 10 perc alatt megvan.
Közepes tepsibe rétegezem:
– krumpli
– hús
– krumpli
Eredeti recept szerint lefedve 30 percig sütni, majd nyakon önteni besamell mártással, de én már ilyenkor ráöntöm, hiszen minden kész benne, csak össze kell süljön.
Mártás, ahogy én csinálom erre a krumplira:
2 ek lisztet elkeverek 4 dl tejjel, 3 dkg vajjal, szerecsendióval, ételízesítő, bors, (van, amikor zöld fűszereket is teszek bele, mikor milyenem van)
sűrűre főzöm, majd teszek bele egy kis doboz tejfölt. Ezzel öntöm nyakon a krumplit, s pirulásig sütöm. Ha valaki szeretne, tehet sajtot is a tetejére. A mártástól, tejfölösen jó tocsogós-szaftos lesz!
Most, hogy írtam, hétvégére meg is van a kaja! :)
Via mondta
Szerintem l2njpy is ott akadt le, mint én: van bolti tasakos verzió? :D
Ez amúgy egy krumplis moussaka, nem?
Tina mondta
„Ez amúgy egy krumplis moussaka, nem?” – lehetséges. :)
Az elnevezésekkel nagyon nem vagyok tisztában….
Amúgy talán a knorr-nak van? Görög rakott burgonya elnevezéssel. De csak por.
Lehet, hogy félreérthető volt. :)
A lényeg: nagyon finom! :D
l2njpy mondta
Több rétegű nálunk is, hisz attól rakott a rakott krumpli:-) Én is héjában főzöm a krumplit, a rétegzés pedig a következő: krumpli-házikolbász-tojás-lötyi (lötyi=tejföl+vaj+fűszerek+felvert tojás összekutyulása), a végén a tetejére mindig krumpli kerül meg a lötyi és még vagdosunk rá vajdarabokat. És csalamádé. Imádom a rakott krumplinkat, szottyos, tojásos, fölséges!
Via mondta
Nálam is több a réteg, csak nem ismétlődik egyik sem. :) Ahhoz oltári nagy adag kellene, hogy ismételni is tudjam. Vagy nagyon kicsi tepsiben kéne sütnöm. :)
l2njpy mondta
Nálunk minden ismétlődik, és igen, nagy az adag. Anya mindig mindenből nagy adagot csinált, és én is, mert nem akarok, nem ért, érek rá mindennap főzni, viszont mindennap eszünk. A rakott krumpli meg egyébként is az az étel, ami finomabb melegítve, mint frissen:-)
Via mondta
Teljesen egyet értek a „ne főzzünk minden nap” és a „melegítve finomabb” tézisekkel, de a fenti adagot is 2 napig ettük. Plusz rétegekkel duplázódott volna 4 napra, ami viszont már rengeteg. :) Mást is szeretnék enni, nem csak rakott krumplit, hiába finom (ráadásul a zöldségtartalma miatt – mármint hogy nincs benne annyi – unnám is annyi ideig.) Majd ismétlődnek a rétegek, ha többen leszünk, nem csak ketten. :)
Mamacica mondta
Én jénaiban sütöm, mifelénk mindenki abban süti, így könnyen összejön a több réteg. Eszembe se jutott, hogy tepsiben is meg lehetne sütni :-) Nagyon jó ötleteket adtál Via, és a hozzászólók is!
Via mondta
Én a jénaimban a 8-10 adagos lasagne-t sütöm, hatalmas, kacsasütő (persze nálam kacsát nem látott soha :D). Rakott krumplihoz elég a zománcos tepsi is, én azt szeretem, ha jó sok felületen sül meg a tejföl. :))
vicavagyok mondta
Nálunk a kacsasutôs az ideális méret :D Mindenki nagyon szereti, a szuleim a tesóm, néha még a barátink is átjonnek és segítenek megenni :D
Karina mondta
Én is több réteget szoktam egymásra pakolni, egy csomó tejföllel a közepén is. Mindig annyi réteg van, amennyi belefér a jénai edényembe.
Via, külön köszönet az ötletért, mert ma már éppen kerestem az ötleteket, hogy miket főzzek, a rakott krumpli meg valamiért sosem jut eszembe, pedig nagyon szeretem. :)
guki mondta
egy nagy doboz tejföl, egy (nyers) tojással kikeverve, egy kis keményítővel, tejjel, sóval, és így nem szívja be a krumpli:)
guki mondta
Persze mivel a tej miatt higabb, jól befolyik a rétegek közé:)
Sutibaba mondta
Mi is nyers tojást teszünk a tejfölbe, egyszerűen hihetetlen, hogy ettől mennyivel finomabb tud lenni! :-) Bár mi keményítőt és tejet nem szoktunk tenni bele.
Emese mondta
Nekem a rakott krumpli nyersen a tepsibe karikázott krumplival, sok emeletesen, és lecsókolbásszal az igazi.
Persze a krumpli-kolbász-tojás arány meg kell közelítse az 1-1-1et, és minden réteg hatalmas mennyiségű tejföllel meglocsolva készül.
A tökéletes savanyúság számomra a kovászos uborka hozzá :-)
Anna mondta
Nálunk is több réteg van egymáson és én mangalica/liba/kacsa zsírt teszek közé. Isteni ízt ad az is, egyik felében van kolbász a másikban virsli, de van hogy kihagytam a husit és került bele sárgarépa és hagyma, isteni volt úgyis. Mi csemege ubival és még hideg tejföllel megpakolva fogyasztjuk és imádjuk.Alig várom már hogy ősz legyen és lehessen csinálni.Este szoktam összedobni és másnap ebédnél teszem a sütőbe.
Treacle mondta
Uh, mi a rakott krumplit évekig vegetáriánus módon ettük: a krumpli és a tojás mellett párolt répa, borsó, zöldbab, kukorica, és kelbimbó került a tepsibe. :) Kisebb koromban kevésbé értékeltem, most meg rászoktunk a „hagyományos” verzióra. Ennek ellenére néha megkívánom, és akkor Apa csinál. (Nálunk Apa specialitása a sült krumpli…)
A tejfölbe pedig fokhagymát és zöldfűszereket szokott tenni. :)
Fauve mondta
Nekem a kedvenc ételem a rakott krumpli. Anya csinál egy hatalmas lábossal és én képes lennék megenni az egészet, de akkor apunak nem marad. :) Mi soha nem teszünk bele sajátot, csak rengeteg kolbászt, abból is lecsókolbászt, meg persze töménytelen mennyiségű tojást és tejfölt. A tetejére pedig anya rásüti a tejfölt, az valami isteni, imádom! :)
typerhappy mondta
Én imádom a rakott krumplit, bármennyit képes vagyok megenni belőle. Amióta tudok gyorsan főtt krumplit hámozni, azóta meg már szinte móka és kacagás az elkészítése (a megfőtt krumplit átdobálni pár másodpercre jéghideg vízbe, és akkor valahogy ‘kitágul’ a héja, kézzel egyet csavarsz rajta és volt héj, nincs héj). Mi úgy csináljuk, hogy egy réteg krumpli, egy réteg tojás, só, bors és addig rétegezzük, amíg van, általában 3-4 réteg krumpli (a tetején mindig krumpli). Mi nem sütjük, hanem beloccsintunk 1-2-3 dl tejet az aljára (minél több, annál jobb, de nem kell túlzásba esni), a tetejére tejföl és vaj, és összemelegítjük. Kolbászt sose teszünk bele, se semmi egyebet. Jó szaftos lesz a tejtől, imádom a végén kikanalazni a tejes-krumplis-tojásos lötyit az aljáról. Hmmnyamm…
Amúgy ez az egyszerre főzzünk a krumplit és a tojást dolog hatalmas ötlet, ezután így fogom! :)
Inez_ mondta
Én is több rétegben készítem, s ha épp van itthon (vagy rákészülök) mozzarella-golyókat szeletelek szét a tetejére. Vajat is szoktam forgácsolni rá végül.
misuzu mondta
Nálunk a tejföl vízzel, sóval és vajjal van elkeverve, és azzal jó alaposan meglocsolva. Ez mivel híg, nem csak a tetején marad, hanem jól átitatja az egészet. Nálunk ez adja az otthoni rakottkurmpli lényegét. :) Jó alaposan meglocsolgatjuk vele a kivett adagot. :)
Via mondta
Várj, még sütés után locsolgatjátok? :)
misuzu mondta
nem, ráöntjük mindet sütés előtt, és azzal együtt sül, csak mivel az a lényeg, hogy híg, és sok, így sütés után is „leve” van a rakott krumplinak, és mint typerhappy-nél a tejes verziót, ez is ki kell kanalazni. :) (én mindig összenyomkodom a tányéromban a krumplit villával, és így mééég több finom lötyit tud beszívni :))
Bogca mondta
Só-bors pirospaprika és fokhagyma itt is megy a tejfölbe, és én ha nagyon hedonista vagyok akkor nem csak a tetejére teszek hanem minden réteg után is egy kicsit. (Réteg alatt azt értem, hogy a krumpli-tojás-kolbász után megy egy kis tejföl, majd megint a krumpli.)
Én sajtot nem szoktam rá tenni sosem, mert a sült sajtnál csak egy dolgot szeretek jobban, a sült tejfölt.
És kizárólag savanyúubival eszem, úgy, hogy a villámra egyszerre szúrok fel egy krumplit, egy kolbászt és egy kis tojást, majd a végére az ubit és hamm. Ha valamiből kevesebb van akkor felezgetek, hogy minden maradjon a végéig. :D