Az utazások nem csak mentálisan, hanem kulinárisan is szélesítik a palettámat, ez a leves is teljesen új “szerzemény”, és a már emlegetett Pret leek and potato soupja ihlette. A neten keresgéltem különböző pórés-krumplis levesek után, végül persze mixeltem egy sajátot, de jórészt ez a recept volt a kiindulópont. Ha nem vajjal készül, teljesen vegán (tojás és tejmentes) ételről van szó, akit érint, az örülhet neki. :) A leves önmagával lett visszasűrítve, így liszt, habarás sincs benne.
Hozzávalók 3-4 adaghoz
- 1 póréhagyma fehér és épphogy világoszöld része vékonyra karikázva
- kb. 1 evőkanál vaj (lehet olívaolaj is, és akkor vegán fogás lesz)
- 2 nagyobb krumpli hámozva, felkockázva
- víz (vagy zöldségalaplé)
- fűszerek: só, bors, majoránna, kakukkfű, szárított zöldségek (vega mix), ízlés szerint darált erős paprika
- opcionális: tejszín, a tálaláshoz tejföl vagy joghurt
A póréhagymát a vajra dobom, és lassú tűzön megfonnyasztom (kb. 15-20 perc, ne barnuljon! ha nagyon sercegne, lehet alá önteni egy picike vizet). Ha jó puha, mehet bele a felkockázott krumpli. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje őket, sózom, borsozom, fűszerezem (egy-egy csipet szárított majoránna és kakukkfű ment bele, de biztosan finom friss petrezselyemmel is!). További kb. 25 perc alatt szépen megpuhul a krumpli is. Körülbelül a felét kimerem egy olyan edénykébe, amiben jól lehet botmixerrel dolgozni, és pürésítem a kivett adagot, majd visszaöntöm a többihez, elkeverem, és egy utolsót forralok rajta. Aki akar, ezen a ponton tehet bele tejszínt, hogy még krémesebb legyen, de így is hihetetlenül selymes lett! :) Tálaláshoz lehet még rá vágni friss póréhagymát, mehet bele tejföl, ha szükséges. Jól hordozható, melegítve is fogyasztható — ideális ebéd-jelölt. :)
Nyári verzió: Jamie Oliver szerint isteni finom nyáron hidegen, egy kevés citromlével pluszban besavanyítva, és egy jó nagy evőkanál natúr joghurttal tálalva. El is hiszem! :) Ő mondjuk tesz bele zellert és sárgarépát is, szóval kicsit más a receptje.
Gizella mondta
Nagyon jó recept, tavaly év végén fedeztem fel, már legalább ötször megfőztem. Nálam most már belekerül a zöld szára is a póréhagymának, illetve néha teszek bele sárgarépát is. Mindenhogy nagyon finom volt eddig. Férjem házi avokádós-fokhagymás chilivel szokta turbózni, megfázásra isteni :)
Köszönöm!
Annabella mondta
Nézelődtem a gasztro rovatban, és rátaláltam erre a mennyei levesre. Csodálatos! Még a párom, -aki egyébként nem nagyon szereti a leveseket- is elismerően nyilatkozott róla, sőt kért repetát :) Könyvjelzőzve :)
Via mondta
Egészségetekre! :) Nagyon örülök, hogy ízlett.
Dorotthea mondta
Na, ezt most megfőztem, rendes hagymával, fokhagymával és répával, mert volt itthon és nem fogyott. Isteni lett! :)
Emmus mondta
Nagyon finom, köszi Via a receptet, ez volt ma az ebéd! Joghurtal készítettem el és felkerült a kedvenc ételek listájára!!!!
Via mondta
Egészségedre! :)
Bluebell mondta
A pret leveseben van meg fokhagyma es snidling is es tejszinnel van suritve-szerintem a tejszin nagyon fontos hozza .Erdemes kiprobalni ugyanezt a receptet edesburgonyaval is,azzal meg jobb.Az edesburgonya olyasmi mint a sutotok-krumpli otvozete es akkor a levesnek csodaszep szine is lesz.
Via mondta
Igen, láttam a hozzávalók listáján a tejszínt, de most nélküle akartam, nagyon jó “zöld”-íze volt így. :)