Hétfőn a makifood Húsmentes Hétfői Vacsoraklubjának vendége voltam, a jelenlevőkkel pedig egy angol vidék inspirálta vega menüt ettünk végig: előételnek bundás padlizsán volt mézzel, a főétel cheddaros-gombás sült, vega pásztorpitével, a desszert pedig karamellás sütőtökös scone tejszínnel. Sokat beszélgettünk a zöldségekről, az itthoni menzáról, és az angol konyháról, főleg arról, hogy a sztárséfeknek — köztük Jamie Olivernek és Hugh Fearnley-Whittingstallnak — köszönhetően egyre több embernek nem mumusok a zöldségek, és nagy hangsúlyt kap a szezonális étkezés is. Mivel hasonló éghajlaton élünk, mint az angolok, abszolút inspirálódhatunk az ő receptjeikből — én rendszeresen teszem is, például a BBC GoodFoodon keresztül. :) Aki húsevő, annak ez annyiban jó, hogy bővíti a palettáját, egészségesebb, változatosabb fogásokat tud elkészíteni, és ráadásul olcsóbban is kijön a főzésnél. A vegák pedig azért örülhetnek, mert ahogy a gasztronómia rehabilitálta a zöldségeket, és a „köret” szerepéből sok ételnél a sztár pozícióba kerültek, már egyre több olyan étterem van, ahol nem csak a rántott sajt meg a párolt zöldség az egyetlen, amivel kínálják a húst mellőzőket. A vacsoraklub tagjaiban egyébként kétharmados többségben voltak a húsevők, de senki nem maradt éhen! :) Köszönöm mindenkinek, aki eljött, Makinak pedig a vendéglátást! ♥
A rendezvény meghívójánál többen is kértétek, hogy az almaital receptjét osszam meg, el is kértem Makitól. „De ez nem is recept” – mondta ő. „Olyan egyszerű, nem kell csinálni semmit.” Tényleg ilyen, de egyszerűségében nagyszerű, és igazán jó alkoholmentes alternatíva forraltborra. El is készítettem azóta én is, próbáljátok ki!
(bögre: Zsuzsitól Londonból, de szerintem máshol is kapható ilyen krétás; pöttyös alátét: IKEA (tavalyelőtti); csillagos szívószál: Dekorellashop)
Fűszeres, forró almaital
Hozzávalók
- 2 liter jó minőségű almalé (ha lehet, ne a szűrt bolti legyen, hanem az a bioboltokban kapható, csapraverhető kartondobozos — abból az igazi, mert abban tényleg csak alma van, semmi plusz cukor vagy effélék)
- Fűszerezés: mehet bele különböző kombinációban minden, ami illik az almához, például fahéj (kb. 10 centis rudakból két darab), szegfűszeg (4-6 darab), szegfűbors, csillagánizs, narancshéj… Attól füg, mi van otthon, vagy mit szerettek! :) Nekem csak fahéj és szegfűszeg volt, de így is nagyon finom lett!
Egy lábosba beleöntöm az almalevet, beledobálom a fűszereket, és lassú tűzön ráérősen átmelegítem, amíg forró nem lesz, és át nem veszi a fűszerek ízét. Bögrékbe merve tálalom. Mivel nekem a tömény almalé nagyon édes, és fűszerek nélkül is higítva iszom, a forró verziónál is kb. egynegyed hideg vízzel engedtem fel a bögrét, így pont jó lett, ráadásul le is hűtötte annyira, hogy azonnal lehetett inni. :)
Rita25 mondta
Sziasztok! Na, végre rájöttem, hogy regisztrálni kell, hogy hozzá tudjak szólni :) A mi változatunk forró almaitalra : lereszeljük az almát (héjával együtt), félig megtöltjük a vele a bögrét, majd forróvízet öntünk rá (mintaha tea lenne), s abba a fűszerek+esetleg cukor tetszés szerint. 10-15 percet azért állni kell hagyni. a reszelt alma is nagyon finom benne, picit megpuhul, de még nem fő meg.azoknak is ajánlom, akiknek az alámt nem bírja a gyomra, mert így könnyen emészthető. :)
Lilkó mondta
…ó, ez egész jól hangzik! Ki is próbálom!
saroka.liliana mondta
…forralt bor helyett én is hasonlóan járok el, annyi különbséggel, hogy fekete teával vegyítem a gyümölcslevet (almalé helyett narancslevet is szoktam használni)… :)
Bluebell mondta
A recepteket nem tudnad megosztani?A padlizsant es a vega Sheperd’s pie-t szivesen elkeszitenem.
Via mondta
Nem főztünk, mi csak megettük a végterméket, úgyhogy nem tudom a recepteket. A padlizsán vízből, lisztből, sóból, tojásból készült, palacsinta-szerű tésztába volt forgatva. A vega pie-ra van itt egy verzió: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/4382/veggie-shepherds-pie-with-sweet-potato-mash
Bluebell mondta
Koszi,Via.Ma este megcsinaltam a fuszeres almaitalt az almalevet gyumolcscentrifugaval keszitettem majd meg leszurtem a rostoktol,tettem bele szegfuszeget,fahejrudat.Tenyleg finom.Szerintem ezt szoloitallal is el lehet kesziteni es akkor meg kozelebb kerul a forralt borhoz.En az az igazsag hogy soha semmilyen alkoholt nem iszom utalom az izet a hatasat meg plane.Lehet hogy ez genetikus mert a szuleim is utaljak mi alkalmakkor is alkoholmentes italokat iszunk .
arte mondta
Tudom ez itt nem a reklám helye,de ezt a kis krétás bögrét meg lehet venni a „madaras” áruházban is!Én is ott vettem pár hónapja. :-) Via,nagy köszönet a fűszeres almalé receptért!Végre lett egy alternatívám a forralt borra!!!! :D Lehet,hogy ez működne narancslével is?
Via mondta
Ha nem bolti, hanem te facsarod, biztos! A boltinak lehet, hogy előjönnek a nem természetes ízei a forralástól, nem kísérleteznék vele.
arte mondta
De mit csináljon,aki lusta facsarni? :( Legfeljebb megpróbálok keresni valami nagyon bio cuccot… :(
Via mondta
Invesztálj egy citrusprésbe. Ha sokat fogyasztotok, megéri! Nekem a robotgépemen van olyan kiegészítő, ami a kés helyére teszi a facsarót, fél perc alatt lenyomok rajta egy narancsot. :) Az a legjobb, amikor 8 narancs + 2 grapefruit levét ketten megisszuk. Bárcsak minden reggel megcsinálná valaki (és főleg: elmosogatna utána :DD).