A vöröslencsefőzelék az új kedvencem! Eddig is nagyon-nagyon szerettem a lencsefőzeléket, mint műfajt, de magamnak korábban sosem tudtam úgy főzni, hogy maximálisan elégedett legyek, pedig többféle receptet kipróbáltam. Ekkor kaptam a fülest Zazie barátnőmtől, hogy a vöröslencse mindenképpen puhára fő, ráadásul előáztatás sem szükséges. Lencse „itt-és-most”, várakozás nélkül, pofonegyszerűen? Kell!
Úgyhogy próbáld ki a hagyományos lencsefőzelék-receptedet egy egyszerű helyettesítéssel — és kóstold meg, hátha bejön! Én így főztem meg vöröslencsével, és imádtam a végeredményt. :)
Ingredients
- 1 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 25 dkg vöröslencse
- só
- bors
- 2 babérlevél
- 1 pohár tejföl elhagyható
Instructions
- Az olajon megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát.
- A kimért szárazlencsét egy szűrőben átmosom, és ráteszem a hagymára. Nincs áztatás, mehet azonnal. :)
- Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje — kb. fél liter –, és megfűszerezem.
- Mikor megfőtt (20-25 perc), keverek rajta egyet, ekkor szétesnek a lencseszemek, és csodálatosan krémes lesz az egész — nem kell tehát semmivel sűríteni, a liszt is teljesen kimaradhat!
- Ezen a ponton is abba lehet hagyni, ez esetben teljesen tejtermékmentes (és mivel tojás sincs benne, vegán) főzelékről van szó. De aki akar, beletehet egy kis pohár tejfölt, attól még krémesebb lesz. :)
- Tetszőleges feltéttel, pirítóssal tálalható.
Vöröslencsefőzelék recept tippek & variációk
- A vöröslencsének szárazon gyönyörű korallszíne van, főve leginkább a sárgaborsóra hasonlít, ízre azonban határozottan lencsés. :) Bioboltban, illetve nagyobb üzletek nemzetközi részlegén kapható.
- Ha határozottabb fűszerezéssel szereted, tehetsz bele egy kevés nem túl erős curryt (én a madrast szeretem), illetve mehet belőle garam masala fűszerkeverék is.
- Nagyon-nagyon finom, ha raksz bele néhány gerezd fokhagymát is!
- Ha van folyékony füstöd, füstölt sód vagy füstölt pirospaprikád, tedd bele, a lencse meg a füstös íz igazi jó barátok.
- Ha abszolút krémesen szereted, le is botturmixolhatod.
- Feltétnek működik a vega virsli (a szójásat szeretem), bármilyen zöldségfasírt vagy falafel is.
- Tálaláskor megszórhatod friss, apróra vágott petrezselyemmel vagy más zöldfűszerrel.
- Tejföl nélkül, hígabbra főzve egy kis sárgarépával máris vöröslencse leves lesz belőle.
- Ha túl sok maradt a főzelékből, másnap keverj hozzá egy adag fagyasztott zöldséget (karfiol, borsó), öntsd fel egy kis zabtejszínnel vagy kókusztejszínnel, fűszerezd curry porral és római köménnyel, főzd puhára a zöldségeket, és tálald rizzsel.
Vöröslencse főzelék vagy vörös lencse főzelék?
Esetleg vöröslencse-főzelék? Az interneten mindegyik írásmódra találunk nem kevés példát. Mindenki kedvenc és naponta forgatott olvasmánya, A magyar helyesírás szabályai legutóbbi, 12. kiadásának online egybeírás-különírás szolgáltatása állítja, hogy „a minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól”. Az e-nyelv.hu pedig azzal siet segítségünkre, hogy a vörös lencse egybeírását „nem indokolja sem a hagyomány, sem a jelentésváltozás”.
Én úgy döntöttem, nekem az ügyben a kulcsszó az „általában” lesz, és nálam most már marad egybeírva, tekintve hogy a receptben elég jelentős a változás attól, hogy vöröslencsére cseréltem a barnát. Én ezt elszámolom jelentésváltozásnak. :D
Még több lencsés recept
- Harira inspirálta leves – melengető és laktató!
- Édesburgonyás vöröslencsés főzelék – egy kis melengető napsütés ebédre vagy vacsorára
Lucia mondta
Sziasztok! egy kis curry por is nagyon fel tudja dobni.
Máshoz is lehet adni ha olyan az étel stílusa, pl rizskörethez.
Persze mértékkel.
És esetleg egy kis gyömbér.
Via mondta
Szia! Köszi a kiegészítést! Nem frissítettem a cikket, de én is teszek bele mostanában madras curryt és garam masalát is. De fokhagymásan is rohadt jó! :)
Judit mondta
Köszi a receptet. Raktam bele egy pici mustárt is. Tejfölt majd mindenki tesz rá tálalás után, ha igényli. Egyszerű, gyors, finom. :)
Via mondta
Jó ötlet a mustár! :)
Lilla mondta
edeskomenyen es pirospaprikan megfuttatva is nagyon finom fozeleknek, nameg citromlevel a vegen. En szoktam hozza sajtos piritost is enni. Egyik kedvencem!! Ja, vizmennyisegtol fuggoen, lehet kremlevesnek is hivni leturmixolva ;)
Dorka mondta
Én is küzdöttem a lencsével, meg alapvetően a száraz hüvelyesekkel. Sajnos nekem a vörös lencse sem jött össze, mert túl leves és ízetlen lett, de majd újrapróbálkozom. Most viszont a sima lencsém sikerült finomra :) Egyrészt követtem a nővérem receptjét, másrészt Anya tanácsára kuktában készítettem. És nem kell több óra hosszat előáztatni! Amíg elmosogattam, addig ázott a lencse (mondjuk 20 perc), aztán elég hamar puhára főtt (20-25 perc). Az ízesítés is elég jó lett, a vízmennyiség is, olyan boldog voltam! :) (a plusz anyag a mustár, amit nővérem használ, az nagyon jó bele)
timoca mondta
Én is csak vöröslencséből főzök lencsefőzeléket. Babérlevéllel, fokhagymával és citromkarikával ízesítem.
Bluebell mondta
En mar evek ota voroslencsetet hasznalok sima helyett,gyorsabban kesz,egeszsegesebb is.A lencsefozelekbe erdemes tenni par csepp mustart is,nagyon jol kihozza a lencse izet.
Mike mondta
én csakis azóta készítek lencsefőzeléket, amióta felfedeztük a vöröslencsét. Előtte mindig elmaradt, az előáztatásról mindig megfelejtkeztem, nem lehetett csak úgy spontán lencsefőzeléket főzni.
Sőt, egyszer kicsit jobban szétesett a szokásosnál, de nagyon finom volt, viszont maradt egy kis adag, amit a hűtőbe egy kis tálba tettünk. Az öcsém pedig azt hitte, valami szendvicskrém, úgyhogy melegszendvicsként fogyasztotta és úgy is nagyon ízlett neki (ami azért is vicc, mert ő elvből nem eszik lencsefőzeléket :D).
kameleon mondta
Barátom anyukája szokott lencsés szendvicskrémet csinálni, és a barátom nagyon imádja, pedig egyébként ő se nagy lencserajongó (én általában simán megfőzöm egy kis oregánóval, gyakran ez a köret, pl. ma is :)
Lilkó mondta
Lencsés szendvicskrém? Hm…, nagyon jól hangzik!