Gyerekkorom klasszikusa ez a gombaleves — az abszolút kedvenc ételem volt nagyon sokáig, és most is örömmel és nosztalgiával lapátolom befelé (rendszerint repetázva).
A gombaleves apró gombából a legjobb, és bármilyen csiperkével működik, de személyes véleményem szerint a legtökéletesebb tyúkgomba (szegfűgomba) felhasználásával lesz.
(U.i.: Aki tud adni fülest, hogy melyik piacon szokott lenni szezonban tyúkgomba, az kap egy virtuális tányérral a levesből.)
Hozzávalók
- 2 evőkanál olaj
- ½ vöröshagyma apróra vágva
- 25 dkg gomba
- 1 fehérrépa
- 1 sárgarépa
- só
- bors
- 1 teáskanál petrezselyem (szárított, de ha van frissed, isteni lesz vele)
- 1 leveskocka (bio, vagy szárított zöldségkeverék)
- ½ teáskanál piros paprika
- 2 evőkanál tejföl (növényi tejföl is lehet, akkor a recept tejmentes)
- 1 evőkanál liszt
A galuskához
- 1 tojás
- 3 evőkanál liszt
- só
Elkészítés
- A hagymát megpucolom és apróra vágom, a répákat szintén megpucolom és felkockázom, gombát megtisztítom és felszeletelem. A pici fejeket egyben lehet hagyni, egyébként mérettől függően lehet felezni, negyedelni, óriás fejeknél szeletelni.
- Az olajon megdinsztelem a hagymát, majd rádobom a répákat és a gombát.
- Kevés vizet lehet alá önteni, hogy ne kapjon oda. Fűszerezem, és hagyom, hogy összeessen a gomba.
- Ezután annyi vízzel felöntöm, amennyi levet szeretnék.
- Miután felforrt és megpuhultak a zöldséget, mehet bele levestészta vagy szaggatott galuska (szerintem az utóbbival az igazi). A galuska hozzávalóit egy bögrében szoktam kikeverni, kiskanállal szaggatom a gyöngyöző levesbe.
- A legvégén egy bögrében két evőkanál tejfölt, egy evőkanál lisztet és kevés pirospaprikát kikeverek egy merőkanálnyi lével a levesből (így lesz csomómentes), aztán visszaöntöm a többihez, még egy utolsót rottyan, és kész is.
Gombaleves tippek:
- Nyugodtan készítheted szárított gombából is, de konzerv és üveges verziókkal is működik.
- Galuska helyett bármilyen más levesbetéttel is kipróbálhatod, szárított tészta vagy orzó is mehet bele.
- Édes pirospaprika helyett kipróbálhatod füstölttel is, nem fog neki ártani. :)
- Jó pár éve növényi tejföllel készítem. Ha nem találsz kifejezetten tejfölnek szánt növényi alternatívát, akkor a natúr, görög “joghurt” stílusú krémek is jók lesznek, zabossal és kókuszossal is próbáltam (nyugi, nem lesz kókuszízű a leves).
- Ha tojásmentes tésztával és növényi tejföllel készíted, a leves teljesen vegán. Az íze nem ezen múlik, isteni lesz így is. :)
- Ha elég apróra vágod a zöldségeket és pici a tészta is, ez a gombaleves nagyon jól szállítható termoszban; nem fog elakadni a palack szájánál a levesbetét.
- A tyúkgomba, más néven szegfűgomba általában piacon vagy spéci boltokban kapható. Bevizsgáltatás nélkül ne edd, és inkább ne főzz meg saját magad által szedett gombát, ha nem vagy ezer százalékig biztos a dolgodban. Latin neve Marasmius oreades, és az angol köznyelvi neve The Fairy Ring Mushroom vagy Fairy Ring Champignon, mert szeret kör alakban nőni – ilyen néven is keresheted külföldi piacokon.
(És személyes vallomás: a fehérrépát minálunk csak a nyúl szereti, úgyhogy a levesbe jó nagy darabokban teszem — az íze azért kell –, és tálalás előtt kihalászom. :D SZERK: A félreértés elkerülése végett nem a nyúlnak halászom ki a répát, hanem a kukának. A nyulak nem esznek főtt ételt!)
Lívia mondta
Egyik kedvenc levesem, de szerintem a leveskocka teljesen felesleges!
Via mondta
Vannak jó minőségű, bio leveskockák, amik lényegében szárított zöldségek, nem műízfokozók meg aromák, én olyat szívesen használok. :) Szárított gombás is van, az is szuper.
Babzsi mondta
Én is nagyba teszem a levesekbe a fehérrépát meg a karalábét (az az íze miatt teszek bele, de nyersen ezerszer finomabb) mert én nem szeretem, a férjem igen.
Rókagombát mostanában mindig látok a Lidlben (IX ker).
Bluebell mondta
Nem tudom nezted-e a Fovam teri vasaecsarnokban vagy esetleg a Culinarisban?Az en kedvencem a laskagomba,es szivesen keverem a gombafajtakat egy kis erdei gomba peldaul nagyon feldobja a csiperket.Sajnos a gombat csak en szeretem a parom utalja ezert ritkan kerul az asztalra.
Via mondta
Lehet, hogy rosszkor mentem, de nem láttam ott. :( Erdei gombából szárítottat használok, nagyon szép színt és ízt csinál a levesnek, tésztaszósznak is! :)
Bluebell mondta
En is szaritott erdei gombat veszek.Kizarolag szupermarketben merek gombat venni,,piaci arustol nem.
Bouton d or mondta
Pont a héten csináltam meg a potato leek soupodat de nem sűrítettem be,és úgy voltam,hogy valami hiányzik ezért beleraktam gombát és isteni finom lett.Erre ma meglátom itt a gombalevest:) Éljenek a levesek!!! Főleg télen.
Zsófi mondta
Szia Via,
Eddig csak olvasó voltam, most regisztráltam. Gondoltam segítek neked szegfűgomba ügyben. Nekem is gyerekkorom kedvenc levese. Én rendszeresen töltelékbe teszem most. Isteni!!!!
Ja de hol lehet kapni? Győr,
Matusz vad. 1 kg- s kiszerelésben és szinte még füves állapotban. Szerintem Bp-en is van mintaboltjuk, mert a legtöbb étterembe ők szállítanak húst, zöldséget.
Szép napot!
Via mondta
Szia!
Köszönöm szépen! A Google szerint Budapesten nincs üzletük, de az irány jó ötlet lehet. Ha nincsenek fellógatott nyuszik, akkor szívesen benézek vadboltba is. :)
trillarom mondta
Nekem gyermek- és felnőttkori “mumusom” a gombaleves. Nem tudom megszeretni. Pedig a leveseket alapvetően nagyon kedvelem. Talán egyszer átkattan az agyam…:)
Dorsz mondta
Anyu a mai napig így csinálja, imádom.