A cantuccini (alias biscotti) egy magvakkal, gyümölcsökkel megtöltött, kétszersült olasz ropogtatnivaló. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, az alap tésztához nem kell semmi különleges, az ínyencségek összetétele pedig csak a kéznél levő kínálattól függ! Teához, kávéhoz, bögre tejhez, édes borhoz vagy forraltborhoz mártogatnivalónak isteni, szép dobozban pedig gasztroajándéknak sem utolsó! :) Dobozban sokáig eltartható.
Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 egész tojás
- 15 deka darabolt ínyencség (nálam 5-5 deka mandula, fehércsokoládé és szárított tőzegáfonya, plusz pár csipet őrölt rozmaring, mert jól kihozza az ízeket – ötlet innen)
A robotgépben összekeverem a tészta hozzávalóit — ragacsos, tömör tészta lesz a végeredmény, egy tálban fakanállal is kivitelezhető, jó karizomgyakorlat. :) A végén óvatosan beleforgatom a finomságokat, amelyeket természetesen a kamra tartalmától függően lehet variálni (mazsola, dió, étcsokoládé, meggybefőtt, aszalt sárgabarack, pisztácia), de a tésztát is készíthetjük csokisra úgy, hogy 5 deka liszt helyett 5 deka édesítetlen kakaóport teszünk bele. Lehet kísérletezni bátran! :)
Miután összeállt a tészta, egy sütőpapírra szép hosszú, lapos veknit formázok belőle. A fotón látszik, hogy kb. milyen alakja van, a magassága pár centi. Ha kisebb, falatnyi sütiket akarok legközelebb, hosszában félbe fogom vágni és széjjel csúsztatom, hogy két vekni legyen. A cantuccini kétszer van sütve, először 180°C-on sül 30 percet a vekni (szép barna lesz kívül), majd sütőn kívül tíz percet pihen (én rácsra tettem, biztos ami biztos). Ezután egy éles késsel és határozott mozdulattal (nekem nem recés késsel könnyebb volt) egy centi vastag szeleteket vágok belőle, majd ezeket visszarakosgatom a tepsibe. A kekszek 140°C-on további 15-20 percet sülnek, hogy jó ropogósak legyenek.
Nel mondta
Az elején csodálkoztam, hogy hogy fog összeállni attól a kis tojástól az egész, fakanállal csak egy porhanyós valami lett belőle, de miután nekiestem kézzel, tényleg összeállt, és ragacsos lett, ahogy írtad! :) Az enyémbe fehércsoki, meggy és dió került, extra finom lett, még biztosan sütök máskor is!
Dorotthea mondta
Tavaly nem jutottam el addig, hogy elkészüljön, de most hétvégén megcsinálom! Alig várom már, hogy a reggeli kávémhoz csipegessem. :)
Saxana mondta
Nekem is kellett hozzá tejet raknom, de úgy tökéletes lett:) Dió, mazsola és mézeskalács ízesítésű csoki darabkák kerültek bele, szerintem nagyon fini lett, a család véleménye még várat magára:) Köszi a receptet, mindenkinek boldog karácsonyt!:)
Apolkaa mondta
megcsináltam, mivel nem állt össze rendesen, löttyintettem bele egy kis tejet. aszalt vörösáfonya, kókuszreszelék és darabolt mandula került bele. isteni finom, csak húzza ki a holnapi vendégségig!=)
newra mondta
Megcsináltam tegnap. nekem nagyon nem állt össze, lehet azért, mert 10 dkg rétesliszttel pótoltam a simát, de kis vízzel összeállt utána. Keserűcsokit, pisztáciát, diót és aranymazsolát tettem bele. Az alja odakapott, de ez a sütő hibája, attól még nagyon-nagyon finom lett. Köszi a tippet :D
HaziManka mondta
Lehet a sok porcukor miatt.Koszi,mindenkepp kiprobalom,ez a ketszer sutes nagyon izgi,meg sosem csinaltam ilyet:DD
HaziManka mondta
Szia,
Hu,ezt nagyon szeretnem kiprobalni,de kicsit fura nekem,hogy nincs benne semmi zsiradek.
Jol osszeall azert a teszta?
Via mondta
Igen! Én is azt hittem, hogy majd kell hozzá folyadékot adnom, de nem, még egy picit ragacsos is lett. :) Próbáld ki!
Julcsi2244 mondta
Annyira jól nézett ki, hogy én is csináltam holnap reggelre a kollégáknak! :)
Classycat mondta
Ú, nagyon jól néz ki, vizsgák után ki is próbálom :)