Tökkel sütit sütni jó: az íze szinte alig kivehető, inkább reszelt almának tűnik a tésztában, nagyon jól lazítja és nem is hagyja kiszáradni a sütit, így egy különlegesen omlós, puha sütemény lesz a végeredmény. Aki nem szereti a tököt, annak meg nem kell elárulni, hogy mi van benne. Nem jön rá. :P
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- egy nagy csipet só
- 25 dkg kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1,5 dl étolaj
- 40 dkg reszelt tök (vagy cukkíni)
- 10 dkg darabolt dió
- 5 dkg édesítetlen kakaópor
- 3 egész tojás
A receptet a BBC Good Food cukkínis tortája alapján készítettem, de elég sokat módosítottam rajta, főleg az összetevők arányait illetően (eredetileg 37 dkg cukrot írt!!). Abban is improvizáltam, hogy mindent egy tálba mértem ki, nem száraz-nedveseztem külön, és úgy kevertem össze egy spatulával. Tökéletes lett. Szóval nyugodtan borítsátok a fentieket egy nagy bödönbe, kis karmunka, és meg is van. A kerek tortaforma helyett egy hosszúkás téglaformába és egy kuglóf-szerű szilikonba töltöttem a tésztát, így 180°C-on 40 perc alatt sültek készre. (Tűpróbával ellenőrizni kell, hogy átsült-e!) 10 percet kell formában pihentetni, aztán rácson kell megvárni, hogy kihűljön. A recept laktózmentes!
A tetejére lehet forró tejszínnel elkevert olvasztott csokit önteni, ezt a lépést is megspóroltam, így is csodásan csokoládés volt, a csoki kell még a püspökkenyérbe. ;) A szilikonformák miatt a vajjal kikenést is megspóroltam, pompásan kijöttek a formákból (amúgy a Sütivarázs magazinból volt mindkettő).
Ő a minikuglóf-formás másik fele a sütinek hűlés közben, ezen nagyon jól mutathat a csokimáz. :)
Bluebell mondta
Vicces multikulti karacsony lesz nalunk,anyukam hoz ki a sajat sutesu bejgliebol,en sutok hokiflit,gyumolcskenyeret de lesz Christmas pudding is/ez utobbibol egyszer enni tobb mint eleg/aztan napokig rajarunk,napkozben kave melle mindig jar valamilyen suti.
Bluebell mondta
Na ezt meg kell csinalnom,.Olaj helyett vaj nem jo?Szivem szerint sutotokkel sutnem mert a cukkini szamomra furan hangzik.De sutotokot lereszelni?!Apritogep hijan nemigen.En ozgerinc formaban fogom sutni-abban szoktam a gyumolcskenyeret is-mert akkor nagyon szepen lehet szeletelni,talalni.En reszelnek bele narancshejat is.
Via mondta
Jó lehet a vaj, próbáld ki, 7-8 deka szerintem elég. A cukkinitől ne félj, csak a hangzása bizarr, egyébként egy semleges ízű zöldség, és nagyon jó sütibe! :) Az enyémben a kint squash-nak hívott tök van. :)
Bluebell mondta
Imadom a vajas izt a sutiben.A Primrose Bakery isteni belga csokis brownie-jaban is erosen erzodik a vajas iz puha es talan furan hangzik de olyan nedves lesza a suti nem valami nyogvelos szaraz borzalom azokat utalom/.Nalam ok az etalon,igyekszem utanozni azt az izt amit ott kostoltam.Havonta egyszer mindig elmegyek “tanulmanyutra”hozzajuk.