Fűszeres, édes, forró — téli kényeztetés tányérban. Nem kell hozzá semmi különleges, lehet, hogy néhány alma már fonnyad is otthon, ami pont sütibe való lenne; legyen hát belőlük leves! :) Nagyon natúran csinálom, nincs benne semmi pudingpor meg egyéb őrületek, csak alma és fűszerek. Tejszínnel dúsítható, de anélkül is nagyon finom, krémes lesz.
Hozzávalók 2 adaghoz
- 4 darab közepes alma meghámozva, megpucolva, felkockázva
- víz
- cukor, ízlés szerint (az almák édességétől függ; kóstolni kell)
- fűszerek: fahéj, szegfűszeg, narancshéj…
- 1 dl tejszín (elhagyható)
A felkockázott almát felöntöm annyi vízzel, hogy épphogy úszkáljanak benne a kockák. Nem kell nagyon sok, én szeretem, ha sűrű (bébipapi flashback!). Egész fahéjrúd, néhány szegfűszeg mehet bele, vagy akár egy vaníliarúd kikapart belseje, csillagánizs, reszelt narancshéj — amit csak szeretnél. :) Ha megpuhult az alma, botmixerrel pürésítem, és egy kis tejszínnel krémesítem. Keményítő nem kell bele, az alma pektinjétől gyönyörűen besűrül. Tálaláshoz lehet cifrázni tejszínhabbal, kalandosabbak vaníliafagyival, én megszórtam egy csipet fahéjjal és már kanalaztam is. Jó étvágyat! :)
ibisor mondta
Via te egyszerűen nagyszerű vagy.Rég olvasgatlak.Az elobb olvasom, hogy tankolni kel, es na tesék itt az ūzemanyag.
Szeretem a sok oldalusàgod,szeretem az egyszeruseged, szeretem,hogy mi hétköznapi nők is mindig talàlunk érdekéget itt.
zöldnyussz mondta
Én is megcsináltam, finom lett. :)
Nekrocica mondta
Jelentem, nagyon finom lett, és ízlett Kedvesemnek is :)
Via mondta
Egészségedre! :)
mm mondta
Ezek a krémlevesek amilyen egyszerűek, olyan nagyszerűek! :) Sűrítőanyag nélkül szoktam készíteni őket, és tejszín helyett jó zsíros házi tejjel. :)
Almást még pont nem készítettem, szóval köszi a tippet, a héten biztos elő fog fordulni! :)
A spárgakrémet is nagyon szeretjük mi is. :)
Hazsart mondta
Nyami :-) úgyis betegek vagyunk, jólesne a meleg leves. Üdvözlettel egy négytagú család: Náthás, Torokfájós, Skarlátos és Eddigmégmegúsztamabacit :-)
J. Anna mondta
Nekem a spárgakrémleves a kedvencem ♥
Ágnes mondta
Hihetetlen gondolatolvasó vagy! És nem először! Itt áll már egy ideje csomó alma, de sütni nem akartam. Megvan a holnapi leves! Köszönöm! :-)
typerhappy mondta
Én is nagyon szeretem az almalevest! Az udvarunkon lévő egyik almafán pedig pont levesnek való alma terem, nagyon finom (úgy tapasztaltuk, hogy nem mindenik fajtából lesz finom leves). Jó itt is olvasni receptet (ki fogom próbálni így fahéjjal, sőt tejszínnel is, mi ugyanis nem így készítjük), mert általában ufónak néznek, ha almalevesről beszélek (meg ha egres- vagy ribizlilevesről is). A meggylevesről még-még hallott mindenki, de a többiről…. :)
bongyorka mondta
Jól néz ki, hétvégén kipróbálom! :) köszi az ötletet és a receptet
La Petite Manon mondta
Pont ilyet főztem ma estére, jól meglepett, mikor megláttam a blog nyitóoldalán! Én egy kis gyömbért és szerecsendiót tettem bele, cukor nélkül, nagyon finom lett!
Mena mondta
Nagyon jól hangzik (pedig én nagyon nem csípem a krémleveseket!), szerintem hétvégén ki is próbáljuk majd párommal :) Majd beszámolok az észleleteiről :D